• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Alman hekimler, e-sigaranın yasaklanmasını istiyor

Alman hekimler, e-sigaranın yasaklanmasını istiyor
Almanya'da şimdiden üç eyaletin satışını yasakladığı elektronik sigara ürünleri hakkında uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor.

Almanya'da şimdiden üç eyaletin satışını yasakladığı elektronik sigara ürünleri hakkında uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. E-sigaranın da bağımlılık yapabileceği belirten sağlık uzmanları, bu ürünlerde yer alan kartuşlarda kullanılan sıvıların kanserojen maddeler içerdiğini belirtiyor.

Elektronik sigara ya da Yaygın adıyla "e-sigara" son yılların en çok satılan sözde sağlık ürünlerinden biri haline geldi. E-sigaranın yandığında onlarca kanserojen madde açığa çıkaran tütünün aksine sadece nikotin ve su buharından oluştuğu ileri sürülüyor. Diğer ülkelerde olduğu gibi Almanya'da da sağlıklı şekilde sigarayı bıraktırdığı iddiasıyla piyasaya sürülen e-sigara ürünlerinin satışında patlama yaşanıyor. Ancak e-sigaranın sağlıklı ve temiz olduğu yönündeki iddialara kesin bir dille karşı çıkan uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Üreticiler yaptıkları reklamlarda e-sigaranın tütünde olduğu gibi herhangi bir yanmaya neden olmadığını ve bu ürünün katran içermediği öne çıkarıyor. Ancak burada asıl sorunu e-sigaralarda kullanılan nikotin kapsüllerinin içinde yer alan sıvılar oluşturuyor.

E-sigaraların kartuşlarındaki nikotin karışımları bağımlılık yapan ve zehirli bir madde olan nikotinin yanı sıra çikolata, karamel, mentol ya da meyan kökü aromaları içerebiliyor. Sağlık uzmanları elektrikli bir ısıtma mekanizmasıyla nikotin kapsülünde yer alan sıvıyı buhara çeviren ve tiryakinin nikotin ihtiyacını karşıladığı ileri sürülen bu ürünlere karşı mesafeli duruyor.

Dahiliye hekimleri e-sigaradan çıkan buharı içine çekenlerin solunum yollarında beş dakika sonrasında daralmalar göründüğünü belirtiyor. Bu da bu ürünlerin kartuşlarındaki sıvının yüzde 90'ını oluşturan propilen glikol maddesinden kaynaklanıyor. Bu madde sanayide buz çözücü olarak kullanılıyor.

Alman Kanser Araştırmaları Merkezi'nden (DKFZ) Martina Pötschke-Langer e-sigaranın da tütün kadar bağımlılık yapabileceğine dikkat çekerek, bu ürünün sigarayı bıraktırmadaki etkisinin de bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirtiyor. ABD'nin resmi sağlık makamları da e-sigaralarda kanserojen etkisi olan nitrosamin maddesi tespit edildiğini duyurdu. DKFZ'nin uzmanlarından Pötschke-Langer Alman haber ajansı Dpa'ya yaptığı açıklamada, "Tüketicilerin bir ürünü sağlıklı olduğuna güvenerek tüketebilmesi gerekir. Ancak e-sigaranın bu koşulu yerine getirdiğine ilişkin elimizde hiçbir veri yok." dedi. DKFZ'nin verilerine göre Almanya'da e-sigara hakkındaki yasal zemin belirsizliğini koruyor.

Almanya'da bazı eyaletler şimdiden e-sigara satışını tamamen yasakladı. Bavyera eyaleti e-sigara satışını bundan birkaç yıl önce yasaklarken, onu yasağı geçen yılın sonunda çıkaran Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti takip etti. Sonrasında ise Bremen eyaleti bu ürünlerin satışına son verdi.

E-sigarayla ilgili en çarpıcı veriyi ise bu ürünü geliştiren ve dünyanın kalanına satan firmaların yer aldığı Çin'de dahi "e-sigara tüttürülmesine izin verilmemesi" oluşturuyor. E-sigaranın satışı Türkiye başta olmak üzere Norveç ve İsviçre'de yasaklanırken, Danimarka, Kanada ve Avusturya'da da çok sıkı düzenlemelerle sınırlanmış durumda bulunuyor. AB Komisyonu da yakın zamanda bu ürünler hakkında inceleme başlatma kararı aldı. Henüz Almanya genelinde bir yasaktan söz edilemese bile tartışmalara nokta koyan açıklamayı Alman Sağlık Bakanlığı şu ifadelerle yaptı: "E-sigaralarda kullanılan kartuşlarda nikotinin yanı sıra sağlığa zararlı başka maddeler de yer alıyor. Dolayısıyla bu ürünlerini kullanımından kesinlikle kaçınılması gerekir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim