• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Almanya’da organ bağışına radikal çözüm

Almanya’da organ bağışına radikal çözüm
Almanya’da yeterince organ bağışı yapılmadığı için her yıl en az bin kişi yaşamını yitiriyor. Soruna çözüm bulunması amacıyla yeni bir yasa tasarısı hazırlandı.

Bir grup milletvekilinin hazırladığı yeni yasa tasarısına göre Almanya’da vatandaşlar aksi takdirde görüş bildirmedikleri sürece, otomatik olarak organ bağışçısı kabul edilecek.

Almanya’da Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis milletvekili Fritz Rudolf Körper, Essen merkezli Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) gazetesine verdiği demeçte, ‘’Birkaç milletvekili ile birlikte Avusturya’da olduğu gibi itiraz yönteminin uygulanması için bir yasa tasarısı hazırladık ve bunu kısa bir süre sonra Meclis’e sunacağız’’ dedi. Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Körper, tasarının en geç kasım ayında Federal Meclis’e sunulacağını söyleyerek, organ bağışının artırılması için itiraz yöntemi kadar, her hastanede organ bağışından sorumlu bir görevlinin bulunmasının da önemli olduğunu vurguladı.

İki yöntem var
Organ bağışının nasıl artırılabileceğine yönelik çözüm arayışları, Almanya’da uzun süredir tartışılıyor. Kısa bir süre önce Federal Sağlık Bakanı’nın başkanlığında ilgili eyalet bakanları bir araya gelmiş, ‘tercih ve itiraz yöntemi’ni masaya yatırmış, ancak bu konuda bir uzlaşma sağlamamıştı. Tercih yöntemi her vatandaşa en az bir kez ‘’Beyin ölümü gerçekleşmesi durumunda organlarını bağışlamak ister mi, istemez mi?’’ şeklinde sorulmasını ve verilen kararın kişinin kimlik kartında yer almasını öngörüyor. İtiraz yöntemi ise bütün vatandaşların, itiraz etmedikleri sürece, otomatik olarak organ bağışçısı kabul edilmesi görüşüne dayanıyor. Tıpkı İspanya, Avusturya gibi toplam 9 Avrupa Birliği üyesi ülkede olduğu gibi. Bir süre önce Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder ve geçen yıl hasta eşine böbreğini bağışlayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier, ekim sonunda tercih yöntemini savunan bir çözüm önerisini, Federal Meclis’in gündemine getireceklerini açıklamışlardı.

Her yıl 12 bin kişi bekleme listesinde
Alman Organ Nakli Vakfı verilerine göre, her yıl ülkede 12 bin kişi organ bekleme listesine alınıyor. Bu kişilerin dörte biri ya ihtiyacı olan organı bulamıyor ya da bulduğunda çok geç kalınmış oluyor. Uzmanlar bunun nedenini 1997 yılında getirilen Organ Nakli Yasası’na bağlıyor. Buna göre kişi ölmeden önce organ bağışında bulunmuşsa ya da ölümünün ardından yakınları izin veriyorsa, organları kullanılabiliyor. Ama Almanya’da organ bağışında bulunmak isteyen çok az insan bunu resmî olarak belgeliyor.

Deutsche Welle

Bu haber toplam 3447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim