• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Aras: İlaç sıkıntısının nedeni altyapı eksikliği

Aras: İlaç sıkıntısının nedeni altyapı eksikliği
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin hastaneler tarafından temin edilmesi uygulamasıyla ilgili, üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntıların, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki altyapı eksikliklerinden ka

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin hastaneler tarafından temin edilmesi uygulamasıyla ilgili, üniversite hastanelerinde yaşanan sıkıntıların, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki altyapı eksikliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ankara, Akdeniz, İstanbul, Hacettepe, Gazi, Ege ve Trakya üniversitelerinin rektörleriyle yatan hastaların ilaçla tedavilerinin hastaneler tarafından temin edilmesine ilişkin uygulamayla ilgili sorunları görüşmek üzere, Ankara Üniversitesi rektörlük binasında, bir araya geldiler.

Toplantıdan önce rektörler adına açıklama yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, üniversite hastanelerinin geri ödeme kurumlarından alacaklarıyla ilgili problemleri çözmek için bir araya geldiklerini ifade etti.

MALİ SIKINTI SÜRÜYOR: "Üç yıldan bu yana üniversite hastanelerinin içinde bulunduğu mali sıkıntının devam ettiğini" anlatan Aras, bunun, enflasyonun altında belirlenen bütçe uygulama talimatının yarattığı gelir kayıplarından kaynaklandığını söyledi. Aras, bütün üniversite hastanelerinin doğalgaz, aydınlatma, temizlik gibi giderlerin döner sermayeden karşılanmasının kendilerini büyük sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Toplantıda bu sıkıntılarla taleplerini bakanlara aktaracaklarını belirten Aras, taleplerini şöyle sıraladı:

İHALELER YAPILAMIYOR : "Üniversite hastaneleri, yüzde 15 maliye payı ödüyor. Devlet hastanelerinde bu oran yüzde 1. Üniversite hastanelerinin maliye payının düşürülmesini talep edeceğiz. Üniversite hastanelerinden alınan yüzde 5 araştırma payının başka bir gelirle denkleştirilmesini istiyoruz. Enflasyonun altında belirlenen bütçe uygulama talimatı, yeniden değerlendirilmelidir. Bugün yapılan uygulamaların maliyeti bütçe uygulama talimatındaki maliyetten çok daha fazla. Bir safra kesesi ameliyatında 350 YTL zarar ediyoruz. İlaç ve malzeme ihaleleri yapılamıyor. Bütün üniversite hastanelerinin kamu kurumlarından alacakları var. Bunlar uzun yıllardan beri alınamamaktadır. Bunların mahsuplaştırılması talep edilmektedir. Artık kadrolu olan eski sözleşmeli personelin ücretlerinin bütçeye dahil edilmesini talep ediyoruz. Yapılan açıklamalarda ’üniversite hastanesi yeni düzene uyamadı’ deniliyor. Bu gerçek değil. Sosyal güvenlik kurumlarının alt yapı eksiklikleri nedeniyle sisteme geçilememiştir. Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle üniversite hastanelerindeki personel rejiminin eşitlenmesini istiyoruz. Yeni bir düzenleme ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile üniversite hastaneleri arasında bu konuda eyleştirme yapılmalıdır." Prof. Dr. Nusret Aras, bir soru üzerine, bütün üniversite hastanelerinin kamudan alacakları toplam rakamın 1 milyar YTL’ye yaklaştığını bildirdi. Aras, provizyon sistemiyle ilgili soruyu yanıtlarken de "provizyon sisteminin açık olmasının da sıkıntıları çözmediğini" söyledi.

Bu haber toplam 1363 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim