• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Ameliyata geç kalan doktor

Ameliyata geç kalan doktor
BUGÜN Gazetesinden Orhan Kemal CENGİZ'in yazısı...

Hayatlarımız insanlar ve durumlar hakkında kestirmeden hükümler vermekle geçiyor.
Hikâyelerini, geçmişlerini, beş dakika önce neler yaşamış olabileceklerini hiçbir şekilde bilmediğimiz insanlar hakkında hemencecik kesin yargılara varıyor; damgalıyor ve onları kınıyoruz.

                                             * * *

Mesela bakın trafikte hemen ne kadar kolay kavga çıkıyor; hastanelerde doktorlar nasıl hemen saldırıya uğruyor; mülteciler nasıl ötekileştirilip üzerlerine korkunç bir şekilde öfke kusuluyor; ne kadar çabuk bir şekilde damgalıyor ve yargılıyoruz insanları...

                                             * * *

Hayatın olağanüstü karmaşıklığına rağmen, her birimiz dünyanın kendi etrafımızda döndüğünü sanıp, o olağanüstü karmaşıklığa çok basit cevaplar bulmak istiyoruz. Hayatı o anda gözümüze göründüğü gibi algılıyoruz...

                                             * * *

İşlerin hiç de öyle ilk göründüğü gibi olmayabileceğini anlatan çok sevdiğim bir hikâyeyi paylaşayım sizinle...

Hastaneden gelen acil çağrı üzerine doktor apar topar hastaneye gelmiş; telaşlı bir aceleyle kıyafetlerini giymiş ve ameliyathaneye inmiş. Kapıda, ameliyat olacak olan çocuğun kederli babasıyla karşılaşmış. Baba, doktoru görünce öfkeli bir şekilde bağırıp çağırmaya başlamış: “Neden ameliyathaneye gelmen bu kadar uzun sürdü? Oğlumun hayatının tehlikede olduğunu bilmiyor musun? Sen sorumluluk nedir bilmez misin?”

Doktor acılı babaya sempatiyle tebessüm etmiş, dostça omzuna dokunmuş, “Üzgünüm. Hastanede değildim, çağrıyı alır almaz geldim. Şimdi lütfen sakin olun, müsaade edin ben de işimi yapayım” demiş.

Baba daha da sinirlenmiş doktorun bu sözleri üzerine: “Ne sakin olması ya... Senin çocuğun burada yatıyor olsaydı, sen sakin olabilir miydin? Senin oğlun ölüm döşeğinde doktor bekliyor olsaydı sen ne yapardın?”

Doktor öfkeli babaya şefkatle yanıt vermiş “Allah’ın izniyle oğlunuzun iyileşmesi için elimizden geleni yapacağız; siz de oğlunuz için dua edin” demiş.

Baba “Kendi başına gelmeyen işler için insanlara tavsiyede bulunmak kolay tabi” diyerek söylenmeye devam etmiş.

Ameliyat saatlerce sürmüş, doktor ameliyathaneden sevinçle çıkmış ve babaya müjdeyi vermiş: “Şükürler olsun, evladınız kurtuldu.”

Babanın cevabını bile beklemeden doktor, “Sorularınız varsa hemşireye sorabilirsiniz” demiş ve koşar adım uzaklaşmış ameliyathaneden.

Doktor gözden uzaklaşınca baba, hemşireye “Sizin bu doktor neden bu kadar ukala, oğlumun ameliyatını anlatma zahmetine bile girmeden çekip gitti” demiş.

Gözlerinden yaşlar boşalan hemşire, babaya “Doktorun oğlu dün bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Biz onu hastaneye çağırdığımızda oğlunun cenazesini kaldırıyordu. Oğlunuzun hayatını kurtardı ve şimdi de kendi oğlunun cenaze merasimini tamamlamak üzere geri dönüyor” demiş.

                                               * * *

Kıssadan hisse; hiçbir zaman, olayları durumları kestirmeden yorumlarla değerlendirmeyin. Görünenin arkasında bambaşka bir hikâye olabileceğini hesaba katın.

Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4079 defa okunmuştur
Etiketler: ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim