• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Alerjik astım kış mevsiminde artıyor

Alerjik astım kış mevsiminde artıyor
Hospitalpark Samsun Büyük Anadolu Hastanesi "Alerjik Astım Kış Mevsiminde Artıyor" konusu adı altında ilgili hekimleriyle birlikte basın açıklaması yaptı.

Hospitalpark Sağlık Hizmetleri toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Hospitalpark Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kurumsal İlişkiler Müdürü Fatih Esen, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ali Şimşek, Uzm.Dr. İsmet Gebeşoğlu veUzm.Dr. Canan Öz Göçer katıldı.

Toplantı öncesi açılış konuşmasını yapan Hospitalpark Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kurumsal İlişkiler Müdürü Fatih Esen, "Bu dönemde çocuklarımızın daha yoğun ve kalabalık ortamlarda olduğu dönemdir. Bulaşıcı hastalıkların yoğun olduğu bu dönemlerde biz, çocuk hastalıklarını seçtik" dedi.

Astım hastalığının özellikle kış aylarda çok görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmet Gebeşoğlu, "Astımın ülkemizde görünme oranı çocuklarda yüzde 5 - 15 arasında değişmektedir. Özellikle kış aylarında artan gribal enfeksiyon ve soğuk astım hastalığını tetikleyebilmektedir. Özellikle kış ayları geldiği zaman bacadan çıkan gaz oranı, hava kirliliği, soğuk hava çocukların bronşlarındaki hava yollarının daralmasına neden olmaktadır. Kış mevsimi boyunca artan gribal enfeksiyonlar çocuklarda astım hastalığını tetikleyebilmektedir. Kış mevsimi boyunca artan bu gribal enfeksiyon ve soğuk hava çocuklarda hem astım atağı hem de gribal enfeksiyonların bulguları öksürük, nefes darlığı, ateş, burun akıntısı gibi nedenleri olduğu için çoğu astım atakları enfeksiyon şeklinde değerlendirilip gereksiz antibiyotik kullanımlarına neden olmaktadır. Bu yüzden özellikle kış aylarında astımlı hastalar düzenli takiplerine devam edilmeli, kullandıkları ilaçlara devamı sağlanmalı, gerekirse solunum sıkıntısı olduğu dönemlerde kurtarıcı ilaç olarak kabul ettiğimiz ilaçların ellerinin altında olması gerekmektedir. Astımda tanı olarak 6 yaş üzerinde özellikle solunum fonksiyon testleri, cilt alerji testleri ile tanı koymak kolay iken, 6 yaş altındaki çocuklarda tanımız daha çok hikayeye ve özellikle ailelerin gripten sonra öksürüğün 3 hafta sürmesi ya da halk arasındaki tanımı ile gribin göğsüne inmesi şekli ile tanımlanmalara dayanmaktadır. Tedavi olarak 2 grup ilaç kullanmaktayız. Bunlardan birincisi kurtarıcı ilaçlar, ikincisi de tedavi edici ilaçlardır" diye konuştu.

Astımın genetik bir yanı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Ali Şimşek, "Astım genetik kalıtsal bir hastalıktır. Kalabalık ortamların artmasından dolayı ve havaların değişken olmasından dolayı gribal enfeksiyon dediğimiz nezle ve grip gibi hastalıkların artmasıyla hastalık alevlenmelerini bu dönemlerde sık görüyoruz. Bu dönemde çocukların giyimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Grip aşısı ile korunması ve koruyucu ilaçlarında düzenli kullanılması ile astım ataklarının önüne geçmem mümkündür. Grip aşısı, grip virüsünün çok değişken seyretmesinden dolayı aşının koruyuculuğu yüzde 70 ile 90 düzeyinde yarar sağlıyor. Bu hastalıklarda her gribal enfeksiyonların astım atağını tetiklemesinden dolayı yapılmasını öneriyoruz. Astım kronik bir hastalıktır ve hayat boyunca sürecek bir hastalıktır. Sigara da astımı tetikleyen bir faktördür" şeklinde konuştu.

Astımın genetik bir faktör olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Canan Öz Göçer, "Astım öksürüğünün karakteristik bulgusu kuru bir öksürüktür. Genelde balgamın zor çıktığı bir öksürüktür. Geceleri de çocuğu uyandıran bir öksürük olur. Astım genetiktir. Bunları çevresel faktörler etkiliyor. Kış aylarında takip çok önemlidir. Astım tamamen tedavi edilebilen bir hastalık değil ama kontrol edilebilir bir hastalıktır" bilgilerine yer verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim