• BIST 9540.55
  • Altın 2489.996
  • Dolar 32.5034
  • Euro 34.8098
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Anne ölümlerini önleme programı

Anne ölümlerini önleme programı
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Mehmet Rıfat Köse, anne ölümlerinin sadece sağlık göstergesi olmadığını, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarındaki gelişmişliğin göstergesi olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Mehmet Rıfat Köse, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda, anne ölümleri konusunda hastane idarecilerine yönelik düzenlenen toplantıda, anne ölümlerinin azaltılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de geçen yıl 241 annenin doğum sırasında hayatını kaybettiğini, bu rakamın çok yüksek olmamasına rağmen anne ölümlerine çok büyük önem verdiklerini söyleyen Köse, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da anne ve çocuk ölümlerine özel önem verdiğini kaydetti.
Anne ölümleri oranının ülkenin topyekün kalkınmışlığını gösterdiğini vurgulayan Köse, şunları söyledi:
''Anne ölümleri sadece sağlık göstergesi değil, ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarındaki gelişmişliğin göstergesidir. Anne ölümleri oranı düşük olan ülkeler topyekün kalkınmış sayılır. Bir ülkenin ekonomik verileri büyük olsa bile anne ölümleri yüksek olduğu zaman gelişmiş bir ülke sayılmaz. Anne ölüm oranı fazla olduğu zaman, o ülkede kadınların ekonomik, sosyal ve eğitim alanlarında gereken hizmeti alamadıkları anlaşılır. Bu nedenle, anne ölümlerinin azaltılması için çok özel bir program yürütüyoruz. Ölen her annenin, ölüm nedenini belirlemek ve aynı sebeplerle ölümler olmaması için gerekli tedbirleri almayı amaçlıyoruz.''

Yürüttükleri programın hedefinin 2015 yılına kadar anne ölümü oranını yüz binde 10'un altına düşürmek olduğunu bildiren Köse, ''Ancak asıl hedefimiz önlenebilir nedenlerle hiçbir anneyi kaybetmemektir. Bunu sağlayana kadar çalışacağız'' dedi.

Program kapsamında anne ölümleri konusunda bölgeler arası farklılıkları azaltmak için de çalışma yürüttüklerini anlatan Köse, hedeflere ulaşabilmek için standartlar belirlediklerini kaydetti.

Gebeliğin planlanmasından başlayarak, doğum öncesi bakım, doğumun hastanede yaptırılmasının sağlanması ve doğum sonrası bakım hizmetlerini en küçük yerleşim birimine kadar ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Köse, her bir anne ölümünün incelenmesi için de inceleme komisyonları oluşturduklarını sözlerine ekledi.

Toplantıya, İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara'nın yanı sıra hastane başhekimleri, yöneticileri ve başhemşireleri katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4441 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim