• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Anne adayları nasıl beslenmeli?

Anne adayları nasıl beslenmeli?
Hamilelikte her anne adayının illaki beslenmesine özen göstermesi gerekmektedir. Bu süreç bazen biraz daha zor geçebilmekte ve beslenme düzenleri de değişebilmekte.

Hamilelikte her anne adayının illaki beslenmesine özen göstermesi gerekmektedir. Bu süreç bazen biraz daha zor geçebilmekte ve beslenme düzenleri de değişebilmekte. Bu dönemi daha rahat geçirmek için birkaç öneriye dikkat etmekte fayda var.

*Anne adayları güne illaki kahvaltı yaparak başlamalı, az ve sık beslenmeli, ana öğünleri arasında da ara öğün alışkanlığını edinmeliler. Bu alışkanlık hem hızlı kilo artışını önleyecek, hem de kan şekerlerini dengeleyecektir.

*Tam tahıllı ürünler B vitamini ve folattan zengindir. Hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Tükettiğiniz ekmeği tam tahıllı, pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Ara öğünlerde uygun miktarda badem tüketin, kalsiyum, magnezyum ve çinkodan zengindir. Badem hem bizi sakinleştirir hem de bebeğin beyin gelişimi için önemlidir.

*Yumurta anne sütüne en yakın besindir, çok besleyicidir. Yumurtayı gün aşırı ve organik tüketmeye çalışın.

*Haftada en az 2 kez deniz balığı tüketin. Balık omega-3 ve iyottan da zengin olması nedeniyle bebeğin zeka gelişimi için çok önemlidir.

*Demir eksikliği de hamilelerde çok sık görülmekte, yağsız et veya kurubaklagiller yanında C vitamininden zengin besinlere ağırlık verilmeli.

*Anne adaylarında yine sıklıkla görülen ödem sorunu için tuz ve şekerden uzak durmak ve su tüketimini artırmak önemlidir.

*Meyve suyu, özellikle hazır ürünler hamileler için elzem değildir meyveyi meyve olarak yemek hem vitamin hem de lif açısından daha faydalı olacaktır.

*Meyve ve sebzelerin mümkünse organik olanlarını tüketin. Sebzelerin de yeşil olanlarını tercih etmek hem folik asit hem de kalsiyum için önemli.

*Hamileliğin ilk aylarında görülen kabızlık sorununun çözülmesi için her öğün salata veya sebze yemeği tüketilmeli, günde 2-2,5 lt su içilmelidir.

*Süt ve yoğurt kalsiyumdan zengin en elzem besin öğeleri ve günde toplam 4 porsiyon olacak şekilde tüketilmelidir, özellikle yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirmekte, sindirim sistemini çalıştırmaktadır.

*Kalsiyumun emilimini artırmak için D vitamini de gereklidir, bu nedenle günde 20 dakika güneş enerjisi almak önemli.

*Anne adayları alkol, kafein içeren içecekler,suni tatlandırıcılar, fast-food tarzı besinler, mısır şurubu içeren yiyecekler, çiğ etten yapılan sushi veya çiğ köfte, beyaz unlu mamullerden uzak durmalıdırlar.

*Kızartma yerine besinler ızgara, haşlama veya fırın olarak tercih edilmeli, yemek piştikten sonra üzerine sıvıyağ ilave edilmelidir.

*En önemlisi hamilelik süresince zayıflama diyeti yapılmamalı, fazla kilo alımını önlemek için illaki sağlıklı beslenilmelidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim