• BIST 9543.86
  • Altın 2488.825
  • Dolar 32.4918
  • Euro 34.799
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Almanya'da Domuz Gribi Yalan

Almanya'da Domuz Gribi Yalan
Domuz gribi Almanya'da "yalan" oldu!

Doktorlar domuz gribi virüsünün ne kadar tehlikeli olduğu veya olabileceği konusunda hala görüş birliği sağlayamadı. Çoğu kişi de bu nedenle domuz gribi aşısına kuşkuyla yaklaşıyor.


Domuz gribi, 2009 yılının en çok tartışma yaratan konularından biri oldu. Gerek hastalığın etkileri gerekse domuz gribine karşı geliştirilen aşı hem dünyada hem de Almanya’da tartışılmaya devam ediliyor.

Alman kamuoyu, domuz gribi aşısı konusunda kararını vermiş görünüyor. Çelişkili bilgiler ve aşıya karşı duyulan güvensizlik nedeniyle Almanların sadece yüzde 5’i aşı oldu. Bazı yurttaşların görüşleri şöyle:

"Hayır, kesinlikle söz konusu olamaz. Çünkü vücuda bu kadar çok kimyasal pompalanmasına karşıyım. Dikkatli davranıyorum. Ellerimi yıkıyorum. Ayrıca yabancılarla çok fazla temasta bulunmuyorum.“

"Bunu bir histeri olarak değerlendiriyorum. Bu virüs 1924'ten beri biliniyor.“

Federal Almanya Sağlık Bakanı Philipp Rösler’in, “aşının hâlâ gerekli olduğu" yönündeki açıklamaları da aşıya ilgili artırmadı. Bonn Üniversite Hastanesi’nden virolog Christian Drosten’in görüşleri şöyle:

“Domuz gribi, şu anda normal gripten çok daha tehlikeliymiş gibi görünmüyor. Ancak virüsün genetik yapısındaki belirli bazı özelliklerin değişebileceği ve virüsün daha tehlikeli olabileceği yönünde tahminlerde bulunulabilir."

Noel sonrası hastalıkta artış beklentisi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), haziran ayında domuz gribi salgını ile ilgili alarm durumunu en yüksek seviye olan 6'ya yükseltmişti. En yüksek seviye, hastalığın en az iki kıtaya yayılmış olması anlamına geliyor.

Almanya’da yeni domuz gribi vakalarının sayısı ise gerilemeye başladı. Haftada 10 bin yeni vakaya rastlandığı tahmin ediliyor. Virolog Drosten, bu düşüşü, kısa bir süre öncesine kadar Almanya’da hâkim olan ılıman hava koşullarına bağlıyor:

“Noel’den sonra vaka sayısında gözle görülür yeni bir artış bekliyorum."

Normal gripten yılda 8-15 bin kişi ölüyor

Almanya’da normal gripten yılda yaklaşık 8 bin ila 15 bin arasında kişi hayatını kaybediyor. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı insanlar grip nedeniyle ölüyor. Bu rakamlarla karşılaştırınca, şu ana kadar domuz gribinden ölenlerin sayısının çok az olduğunu vurgulayan Drosten, hastalığa yakalanan 180 bin hastadan yaklaşık 80’inin öldüğünü belirtti.

Alman Robert Koch Enstitüsü'nün Aşı Komisyonu üyeleri, tüm halkın aşı olması tavsiyesinde bulunuyor. Enstitü’nün başkan yardımcısı Reinhard Burger, çoğu insanın aşı olmama kararını anlayamadığını söylüyor. Pratisyen doktor Claudia Vökl ise aşı olmama eğilimini doğru buluyor:

"Çünkü gözlemlerimize göre, hastalık, aşıdan daha az tehlike içeriyor. Aşı hakkında değerlendirme yapamam. Aşıda ilk kez kullanılan bu katkı maddesi hakkında çok az bilgi mevcut. Bu nedenle tehlikesiz olduğunu kesinlikle iddia edemem. Çok fazla tereddüt var. Hiçbir çalışma yok. Dolayısıyla aşı olmayı kabul etmemek kanaatimce tamamen doğru bir karar.”

Hastalarına normal grip tedavisi uyguluyor

Doktor ve diğer sağlık alanında çalışanların sadece yüzde 15’i aşı çağrısına uydu. Lisa Schmidt adlı doktor ise domuz gribi hastalarına normal gripte olduğu gibi tedavi uyguladığını ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmelerini önerdiğini belirtiyor. Schmidt, domuz gribi aşısına karşı kuşkuyla yaklaşıyor:

"Halkın aşıdan hiç de memnun olmadığı belli. Milyonlarca aşı satın alındı ve şimdi çaresizlik içinde bunların atılacağı görülüyor. Tüm bu yaşananların ardında, çok fazla para ve mali çıkar bulunduğunu düşünüyorum.”
 

Cnnturk

Bu haber toplam 1993 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim