• BIST 9645.02
  • Altın 2405.728
  • Dolar 32.594
  • Euro 34.7796
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 26 °C

Anayasa Mahkemesi'ne 15 bin "sigaraya hayır" imzası

Anayasa Mahkemesi'ne 15 bin "sigaraya hayır" imzası
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), tam dumansız hava sahasının korunması için toplanan 15 bin imzayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğini açıkladı.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), tam dumansız hava sahasının korunması için toplanan 15 bin imzayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiğini açıkladı. İmza kampanyası, İzmir Kahveciler Odası'nın, kahvehanelerde sigara yasağının kalkması için Danıştay'da dava açması, Danıştay'ın da sigara yasağını Anayasa'ya aykırı bularak, bu konuda yasak getiren yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunması üzerine başlatılmıştı.


SSUK'tan yapılan açıklamada, Türk halkının "Tam Dumansız Hava Sahası"nı korumakta kararlı olduğunu gösterdiği belirtildi.
Halkın büyük desteği ve memnuniyetine rağmen ticari çıkarlarını, halk sağlığının üstünde tutanlar tarafından Dumansız Hava Sahası'nın esnetilmesi için girişimlerin devam ettirdiği, SSUK'un da bunun üzerine hareke geçtiği belirtilen açıklamada, halkın sesini yetkili mercilere duyurmak üzere Türkiye genelinde bir imza kampanyası başlatıldığı bildirildi. Kampanya kapsamında bir ay süresince İstanbul, İzmir ve Anadolu'nun birçok ilinden 15 bin imza toplandığı belirtilen açıklamada, "Kampanya birçok ilde vatandaşlar tarafından devam ettiriliyor" denildi. Açıklamada, toplanan imzalar ve konuyla ilgili uzman raporlarının, SSUK tarafından Anayasa Mahkemesi'ne sunulmak üzere gönderildiği bildirildi.

-HALKIN YÜZDE 92'Sİ BENİMSEDİ-

Quirk Global Strategies şirketinin 16 ilde ve 600 kişiyle gerçekleştirdiği kamuoyu araştırması sonuçlarına da yer verilen açıklamada, yasağın, Türkiye genelinde yüzde 92 oranında kabul gördüğü, düzenli sigara içenler arasında bile yasayı kabul edenlerin oranının yüzde 77 olduğu, yeme-içme mekânlarına sıkça gidenlerin yüzde 88'inin ise yasayı desteklediğini ortaya koyduğu belirtildi. Konuyla ilgili açıklamasında SSUK Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, insan sağlığının, ticaret hakkından üstün tutulamayacağını savunarak, "Bu insanların en doğal hakkı olan temiz hava soluma ve sağlık hakkına aykırıdır" dedi.

-ANAYASA MAHKEMESİ'NİN TOPLUMU HASTA ETMEYİ KABUL EDECEĞİNE İNANMIYORUZ-

Türk halkının, sadece bir yılda "Dumansız Hava Sahası"nın kendisine kazandırdıklarının farkında olduğuna dikkati çeken Dağlı, şunları söyledi:
"Halkın sesini ve desteğini bir imza kampanyasıyla duyurmak üzere yola çıktık. Sadece biz doktorlar olarak hastanelerde başlattığımız imza kampanyası ile binlerce imza topladık. Bununla da kalmayıp SSUK olarak konuyla ilgili tüm uzmanları, bütün gerçekleri ile sigara yasasını masaya yatırmak üzere bir çalıştayda bir araya getirdik. Ortaya çıkan rapor yine sağlık hakkının üstün olduğunu gösterdi. Uzmanlar tarafından ortak görüş; Tam Dumansız Hava Sahası'nın sonuna kadar korunması gerektiği yönünde. Anayasa Mahkemesi'nin bu sesi duyması ve karar verirken dikkate alması çok önemli. Zaten Anayasa Mahkemesi'nin yasanın esnetilmesine izin vererek toplumu hasta etmeyi kabul edeceğine kesinlikle inanmıyoruz."

-SİGARA BENİ BIRAKMADI-

SSUK'un açıklamasında, sigara nedeniyle önce gırtlak, ardından akciğer kanseri olan Mehmet Nuhoğlu adlı kişinin görüşlerine de yer verildi. Nuhoğlu, "25 yıl sigara içtim. 4 yıl önce gırtlak kanseri oldum. Sigarayı bıraktım. Ancak o beni bırakmadı. Sigarayı bırakmama rağmen bu yıl da Akciğer Kanseri oldum. Artık eminim ki ben sigarayı bıraksam da o beni mezara kadar bırakmayacak. Devletimizin bizi ölüme götüren sigara dumanına karşı koyduğu yasanın sonuna kadar koruması gerektiğine inanıyorum. Anayasa Mahkemesi'ne buradan halkın sesi olarak sesleniyorum. Sağlıktan daha önemlisi yok. Yeni nesiller size emanet. Lütfen unutmayın" dedi.(

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2732 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim