• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Antep fıstığında tarihi adım

Antep fıstığında tarihi adım
Gaziantep Ticaret Borsasının girişimleriyle oluşturulan ‘Antep Fıstığı Ortak Akıl Heyeti’ ile Tarım Bakanlığı yetkilileri, Ankara'da düzenlenen komisyon toplantısında bir araya geldi.

Antep fıstığı üretiminde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin ele alındığı görüşmede sektörle ilgili acil eylem planları masaya yatırıldı.

Gaziantep Ticaret Borsasının (GTB), Antep fıstığı yetiştiriciliğini teşvik etmek ve üreticiyi bilinçlendirmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde sürdürdüğü yoğun çalışmalar karşılık buldu. Antep fıstığına tarımsal devlet teşvikinin sağlanması için GTB’nin öncülüğünde kurulan ‘Antepfıstığı Ortak Akıl Heyeti’ sektörde yaşanan sorunlara çözüm bulabilmek için Tarım Bakanlığı yetkilileriyle ikinci kez aynı masada bir araya geldi.

Ankara’da gerçekleştirilen komisyon toplantısına Tarım Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş katılırken, ‘Antep Fıstığı Ortak Akıl Heyeti’ adına ise GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTO Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özgüler, Gaziantep Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Fıstık Araştırma Müdürü Nevzat Aslan GAİB Kuru Meyve ve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Çetin Özmimar, GAİB Kuru Meyve ve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kılıç ,GTO Komite Üyesi Özgür Atakan,Ş.Urfa Tarım İl Müdürü Necip Özgökce, Adıyaman Tarım İl Müdürü Adil Alan, Kahramanmaraş Tarım İl Müdürü İhsan Emiroğlu ve Siirt Tarım İl Müdürü İzzet Murat katıldı.

Antep fıstığı sektöründe beklentilerin karşılanması noktasında şu ana kadar atılmış en büyük ve en kapsamlı ortak adım olarak değerlendirilen toplantıda, tüm kurum temsilcilerinin görüşlerine başvuruldu. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB tarafından hazırlanan Antep fıstığı sektör raporunu komisyon üyeleriyle paylaşarak, içerisinde kayıt dışı ekonomi, stokçuluk, çiftçi eğitimi, tarımsal destek, analiz maliyetleri, kontrol laboratuvarları ve üretimi arttırıcı aşılı fidan dağıtımına kadar pek çok konunun yer aldığı çalışma hakkında açıklamalarda bulundu.

Antep fıstığında en büyük sorunun üretilen ürünün kayıt altına alınamamasından kaynaklandığını ifade eden Tiryakioğlu, çiftçinin destek alamadığı bir ürün için kayıt altına girmek istemediğini ve bu nedenle Antepfıstığında kayıt dışı ekonominin geliştiğine dikkat çekerek, “Bu sorunu çözmenin en kestirme ve en kolay yolu bu ürünümüze devlet desteğinin verilmesinden geçiyor. Ürüne destek hakkı verilmesi halinde çiftçi desteklemeyi alabilmek için kendi TC Kimlik numarası ile müstahsil makbuzunu düzenleyecektir. Böylece ürünümüz kayıt altına alınarak kayıt dışılığın önüne geçilecek. Ve daha da önemlisi sektörde artık spekülasyon diye bir terim kalmayacaktır” dedi.

Antep fıstığında stokçuluğa ve spekülasyonlara paralel olarak artış gösteren fiyatların sektörün geleceği için artık ciddi bir tehlike unsuru oluşturduğunu kaydeden Tiryakioğlu, büyük gıda firmalarının ve imalatçıların yüksek maliyetinden dolayı Antepfıstığını üretim bandından çıkarması halinde sektörün ciddi bir dar boğaza sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Antep fıstığında önemli dönüm noktalarından birinin de üreticilerinin doğru tarım yapma konusunda bilinçlendirilmesinden geçtiğini belirten Tiryakioğlu, geliştirilmiş aşılı Antepfıstığı fidanlarının çiftçiye dağıtımının yapılmasının ise gelecekte ürün rekoltesini önemli oranda arttıracağına vurgu yaptı.

Antep fıstığı rekolte tahmininde ortak çalışma önerisinde de bulunan Tiryakioğlu, “Bakanlığımız öncülüğünde oluşturulacak bir çalışma gurubu ortak rekolte tespiti yapabilir. Böylelikle tüm il ve ilçelerde sürdürülecek araştırmalarla rekolte tahminleri tek ağızdan en doğru şekilde ifade edilebilir” diye konuştu.

Antep fıstığının geleceğinin bugün alınacak tedbirlere bağlı olduğunu kaydeden Tiryakioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Antep fıstığı ile ilgili gerçekleştirdiğimiz bu ortak komisyon çalışmalarında üreticilerimizin ve işletmecilerimizin beklentilerini tam olarak karşılayabilirsek. Sektörle ilgili ileriye dönük çok önemli hamleler gerçekleştirmiş olacağız. Şu an 100-200 bin ton olan üretim kapasitemizi 5-10 yıl içerisinde 400-500 bin ton seviyesine rahatlıkla çıkarabileceğimizi öngörüyorum” dedi.

Antepfıstığı üreticilerinin tarımsal devlet desteği konusundaki beklentilerine yanıt veren Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ise, antepfıstığı ürününde doğrudan olmasa bile çiftçiye gübre ve mazot konusunda genel bir desteğin sağlandığını söyledi. Bakanlık nezdinde oluşturulan çalışma grubunun acil eylem planlarını zaman geçirmeden hayata geçireceğini kaydeden Tunç, “Bakanlık olarak her zaman üreticilerimizin ve ilgili kurumlarımızın yanındayız. Antep fıstığı konusunda çiftçilerimizin ve işletmecilerimizin beklentilerinin farkındayız. Bu nedenle Antep fıstığı Ortak Akıl Heyeti ile sektörün gelişimine ve geleceğine yön verecek istişarelerimiz sürecek" dedi.

Bu haber toplam 2398 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim