• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Ankara'ya sağlık yatırımı

Ankara'ya sağlık yatırımı
GE Healthcare Ankara'da sağlık ekipmanı üretimine yönelik yeni bir yatırım planladıklarını ve yatırımın ihracata yönelik olacağını söyledi.

GE Healthcare Ankara'da sağlık ekipmanı üretimine yönelik yeni bir yatırım planladıklarını ve yatırımın ihracata yönelik olacağını söyledi.

General Electric Co'nun sağlık hizmetleri şirketi GE Healthcare'in Orta Doğu, Afrika, Orta Asya ve Rusya (EAGM) Başkanı ve CEO'su Richard di Benedetto, Ankara'da sağlık ekipmanı üretimine yönelik yeni bir yatırım planladıklarını ve yatırımın ihracata yönelik olacağını söyledi.

Benedetto, "Ankara'da mevcut yatırımımızın yanı sıra, sağlık ekipmanı üretimine yönelik yeni bir yatırım planlıyoruz. Burada üretilecek ürünlerin sadece Türkiye veya bölge ülkelerine değil, global olarak satışını amaçlıyoruz. Yatırım kararımız henüz çok yeni. Şu aşamada ne tür ekipman üreteceğimize bakıyoruz" dedi.

Türkiye'deki sağlık profesyonellerini biraraya getiren "Türkiye ve Orta Asya Zirvesi" sonrasında Reuters ile yaptığı söyleşide GE Healthcare'in Türkiye'ye yönelik planlarını anlatan Benedetto, bu yıl Türkiye'de pazarın üzerinde bir büyüme beklediklerini söyledi.

Türkiye'de sağlık ekipmanları pazarının yaklaşık 300 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu ifade eden Benedetto, "Türkiye sağlık ekipmanları pazarı her yıl yüzde 5-10 büyüyor. Hedefimiz 2009'da bunun üzerine çıkarak çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmak" dedi.
Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve Rusya bölgesi olmak üzere 80 ülkenin Türkiye'deki merkezden yönetildiğini söyleyen Benedetto, Türkiye pazarının çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna işaret etti.

Büyüme beklentilerinin iki ana nedeni olduğunu kaydeden Benedetto, "Öncelikle Türkiye'de kamuda çok uzun yıllardır kullanılan eskimiş sağlık ekipmanları var. Bunların yenilenmesi gerekiyor. İkinci olarak da sağlık sektöründe bilgi teknolojileri, onkoloji gibi gelişen yeni alanlara yönelik artan ekipman ihtiyacı beliriyor" dedi.

Bu doğrultuda Türkiye'ye yönelik yeni ürünlerini kısa bir süre içinde pazara sunacaklarını söyleyen Benedetto "Bu ürünlerin birçoğu, kamu ve özel sektör için maliyetleri de azaltacak. Örneğin hastanın evinde kullanabileceği bir görüntüleme cihazıyla hastanın hastanede yatış süresini kısaltacağız. Hastanın takibinin evden de yapılabilmesini sağlayacağız" dedi.

"SAĞLIK HARCAMALARINI 2015'TE %15 AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Benedetto, "Healtymagination" projesiyle 2015 yılına kadar Türkiye'nin de dahil olduğu ülkelerde sağlık harcamalarını yüzde 15 aşağı çekmeyi planladıklarını söyledi.

Benedetto, "Sağlık harcamalarının yüzde 50'si insanların hayatlarının son 10 yılında yapılıyor. Mevcut sistem sürdürülebilir değil. Yeni projemizle 2015 yılına kadar sağlık harcamalarını yüzde 15 aşağı çekerken, sağlık hizmetlerine erişim oranını ve etkinliğini yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz" dedi.

Benedetto, söz konusu proje dahilinde çıkaracakları yeni ürünler arasında sağlık ekipmanı, bilgi teknolojileri sistemleri ve hastanelerin ellerindeki teçhizatı en verimli nasıl kullanabileceklerine ilişkin çözümler bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de kişi başına düşen sağlık harcamasının yılda 600-700 dolar olduğunu, Avrupa Birliği ve OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında bunun bu ülke ortalamalarının 5'te biri düzeyinde kaldığını belirten Benedetto, "Sağlık harcamaları Türkiye'de olması gereken seviyede değil. Buna karşın sağlık hizmeti başına maliyetlerin mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Bu, harcamaların büyük kısmını yapan kamu için sürdürülebilir değil" dedi.

Dünya Bankası'nın açıkladığı 2008 rakamlarına göre Türkiye'deki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 71'i devlet tarafından yapılıyor.
Türkiye'de kamu kuruluşlarının yanı sıra özel sektörü de hedeflediklerini söyleyen Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mine Öztürk ise, son dönemde özellikle sıfırdan özel hastane yatırımlarına yönelik ekipman sağlama projelerine ağırlık verdiklerini ifade etti.
Öztürk, "Bu tür projelerden 23 tane yaptık. Her biri 50-60 milyon dolarlık yatırımlar" diye konuştu.

Gazeteport.com.tr

Bu haber toplam 1593 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim