• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Annesi şeker yiyen bebekler hızlı yaşlanıyor!

Annesi şeker yiyen bebekler hızlı yaşlanıyor!
Avrupa Prevantif, Regeneratif ve Anti-Aging Tıp Derneği’nin kurucusu Dr. Michael Klentze sağlıklı yaşlanma ile ilgili soruları yanıtladı:

* Yaşlanma kaç yaşında başlıyor? Yaşlanmaya karşı ne zamandan itibaren önlem almak lazım?
Yaşlanma, anne karnında başlar. Annenin yaşam tarzı çok önemlidir ve bebeğin gelecek hayatını belirler. Hamilelik döneminde fazla şeker yenildiğinde, genetik yapı bile bundan etkilenir. Bu da diyabete zemin hazırlar. Diyabetin de erken yaşlanmaya neden olduğunu biliyoruz. Bu insülin rezistansı gelişmesiyle diyabet olgusunun ortaya çıktığı vakalarda genç yaşta obezite ile başlar. İleri yaşlarda Tip 2 diyabet hem damarların hem beynin yaşlanmasına neden olur. Diyabet vücudun erken yaşlanmasına sebep olur. Kolajen bağlarının zayıflamasına da sebep olduğu için cilt çok daha erken yaşta yaşlanır.

ŞEKER YOK
* Gelecek nesillerde diyabet artıyor. Çocuklarımız daha mı hızlı yaşlanacak?

Şişman çocuklar erken yaşlanacak! Çocukluktan başlayan diyabet, obezitiye sebep olur ve bu başladıktan sonra ileri yaşlara kadar yaşama ihtimalleri azalır. Hızlı yaşlanırlar ve genç yaşta ölürler. Bu tarz hastaların genetik yapıları diyabetli olmaya açıktır. 30 yıl önce Avrupa ve Asya’da şeker alımı azdı, bulunamıyordu. Ama psikolojik olarak anneye, ‘Bebeğin gelişmesi ve büyümesi için şeker yemesi gerekli’ gibi bir fikir verilmişti. O dönemde doğan çocukların çoğu diyabetle erken yaşta tanıştı.

* Anne çocuğunun geç yaşlanması için ne yemeli?
Bugünlerde jinekologların ana görevi annenin diyetini ayarlamak. Annenin hamilelikten önce yediklerinin önemi yok. Ama hamilelik başladıktan itibaren yedikleri bebeğin sağlığı için çok önemli. Çevredeki toksik kirlilik ve yanlış beslenme anne karnındaki bebeğin kanser olmaya yönelik genlerini de belirler.

GENLER YÜZDE 25 ETKİLİYOR
* Neden bazı insanlar daha çabuk yaşlanırken, diğerleri daha geç yaşlanır?

Daha çok genetik nedenler etkili oluyor. Ama sadece genleri suçlamak da doğru olmaz. Yaşam tarzı da çok etkilidir. Genlerin etkisi yaşlanma üzerinde sadece yüzde 25’tir. Hiçbir genetik kötülük, eğer doğuştan gelen bir hastalık değilse, tek başına insanı hasta edemez. Sadece çevresel hadiselerle birleşerek hasta edebilir.

* Hangi ırklar diğerlerinden daha çabuk yaşlanıyor?
Daha çok Asyalılar. Onların genleri, yaşam tarzlarına göre ayarlı değil. Binlerce yıldan beri çok çalışan ve az yiyen bir toplumken son 30-40 yılda Amerikan tarzına ve beslenmeye döndükleri için genleri buna adapte olmadı. Bu nedenle daha önce hiç görmedikleri birtakım hastalıklarla tanıştılar. Hızlı yaşlanmaya başladılar. Dünyada diyabet oranları en yüksek ülkelerden biri Japonya. Bizim gibi karınları büyümediği için anlamıyoruz ama giderek daha obez oluyorlar ve yaşlanma hızları ve şekilleri değişiyor. Uzun ömürlü insanların ülkesiydi, artık değişiyor.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA GEÇ YAŞLANIYOR!
Erkekler testesteron hormonları nedeniyle daha aktiftir. Erkeğin yaşını 60 olarak düşünürsek, sıfır yaşından itibaren yaşlanmaya başlıyor. Kadınlar ise 40 yaşından sonra, doğurganlık süreci bittiğinde yaşlanmaya başlıyorlar. Hamilelik ağır bir iş olduğu için, fazla hamilelek yaşamış kadınlar daha çabuk yaşlanırlar.

ÜNLÜLERİN GENÇLİK DOKTORU
Dr. Michael Klentze, MD, PhD, ABAAM
Dünyadan ve Türkiye’den de pek çok ünlü ismin doktorluğunu yapan Dr. Michael Klentze, sağlıklı yaşlanma konusunda çalışmalarıyla tanınıyor. Aslında jinekoloji, hormon hastalıkları ve psikiyatri dallarında uzmanlıkları var. Ancak O, antiaging konusundaki bilimsel çalışmalarıyla tanınıyor. Münih’te adını verdiği antiaging tıp enstitüsünün kurucusu.

Avrupa Prevantif, Regeneratif ve Anti-Aging Tıp Derneği’nin kurucusu ve onursal başkanı. Dünya Rejeneratif Tıp Kurulu’nun bilimsel üyesi. Yaşlanma ile ilgili çok sayıda bilimsel yazısı yayınlandı. 10 kitabı birçok dile çevrildi. Anti-aging konusunda birçok bilimsel toplantı düzenledi. Kök hücrelerin yeniden programlanmaları konusunda uluslararası çalışmalar yaptı. Bangok, Tayland’da bulunan Bumrungrad Hastanesi bünyesindeki Vitallife Kliniği’nin enternasyonal medikal direktörlüğü görevini üstlendi. Halen bu görevini sürdürüyor.

HAMİLELİĞİN YÜKÜ KADINI ERKEN YAŞLANDIRIYOR!
* Vücut hamilelik esnasında yenileniyor diye biliyoruz. Böyle olmuyor mu?

Hamileliğin yükü kadının daha fazla yaşlanmasına neden oluyor. Tam sebebi bilinmiyor ve açıklanamıyor. Mesela ağır iş yapanlar yapmayanlara oranla daha çabuk yaşlanır. Hayvanlarda yapılan bir gözlemde, ilk çocuğunu geç doğuran hayvanın sonraki nesilleri daha uzun yaşamış. Böyle de bir araştırma var...

SİZ TÜRKLER GİDEREK OBEZ OLUYORSUNUZ
* Türkleri nasıl buluyorsunuz? Türk toplumu güzel yaşlanan bir toplum mu?

Türkiye’ye çok sık geliyorum. Türkiye’de de obezite problem olmaya başladı. Kas gücünden ziyade beyin gücü ile çalışanların o kadar enerjiye ihtiyacı yokken yine de o miktarı tüketiyorlar. Sizin toplumunuzda eskiden insanlar kahvaltı yapardı. Küçük bir gün ortası yemeği yenirdi. Eskiden daha sağlıklı beslenirken şimdi çok daha fazla tatlı ve et tüketmeye başladınız. Türkiye’de sağlıklı yaşamaya uygun genler var. Özellikle uygun bitkiler var. Ne kadar çok kalori alırsanız o kadar çabuk yaşlanırsınız. Türklerin kilo sorunundan kendilerini korumaları gerekiyor.

AZ YEMEK LAZIM
* Yaşlılığı önlememiz için giderek daha mı az yememiz lazım? Yoksa sabit mi olması lazım?

Daha az yememiz lazım. Yaşlandıkça hareket azalır bu nedenle aldığınız kalori miktarını düzenli olarak düşürmeniz önem taşıyor. Ancak yine de gün geçtikçe zayıflamak yerine hep sabit kilonuzu korumaya özen gösterin. Kilo dengenizi korumak için sıvı alımına dikkat edin. Yaşlılıkta kilo pek çok hastalığı beraberinde çağırıyor.

PİLAVI SEBZE VE YOĞURTLA EKMEĞİ İSE PEYNİRLE YİYİN
BEYAZ EKMEK ATIŞTIRMAYIN

“Acıktım” diye beyaz ekmekten bir parça, pilavdan iki kaşık veya bir-iki kaşık bal yerse bunlar kan şekerini hemen ve çok yükseltiyor. Bu da bebek için zararlı.

BULGURU SEÇİN
Anne adayı kan şekerini hızlı yükselten şeyler yememeli. Hamile kadının, glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmesi gerekir. Beyaz pilav yerine bulgur tercih edilmeli.

TÜRK KAHVESİ
Türk kahvesi yararlıdır ama günde en fazla iki fincan içilmeli. Yeşil çay metabolizmayı hızlandırdığı için kilo vermeyi kolaylaştırır. Ama bunları hep gündüz içmek gerekir. Uyku sorunu olanlar öğlen ikiden sonra kahve içmemeli.

KIZARTMA ÇOK ZARARLI
Kızarmış yiyecekler kızardığı zaman pis bir madde oluşuyor ve bu madde her yaştan herkese zararlı.

YOĞURTLA YİYİN
Eğer illaki pirinç ya da ekmek yemek isterse yanında mutlaka protein almalı. Pilavı yoğurtla, ekmeği de peynirle yemelisiniz. Pilavın içine bezelye veya nohut katılması saf pilav yemekten daha faydalı. Tek başına yenilmemeli.

KAYMAK KULLANIN
Şerbetli tatlıların yanında kaymak yememizin nedeni; proteindeki yağ şekerin kana ani karışmasını önlüyor. Bu da ani şeker yükselmelerini ve diyabet riskini önlüyor. Bu nedenle tatlıları sade yemek yerine Türk mutfağının geleneksel sunumunu tercih edin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim