• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Alarm düzeyi 7'ye yükseltildi

Alarm düzeyi 7'ye yükseltildi
Japonya'da, Fukuşima nükleer santralındaki alarm, en üst düzey olan 7'ye çıkarıldı. Uzmanlar "Genel durumdan ötürü" diyor. Ancak sızıntı bu hızla sürerse radyoaktif oran Çernobil'i geçebilir.

Japonya'daki Fukuşima Daiçi nükleer enerji santralında dün en üst düzey alarma geçilmesi, tüm dünyanın bölgeye odaklanmasına neden oldu. 11 Mart'ta yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunami dalgalarında zarar gördükten sonra radyasyon yaymaya başlayan Fukuşima santralındaki risk seviyesi, Çernobil faciasındaki gibi, en üst düzey olan 7'ye çıkarıldı. Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, bu durumun "geçici" olduğunu savundu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) önceki ölçümlerine göre, Fukuşima'daki risk seviyesi, 1979'da ABD'de yaşanan Three Mile Island olayındaki gibi 5 olarak belirlenmişti. Risk seviyesinin artırılma kararında ise santraldaki genel durumun etkili olduğu kaydedildi. Risk seviyesinin en üst seviyeye çekilmesinden sonra televizyonda bir açıklama yapan Başbakan Naoto Kan, "Kimsenin panik yapmasına gerek yok. Fukuşima santralındaki durum adım adım kontrol altına alınıyor. Sızan radyasyon miktarı azalıyor. Ancak şu anda rehavete kapılmak için de çok erken" dedi.

ÇERNOBİL'İN ONDA BİRİ
Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu ise alınan kararın, çevrede yapılan iyot ve sezyum ölçümlerine dayanılarak verildiğinin altını çizdi. Japonya Nükleer ve Sanayi Güvenliği Ajansı (Nisa) Kurumun sözcüsü Hidehiko Nishiyama da şu bilgileri verdi: "Bu karar Fukuşima Daiçi santralındaki genel ve toplamda sızan radyasyon seviyesini yansıtıyor. Yani herhangi bir ani patlama ya da bir anda ortaya çıkan beklenmedik sızmadan dolayı değil. Fukuşima'daki radyasyon seviyesi Çernobil'deki oranın sadece yüzde 10'u. Ayrıca Çernobil'deki gibi bir patlama da yaşanmadı." Tokyo Elektirik Şirketi (TEPCO) yetkileri de risk seviyesinin santral çevresindeki radyasyon oranının toplamda 630 bin terabequerel'e yükselmesi nedeniyle alarmın yukarı çekildiği bildirdi. Aynı oranın Çernobil'de 5.2 milyon terabequerel olduğu da bildirildi. TEPCO sözcüsü Junichi Matsumoto ise "Sızıntı devam ederse radyoaktif oran Çernobil'i geçebilir" dedi.

'SAĞLIĞA ETKİSİ YOK'
Hükümet sözcüsü Yukio Edano, risk seviyesinin 5'ten 7'ye çekilmesi ile ilgili olarak, "Bu karar santraldaki durumun aşırı derecede büyük bir felaket olduğunun yeniden onaylanmasıdır. Fukuşima'daki krizin başlamasından bu yana direkt olarak hiç kimse herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşmadı" yorumunu yaptı. Nükleer fizikçi Hironobu Unesaki de "Sızan radyasyonun insan sağlığına direkt olarak zararı bulunmuyor. Dolayısıyla da paniğe gerek yok" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim