• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Amerika'dan 2 bin dolara aldığımız korneayı artık kendimiz tedarik ediyoruz

Amerika'dan 2 bin dolara aldığımız korneayı artık kendimiz tedarik ediyoruz
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki çeşitli hastanelerde kurulan 40 göz bankası ve kornea nakil merkezlerinin başarılı çalışmaları, kornea temininde yurt dışına bağımlılığı azalttı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki çeşitli hastanelerde kurulan göz bankaları ve kornea nakil merkezleri, yurt dışından ithal edilen kornea sayısını önemli oranda düşürdü.

Ülke genelindeki çeşitli hastanelerde oluşturulan göz bankalarının, istenilen kornea sayısına ulaşması ve bakanlık tarafından izlenen politikalar, Türkiye'nin kornea temininde dışa bağımlılığını azalttı.

AA'nın haberine göre; Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Oltulu, hastane bünyesinde göz bankasının, kornea ihtiyacının karşılandığı önemli merkezlerden olduğunu söyledi.

"KORNEA TEDARİKİNDE 3'ÜNCÜ SIRADAYIZ"

Bakanlığın, göz bankaları için belirlediği yıllık kornea kotasının 70 adet olduğunu, kendilerinin bunu 220'ye çıkardıklarını anlatan Oltulu, "Türkiye'de göz bankası sayısı önemli oranda arttı. Şu anda ülkemizde 40 göz bankası var. Son 6 aylık verilere baktığımız zaman, 40 göz bankası içerisinde kornea tedarikinde 3'üncü sıradayız" dedi.

Oltulu, kurulan göz bankası ve kornea nakil merkezlerinin, sağlık sistemine önemli katkılarının olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Kornea ihtiyacı yurt içinden tedarik edilemediğinde ithalat yapılıyordu. Bu da hiç azımsanmayacak rakamlarla gerçekleşiyordu. Yaklaşık 4 yıl öncesine kadar Amerika'dan ülkemize kornea ithali olmaktaydı. Kornea başına da 2 bin dolar civarında ücret talep ediliyordu. Sağlık Bakanlığının geliştirdiği politikalarla göz bankalarının arttırılması sayesinde bu ihtiyacın yurt dışından karşılanması ciddi oranda azaldı. Göz bankalarımız kendi kornea ihtiyaçlarını karşılayabilir duruma geldi."

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINDAKİ HASTALARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANMAYA ÇALIŞILIYOR

Kornea temininin Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yetkiyle ve çoğu gönüllü vericilerin katkılarıyla yapıldığını aktaran Oltulu, vatandaşların kornea bağışı konusunda duyarlı olmasını istedi.

Oltulu, göz bankasındaki kornea sayısını arttırarak başka illerdeki hastaların da ihtiyacını karşılamaya gayret ettiklerini dile getirerek, "220 korneanın yaklaşık 70'ini kendimiz kullandık. Geriye kalan 150 korneayı da diğer şehirlerimize gönderdik. Bu bizi çok mutlu ediyor. Sadece Konya'daki hastalara hizmet etmiyoruz, Türkiye'nin dört bir yanındaki hastaların ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Yurt dışından gelen hastaların da olduğuna dikkati çeken Oltulu, "Bu hastalar bakanlığın verdiği özel izinle ve belirlenen hastanelerde tedavi olabiliyor. Zaten Türkiye, sağlık turizmi açısından son yıllarda gittikçe önemli bir ülke haline geldi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim