• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Ambulans helikopter 2 bin hayat kurtardı

Ambulans helikopter 2 bin hayat kurtardı
Doğu Anadolu'da 8 yıl önce hizmete başlayan ambulans helikopter, bugüne kadar 2 bin hastanın hayatını kurtardı


Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm sistemi kapsamında 25 Kasım 2008 yılında Erzurum'da İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Acil Komuta Kontrol Merkezinde hizmet veren ambulans helikopter, dağ, tepe kar, kış ilçe, bayır demeden zorlu arazilere iniş yaparak yaklaşık 2 bin hastayı hastanelere yetiştirdi.

Özellikle zaman açısından önem arz eden vakalar, hayati tehlike taşıyan acil travmalar, kalp ve kadın hastalıkları gibi hastalıklara yetişmek için havalanan helikopter, vatandaşlara en iyi sağlık hizmetini vermeye çalışıyor.

Erzurum'da konuşlandırılan ambulans helikopter bu kentin yanı sıra Erzincan Kars, Ağrı, Ardahan, Bayburt ile Iğdır'daki hastaların imdadına yetişmek için günün her anı göreve hazır bekletiliyor.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambulans helikopter ile 2008'den itibaren 475'i ağır travmalar olmak üzere yaklaşık 2 bin hastanın hastaneye taşındığını söyledi.

Bu hizmetin ücretsiz uygulandığını dile getiren Vançelik, "Biz etrafımızdaki illerden hasta almaktayız. Yani üst düzey sağlık hizmetleri dediğimiz yoğun bakımlar, organ nakilleri veya organ kopmaları sonucu büyük ameliyatların Erzurum'da yapılması planlandığı için Kars, Ağrı, Erzincan, Iğdır Ardahan gibi illerden bu vakaları merkezimize taşımaktayız." diye konuştu.

Vançelik, ambulans helikopterin bölgede yaşanan yoğun kış şartları nedeniyle önemine değinerek, çok kısıtlı vakitlerde adeta zamanla yarışarak hastalara ulaşıldığını anlattı.

Ambulans helikopter, acil vakalarda şifa oluyor

Vançelik, hastalık açısından zamanın önemli olduğu vakalarda hastaları sağlık merkezine yetiştirmek için kara ambulansı yerine ambulans helikopter kullanıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Zamanın kısıtlı olduğu, dakikalar ile yarıştığımız, mutlak aciller dediğimiz ve bir an önce büyük hastanelere getirilmesi gereken vakaları, ambulans helikopter ile taşımaktayız. İlimizde vaka dağılımına baktığımızda en fazla Hınıs, Karaçoban ve Tekman ilçelerinden vaka almaktayız. Çünkü uzaklık mesafesi arttıkça helikopter ambulans ile vaka alma ihtimalimiz çoğalıyor."

"Vatandaşın ihbarına göre ambulans helikopter hareket etmiyor"

İl Sağlık Müdürü Vançelik, ambulans helikopterin pahalı bir hizmet olduğunu vurgulayarak, bu hizmet verilirken vatandaşın ihbarına göre hareket edilmediğini bildirdi.

Ambulans helikopterin, acil vaka durumuna göre olayın yaşandığı 112 Acil Servis Başhekimliğince talep edildiğini aktaran Vançelik, "Ambulans helikopter ihtiyacını her vakaya ve asılsız ihbara karşı kullanmadan önce karasal ambulansı tercih ediyoruz." ifadesini kullandı. AA

Bu haber toplam 3509 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim