• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Alkolizme karşı 10 ilaç yolda!

Alkolizme karşı 10 ilaç yolda!
Büyük şirketler, alkolizme karşı yeni ilaçlar üretmek için çalışmalarına hız verdi. Çünkü, piyasadaki ilaçlar yetersiz kalıyor.

 

Gelişmeler cesaret verici
İlaç firmaları, daha etkili bir ilaç geliştirmek için hızlı bir yarış içinde. Uzun zamandır piyasada bulunan bazı ilaçların, içkiye olan isteği beyindeki ‘opioid’ adı verilen reseptörleri bloke ederek azalttığı belirtiliyor. Bazı alkol ilaçları ise anksiyete ve uykusuzluğa yol açabiliyor. Uzmanlara göre, ilaçlarla ilgili en büyük sorun, bir alkol bağımlısı üzerinde olumlu sonuç veren bir ilacın, diğerleri üzerinde hiç etki yaratmaması. Bazı ilaçlar kişiyi öylesine kötü etkiliyor ki, tedavi gören kişi ilacı bırakıp anında içki şişelerine dönebiliyor. Pek çoğu henüz erken araştırma aşamasında olan yeni ilaçların iyi sonuç verecek olsalar bile piyasaya çıkartılacak aşamaya gelebilmesi için en az 10 yıla ihtiyaç var. Fakat pek çok uzman gelişmeleri cesaret verici olarak niteliyor.

Eli Lilly’nin ürettiği ilacın beynin ‘opioid’ reseptörlerini hedeflediği söyleniyor. Fakat ne ne Eli Lilly, ne de Merck, halen deneme aşamasında olan ilaçlarının hedefinin ne olduğunu açıklıyor.

Alkermes’in üç projesinin de ‘opioid reseptörlerini’ hedeflediği belirtiliyor. AstraZeneca ve Transcept Pharma’nın da aralarında bulunduğu diğer bazı firmaların ise, beynin ‘ödül geçidi’ adı verilen dopamin reseptörlerini hedefleyen formüller üzerinde çalıştıkları kaydediliyor.
Erken umut sinyalleri veren bir diğer ilacın ise, beyindeki birden fazla hedefe ulaşıp etki yarattığı belirtiliyor. Migren ve epilepsi tedavisinde kullanılan ilacın, alkol kullanımını belli oranda azaltma yeteneği gösterdiği ifade ediliyor.

Hamilelikte alkol çok sakıncalı
Hamileliklerinde alkol kullanmayı sürdüren kadınların çocuklarında, ‘fetal alkol sendromu’ olarak bilinen bozukluklar görülebiliyor. Yeni doğanın gelişmesinin geri olması, merkezi sinir sistemi bozuklukları, yüz ve kalp aykırılıkları bu sendromun en önemli özellikleri. Alkolün direk fetüsü etkileyerek bu doğumsal bozukluğa yol açtığı düşünülüyor. Özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki alkol kullanımlarının çok önemli olduğu vurgulanır.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8096 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim