• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Antalya aile hekimliğine geçti

Antalya aile hekimliğine geçti
Türkiye genelinde 2010 sonuna kadar uygulanması planlanan aile hekimliği sistemi Antalya'da başladı. 544 aile hekimi 175 Aile Sağlık Merkezi'nde, 19 hekim de Toplum Sağlığı Merkezi'nde hizmet verecek.

Antalya Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, aile hekimliği uygulamasının kısa sürede şehirde oturacağına inandığını, hastalarla doktorların artık iyi diyalog içerisinde olacağını açıkladı.

Antalya'da dün itibariyle uygulanma başlanan aile hekimliği uygulaması Vali Ahmet Altıparmak'ın katıldığı toplantı ile 31 Nolu Halil Akyüz Aile Sağlığı Merkezi'nde tanıtıldı. Aile hekimliği uygulamasını anlatan Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, amacın yerinde ulaşılabilir ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmak olduğunu söyledi. Aile hekimliğinin nerelerde hizmet verdiğini anlatan Bilgin, "Kamuya ait alanlarda, sağlık ocaklarında, sağlık evlerinde ve doktorların kendilerinin belirlediği mekânlarda hizmet vermektedir." dedi.

Bir aile hekiminin 3-3500 civarında hastaya bakacağının bilgisini veren Adem Bilgin, aile hekimin görevlerini ise şu şekilde sıraladı: "Bireye yönelik sağlık hizmetleri, gebe, lohusa izlemi, bebek ve çocuk izlemi, kronik hastalıkların takibi, sevk ve koordinasyon, gerektiğinde gezici sağlık hizmetleri."

Aile hekimlerinin sözleşmeli personel olarak çalıştığını ve verilen sağlık hizmetlerinde hasta ile hekim arasında maddi bir alışverişin kesinlikle olmayacağını belirten Bilgin, aile hekimlerinin tam gün yasasına göre çalıştıklarını, hiçbir şekilde başka bir iş yapamayacağını vurguladı. Bilgin, aile hekimlerinin haftalık çalışma sürelerinin 40 saat olduğunu da hatırlattı.

Antalyalı vatandaşların aile hekimlerinden memnun kalmadıkları halde değiştirebileceğini ifade eden Adem Bilgin, aile hekiminin hasta sayısının binin altına düşmesi durumunda sözleşmesinin fesih edileceğini vurguladı. Bilgin ayrıca, aile hekimlerinin tamamen ücretsiz olduğunu doktora bakılabilmek için sadece nüfus cüzdanının olmasının yeterli olduğunu vurguladı.

Öte yandan aile hekiminin kim olduğu ise www.saglik.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ile öğrenilebilecek.

Aile hekimliğine geçiş sürecinde bir takım sıkıntıların yaşanabileceğini fakat bu sıkıntılar olmadan da huzura ermenin kolay olmayacağını savunan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, kalkınmış ülkelerin birçoğunda aile hekimliği uygulamasının çok başarılı bir şekilde yürütüldüğünü kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1857 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim