• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Ambalajlı sulara sıkı takip geliyor

Ambalajlı sulara sıkı takip geliyor
Sağlık Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçirilecek sistem ile vatandaşlar ambalajlı suların her türlü özelliğine ilişkin takibi online yapabilecek.

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) iş birliğinde hayata geçirilecek sistem ile vatandaşlar cep telefonları ya da bilgisayarlardan ambalajlı suların kaynağından kalite özelliklerine, damacanın kaç kez kullanıldığından son kullanım tarihine kadar pek çok bilgiye ulaşabilecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Dr. Hüseyin İlter, ambalajlı suların takibi konusunda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Suyun hayatın önemli bir parçası, vazgeçilmezi olduğunu belirten İlter, vatandaşlara suyu sorunsuz ulaştırmak için kurum olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

"En güzeli doğal mineralli sulardır"

Artık eskisi gibi doğal kaynaklar bulunmadığını ifade eden İlter, insanların kendi elleriyle bu kaynakları kirlettiğini anlattı. Temel su kaynağının şebeke suları olduğuna işaret eden İlter, şebeke sularının tüketilmesini önerdi.

Ambalajlı sularla ilgili de Daire Başkanlığının bir çalışma yürüttüğünü aktaran İlter, "Ambalajlı suları 3 farklı kategoride isimlendirebiliriz, doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve içme suları gibi. Doğal kaynak suları ve doğal mineralli sular yer altında doğal şekliyle çıkan, herhangi bir işleme tabi olmadan vatandaşın tüketimine sunulan sular. Yasaların öngördüğü işlemlere tabi tutularak vatandaşa sunulan sular ise işlenmiş sulardır. En güzeli doğal mineralli sulardır." diye konuştu.

Tüm damacanaların online takibi yapılacak

Türkiye genelindeki 300'ün üzerinde ambalajlı su markasına yönelik illerde ve merkezlerinde denetmenlerin sıkı denetimler yaptığını ifade eden İlter, şu değerlendirmede bulundu:

"Ambalajlı suların elektronik ortamda takibi için yaklaşık 3 yıl önce bir proje başlattık. TÜBİTAK ile projeyi belirli bir noktaya getirdik. Şimdi bir merkezi yazılım konusu var ihale aşamasında. Tamamlandıktan sonra sistemimizi, hayata geçireceğiz. Tüm firmaların içerisinde bu sistemin kurulması için isteyeceğiz. Böylece vatandaşlarımız da artık evlerde cep telefonlarında ya da bilgisayarlarında aldıkları suyun nerede üretildiği ve temel kalite özellikleriyle birlikte damacanın kaç defa kullanıldığı ve ömrünün ne zaman dolduğu gibi bazı temel bilgileri rahatlıkta görebilecek. Biz de merkezden tüm damacanaları online olarak takip edeceğiz. Böylece ambalajlı sularda ciddi bir kalite standardı yakalamış olacağız."

AA

Bu haber toplam 2568 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim