• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Ameliyat sayıları düştü, Bakanlık 3 bin adresi takibe aldı

Ameliyat sayıları düştü, Bakanlık 3 bin adresi takibe aldı
Üniversiteler, muayenehanesi olan hocalar hasta bakamadığı için ameliyat sayısının yarı yarıya düştüğünden yakınırken, dernekler, uygulamanın vatandaşın yüzünü güldürdüğünü savunuyor.

"Şu anda sıkıntı olabilir ama ileride vatandaş büyük fayda görecek." diyen Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, 'Tam Gün'de ısrar edilmesini istiyor. Özel ya da muayenehanede çalışan öğretim üyeleri ise üniversitelerde ameliyata giremiyor, sadece eğitim verebiliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde genel cerrahide haftalık 141 olan ameliyat sayısı bu yüzden 75'e geriledi. Uygulamada geri adım atmayan Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da 3 bin noktayı takibe aldı.

Vatandaşın, kendisini mağdur eden bazı hocalar yüzünden üniversite hastanelerine gitmeyi çoktan bıraktığını belirten Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, "Hasta zaten buralarda parasız tedavi olamayacağını düşünüyor. Acillik olmazsa gitmiyor." diyor. Yeni dönemin biraz sancılı geçeceğini fakat ileride vatandaş için hayırlı olacağını kaydeden Demir şunları söylüyor: "Artık üniversite hastanelerinde muayenehanesi olmayan, özel hastanelerde çalışmayan ve vatandaşa '25 bin lira getirirsen ameliyat ederim. 20 bin lira ile gelme' diyen hocalar olmayacağı için vatandaş bundan kazançlı çıkacak."

Diğer yandan bu süreç en çok vatandaşı etkiliyor. Geçtiğimiz hafta şeker hastası bir vatandaşın, raporu için İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi'nde imza atacak hoca bulamaması, yaşanan kargaşayı gözler önüne seriyor. İÜ Tıp Fakültesi'nde genel cerrahide haftalık 141 olan ameliyat sayısı 75'e gerilerken, 112 olan kadın doğum ameliyatları 60'a indi. Üst düzey bir üniversite yetkilisi, "İçimizdeki bazı çürük elmalar yüzünden bizler cezalandırılıyoruz. Yeni dönemde hasta ya özele ya da muayenehaneye mahkûm olacak. Çünkü hocaların çoğu üniversitede hasta bakmayacak." ifadesini kullanıyor. Aynı yetkiliye göre, sağlıkta usta-çırak ilişkisi büyük zarar görecek.

Bu arada Sağlık Bakanlığı, uygulamada geri atım atmayarak sıkı bir denetime başladı. Uygulamanın merkezi İstanbul'da 1 başmüfettiş eşliğinde 24 uzman, 8 grup halinde denetimlere çıkıyor. İçinde özel hastane ve muayenehaneleri olan 3 bin noktayı inceleyecek olan ekipler, mesai saatleri bitmeden bu yerlere gelen hekimleri tespit edecek.

'Tam Gün' için çıkarılan kanun hükmünde kararname ile özel ya da muayenehanede çalışan öğretim üyeleri, üniversitelerde hasta bakamıyor, ameliyata giremiyor ve sadece eğitim verebiliyor. Sağlık kurulu ve ilaç raporlarına da imza atamıyor.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim