• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Anne sütü çocuk ölümlerine karşı koruyucu

Anne sütü çocuk ölümlerine karşı koruyucu
Anne sütüyle beslenen bebeklerin, diğerlerine göre hastalıklara karşı daha dirençli olduğu bildirildi.

Uzmanlar, çocuk ölümlerinde anne sütü almayanların, anne sütü ile beslenenlere göre 5 kat daha fazla risk altında olduğuna dikkat çekiyor.


Beslenme yetersizliğine bağlı olarak bebeklerde gerçekleşen ölüm oranlarında ise yine anne sütü almayan bebeklerin sayısının azımsanamayacak kadar fazla olduğu belirtiliyor.


Özel Tekden Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Fındık, bebekler için ilk 6 ayda en ideal besin kaynağının anne sütü olduğu ve kesinlikle bu beslenmeden taviz verilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.


Dr. Mustafa Fındık, `Bebeklerin sağlıklı gelişmesinde en ideal besin anne sütüdür. Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ayına kadar tek başına anne sütü alması gerekmektedir.` dedi.


Fındık, anne sütünün bebeğin en doğal besini olduğunu besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra hastalıklardan korunmayı sağlayan özelliklerinin de bulunduğunu hatırlatarak, `Böylesine basit ve ucuz bir yöntemle binlerce bebeğin sağlığı korunmakta ve gelişmesi de tam olmaktadır.` dedi.


Dr. Fındık, Türkiye`de 0-14 yaş çocuklarda ölüm nedenleri içerisinde beslenme yetersizlikleri ve buna bağlı problemlerin ilk sıralarda yer aldığını vurgulayarak şöyle konuştu: `Bu çerçevede konuya baktığımızda bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesinin önemi gündeme gelmekte, bu nedenle de ulusal ve uluslararası düzeyde anne sütünün bebek beslenmesi ve sağlığındaki yeri üzerinde önemle durulmaktadır.`


Fındık, anne sütünün, bebeğin ileriki yaşamında karşılaşacağı şeker hastalığı, şişmanlık, bir takım bağırsak hastalıkları, lenf bezi kanseri ve alerjik hastalıklar gibi birçok hastalığı önlediğinin tespit edildiğine dikkat çekti.


Fındık, anne sütünün bebeği ishal, zatürre, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları, bronşit ve menenjit gibi hastalıklarından da koruduğunu, bebeğin bağışıklık sistemini geliştirerek, aşıların etkenliğini artırdığının altını çizdi.


Fındık, `İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır, karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık az görülür. Anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü emen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.` şeklinde konuştu.


Emzirmenin anne sağlığını koruma açısından da önemli olduğunu kaydeden Fındık, bunları şöyle sıraladı: `Emziren annelerin doğum sonrası kan kayıpları daha az olur ve rahim eski haline daha çabuk gelir. Emziren anneler doğum öncesi kilolarına daha hızlı döner. Emzirme, annede yumurtlamayı önleyerek doğal bir doğum kontrol yönetimi sağlar. Emzirme annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi ve buna bağlı kırıklara daha az rastlanmaktadır. Yeni doğum yapan annelere de şu tavsiyelerde bulundu; Bebekler doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli, sonra ek besinlerle desteklenmelidir. Bebeği 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte emzirmeye devam edilmelidir. Bebek veya anne hasta olsalar dahi emzirme sürdürülmelidir.`


Bebeğin bağışıklık sistemi gelişene kadar anne sütünde gerekli olan, onu hastalıklara karşı koruyan savunucu maddeler olduğuna işaret eden Fındık, şunları söyledi: `Ayrıca bazı alerjilere karşı da koruyucudur. Anne sütü bebekle anne arasındaki duygusal bağı arttırır ve bebeğin güvende hissetmesini sağlayacak tek yoldur. Bebeklerin en sık yakalandığı enfeksiyon hastalıkları daha az görülür. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini en iyi şekilde sağlar. Her zaman hijyenik ve pratiktir. Bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş prematüre bebekler, anne sütünden özellikle çok yarar görürler. Anne sütü bebeğiniz için özel bir bileşime sahiptir. Sindirimi daha kolay besin maddesidir. Beyin gelişimine katkıda bulunur ve zeka düzeyini arttırır. Anne sütünün sıcaklığı her zaman vücut sıcaklığında olup istenilen derecededir. Daha az sodyum ve protein içerir. Daha iyi kalsiyum emilimi sağlar. Her zaman steril ve pratiktir. Alerji riski daha düşüktür. Kabızlık ya da ishal problemi yaratmaz. Bebekler daha sağlıklı olur. Obozite olma olasılığı düşüktür. Daha ekonomiktir. Bebeğin ağırlık artışıyla anne sütünün yeterli olup olmadığı anlaşılır.`
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3311 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim