• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Alzheimer hastalığında yeni bir protein bulundu

Alzheimer hastalığında yeni bir protein bulundu
Alzheimer hastalarında beyinde biriken iki önemli protein amiloid ve tau dışında, üçüncü protein olan TDP-43'ün beyinde biriktiği tespit edildi.

Türkiye Alzheimer Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, düzenli beslenme, daha sosyal bir hayat ve zihinsel egzersizlerin alzheimera karşı etkili yöntemler olduğunun bilimsel olarak ispatlandığını belirtti.

Türkiye Alzheimer Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla dernek merkezinde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin de dahil olduğu 84 ülkeden üyesi olan Dünya Alzheimer Örgütü'nün (ADI) 2014 Raporu açıklandı.

Buna göre, Türkiye'de ve dünyada yaşlı nüfus büyük bir hızla artarken, dünyada 44 milyon bunama hastası bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'nin 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranının yüzde 10'un üzerine çıkacağı ve bunama hastalıklarının sıklığının büyük bir hızla artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Bu artış trendi sürerse 2050 yılında hasta sayısının tüm dünyada 135 milyona çıkması bekleniyor. 2012 yılında oluşturulan ve G8 zirvesinde de taslak olarak kabul edilen ABD Ulusal Alzheimer Planı'na göre, 2025 yılında hastalığın önlenmesi ve etkili bir şekilde tedavisi hedefleniyor. Özellikle hastalık açısından risk yaratan durumların azaltılması ve koruyucu olduğu bilinen faktörlerin desteklenmesinin bu salgını azaltabilmesi bekleniyor.

Hastalıkla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Haşmet Hanağası, tüm dünyada alzheimer ve bunama hastalarının sayısı artsa da ABD, Almanya, Hollanda, İsveç ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden umut verici yeni veriler geldiğini belirtti.

- "Korunma genç yaşta başlıyor"

Bunlara bakıldığında yaşlılarda bunama hastalığının görülme sıklığında geçmişe oranla azalma olduğunu dile getiren Hanağası, "Tıp dünyasında oldukça ünlü olan Framingham çalışmasında 30 yıl önceki yaşlılara göre şimdiki yaşlılar arasında yeni bunama hastası görülme sıklığında yüzde 44'e varan azalma mevcuttur. Araştırmacılar, bu düşüşü eğitim düzeyinin ve daha fazla zihinsel işlev gerektiren iş kollarının artması, hipertansiyon ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin daha yaygın olarak kontrol altına alınması, sigara tüketiminin azalmasına bağlamaktadır. Günümüzde artan şeker hastalığı ile daha etkin mücadeleyle bu oranın daha da azalması mümkün olabilir" ifadelerini kullandı.

Hastalık için orta yaşlarda risk faktörlerinin azaltılarak fiziksel ve zihinsel aktivitelerin arttırılmasının yararlı olduğunu belirten Hanağası, bu yıl Dünya Alzheimer Kongresi'nde sunulan yeni bulgulardan birinin orta yaşlarda daha fazla kart oyunları, dama oynayanlar ve bulmaca çözenlerin beyinlerinin daha hacimli olduğu ve zihinsel yetilerinin bu aktiviteleri yapmayanlara göre daha iyi bulunduğunu kaydetti.

Haşmet Hanağası, 2 yıl boyunca İskandinav ülkelerinde 60-77 yaş arası bin 260 yaşlı kişiyle yapılan bir çalışmayı anlatarak, "Bu çalışma yaşlı kişilerde beslenme önlemleri, zihinsel egzersiz, sosyal aktiviteler ve kalp sağlığı önlemleri ile yaşlılardaki zihinsel gerilemenin azaltılabileceği ve bunamanın kısmen önlenebileceğini göstermiştir. Böylelikle düzenli beslenme, daha sosyal bir hayat ve zihinsel egzersizlerin hastalığa karşı etkili yöntemler olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yaşlılar bu konuda yönlendirilmeli ve sağlık politikaları bu bilgiler ışığında oluşturulmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

- Hastalıkta yeni bir protein bulundu

Prof. Dr. Haşmet Hanağası, 90 yaş ve üstü bireylerde tansiyon yüksekliğinin koruyucu bir faktör olduğunun saptandığını ifade ederek, bunun her yaşta risk faktörlerinin değiştiğini ve dinamik olduğunu gösterdiğini aktardı.

Alzheimer tanısının nasıl konulduğuna dair bilgi veren Doç. Dr. Başar Bilgiç de gerek pozitron emisyon tomografisi gerekse de beyin omurilik sıvı analiziyle hastalığa ait şikayetler başlamadan tanı konulabildiğini ifade etti.

Bilgiç, "Alzheimer hastalığında beyinde biriken iki önemli protein amiloid ve tau proteinleridir. Bu yıl ortaya konan önemli bilgilerden birisi de hastalarda bu iki protein dışında bir üçüncü protein olan TDP-43 isimli proteinin beyinde biriktiği ve zihinsel fonksiyonlar ve beyin hacmi ile ilişkili olduğudur. Tedavi girişimlerinde bu proteinin de beyinden temizlenmesi yeni ve etkili bir strateji olabilir" bilgisini verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7002 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim