• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Almanya ile iskonto kavgası yapıyoruz

Almanya ile iskonto kavgası yapıyoruz
Novartis Türkiye Başkanı Güldem Berkman Türkiye olarak fiyat dengelerini bozan konumunda kaldıklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın iskontolu fiyat uygulaması ve Euro'nun 1,95 liraya sabitlenmesiyle ilaç fiyatları üç yılda ortalama yüzde 50 azaldı. Novartis Türkiye Başkanı Güldem Berkman, yüksek iskonto yüzünden Türkiye olarak fiyat dengelerini bozan konumunda kaldıklarını, bu durumu başka ülkelere anlatmakta zorluk çektiklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, ilaç firmalarına referans fiyat uygulaması yapıyor. Buna göre bir ilacın Türkiye'deki fiyatı, referans olarak alınan ülkedeki fiyatı üzerinden yüzde 41 iskonto yapılarak belirleniyor. 3 yıldır iskonto oranları konusunda geri adım atılmaması ile Türkiye, en ucuz fiyat veren ülkeler arasına girdi. Novartis Türkiye Başkanı Güldem Berkman, yüksek iskonto oranları yüzünden Türkiye olarak fiyat dengelerini bozan durumda olduklarını söyledi. Başka ülkelerde örneğin Almanya'da yüzde 3 indirim için çok sıkı pazarlıklar yapıldığını ifade eden Berkman, "Onlar da Türkiye'ye yüzde 41'i veriyorsunuz; bize niye yüzde 3, diye soruyorlar." dedi. "Eskiden Türkiye'nin kişi başı gelirinin 2 bin dolar olduğunu söylüyorduk, makul görülebiliyordu." diyen Berkman, "Şimdi Türkiye'nin geliri de iyi, anlatmakta güçlük çekiyoruz." diyor. Novartis için Türkiye'deki kârlılık konusunun problem olduğunu belirten Berkman, ancak ondan ziyade dünyadaki fiyat dengelerini bozmasının rahatsız ettiğini anlattı. Türkiye'nin tüm ilaç pazarı içerisinde yüzde 1'lik paya sahip olduğu düşünülürse, yüzde 99'daki ortamı bozmak istemediklerini de sözlerine ekledi.

İskontolu fiyat uygulamasının yanı sıra Euro'nun da 1,95'te sabitlenmesiyle son 3 yılda ilaç fiyatları ortalama yüzde 50 azaldı. Bu durumun tüm dünyanın dikkatini çektiğini anlatan Güldem Berkman, resmi olarak Rusya ve Ortadoğu, gayri resmi olarak da tüm dünyanın Türkiye'yi takip ettiğini anlattı. Böylece yeni ilaçların getirilmesi durumunda Türkiye'yi referans alan ülkelerin bu fiyat üzerinden de iskonto isteyeceği için bazı ilaçların Türkiye'ye hiç gelmediğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı, hasta büyük ihtiyaç içindeyse doktorunun hazırladığı bir dosya ile başvuruda bulunması şartıyla yurtdışından ilaç getiriyor. Şu an bakanlığın masasında 350 dosya olduğunu anlatan Berkman, bunun da normal ihtiyacın yüzde 10'u bile olmadığı, bu uygulamanın da ancak geçici bir çözüm olabileceğine dikkat çekti.

Türkiye, ilaç için gayri safi milli hâsılasının yüzde 1,06'sını ayırıyor. Bu rakam OECD ülkelerinde ortalama yüzde 1,6. Berkman, ekonomi gelişince ayrılan bütçenin milli gelirdeki payının azaldığını ifade etti. Bunun yüzde 1,3'e çıkarılması durumunda sorunun halledilebileceğini anlatan Berkman, "Türkiye'nin halka verdiği sağlık hizmeti, OECD ülkelerinin en az 2 katı. Yüzde 95'i sağlık hizmeti kapsamındaki Türkiye'de, 2004'te yıllık 2 kere doktora gidiliyordu şimdi 7 oldu. Her gidildiğinde yüzde 80 reçete alıp çıkılıyor. Diğer ülkelerde bu rakamlar en fazla Türkiye'nin yarısı. Ve ondan sonra da kendi ceplerinden çıkan para reçete bedelinin yüzde 9'u. Böyle bir sistem dünyada yok. Çok üst düzey. Ayrılan bu bütçe ile bunların yapılması mucize zaten." diye konuştu.

Sıtmaya 2 tabletlik çözüm üretildi

Novartis olarak gelirlerinin yüzde 2,5'ini şirkete gelir getirmeyen hastalıklar üzerine çalışmaya ayırdıklarını anlatan Güldem Berkman, çalışma sonucunda sıtma hastasını 2 tablet ile ölümden kurtaran ilaç ürettiklerini anlattı. İlacın geçen yıl 500 binin üzerinde hayat kurtardığı bilgisini veren Berkman, bunun dağıtımı konusunda da Dünya Sağlık Örgütü ile çalışmalar yapıldığını belirtti.

Bu haber toplam 2498 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim