• BIST 9707.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

"Artık Ayşe Teyze'nin de özel doktoru var"

"Artık Ayşe Teyze'nin de özel doktoru var"
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Aynur Toksun, pilot olarak başlatılan aile hekimliği uygulamasının ülke geneline yayılmasıyla tüm vatandaşların ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğini belirtti.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Aynur Toksun, pilot olarak başlatılan aile hekimliği uygulamasının ülke geneline yayılmasıyla tüm vatandaşların ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğini belirtti.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Aile Hekimliği kongresi sona erdi…
İZAHED Başkanı Dr. Aynur Toksun:
“Artık Ayşe Teyze’nin de özel doktoru var”

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Aynur Toksun, pilot olarak başlatılan aile hekimliği uygulamasının ülke geneline yayılmasıyla tüm vatandaşların ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğini belirtti.
Dr. Toksun, “Ayşe hanım teyze bulunduğu mahaldeki 1.basamak hekimine gelir, T.C kimlik numarasını gösterir ve 1. Basamak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanmaya başlar. Bir şikayeti olduğunda da yine aynı hekime gider ve böylelikle kişisel sağlık sorunlarını tümüyle bilen, neredeyse özel doktoru konumuna gelmiş bir hekimden hizmet alıyor olma durumuna ulaşır” dedi.

T.C. Sağlık Bakanlığı ve ilgili resmi kurumlar tarafından da desteklenen ülkemizde aile hekimliği kavramının yerleştirilmesi çabalarında önemli bir basamak olan, 1.Ulusal Birinci Basamak Hekimliği Kongresi sona erdi. Tıp dünyasından başta kardiyoloji, diyabet, geriatri, dermatoloji olmak üzere farklı branş ve uzmanlık alanlarında üst düzeyde hekimlerin, vakıf, dernek ve sağlık kurum/kuruluşu yöneticilerinin katıldığı kongrede konuşan İZAHED Başkanı Dr. Aynur Toksun, pilot olarak başlatılan aile hekimliği uygulamasının ülke geneline yayılmasıyla tüm vatandaşların ücretsiz sağlık hizmeti alabileceğini belirtti.

“2010’da tüm Türkiye’de uygulanacak”

1.Basamak hekimliğinin sağlık hizmet sunumunun önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Dr. Aynur Toksun, aile hekimliğinin kişiyi her türlü özelliği ile tanıyan, biyo-psiko-sosyal bir yaklaşım olduğunu, bu durumun da hem hekime zaman kazandırdığını hem de hastanın sağlık durumunun daha yakından kontrol edilebilmesine imkan verdiğini söyledi. 1.Basamak hekimliğinin daha etkin olduğu ülkelerde sağlık hizmet sunumun çok daha başarılı olduğunu ifade eden Dr. Toksun, “1.Basamak hekimliği ülkemizde 33 ilde iki yıldır pilot olarak sürüyor. 2010 yılı sonunda tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmesi kararlaştırıldı. Bu başladığında, her hastanın bir hekimi olacak. Hastaneye giderken tanıdık doktor var mı diye sorarız, tanıdığınız doktora hem güven duyarsınız hem hastalığınızın yönetimi çok iyi olur. Bu durum, hastanın sağlığını da iyileştirir hekimin başarısını da artırır” dedi.


Dr. Aynur Toksun, 1.Basamak hekimliğinin önemini ise şöyle anlattı: “Hiç tanımadığımız bir hasta gelip başım ağrıyor derse muayenesini yapar, ağrı kesicisini yazar, ilgili sevki yaparız. Ama semtimizdeki Ayşe hanım benim hep hastam ise, şikayetlerini ve genel sağlık durumunu bilirim. Bana benim üç gündür başım ağrıyor şikayetiyle gelirse, onu benim hemen ikinci basamağa sevketmem lazım. Çünkü sağlık durumunu yakından bildiğim için bu şikayet kendisinde beliren daha ciddi bir sorundan kaynaklanıyor demektir.”

“İngiltere’de de 2500 kişiye bir hekim düşüyor”

Sağlık hizmetleri sunumundaki önemli rolüne karşın 1.Basamak hekimlerinin azlığına dikkat çeken Toksun, yalnızca 1.Basamak hekimlerinin değil, örnek olarak çocuk psikiyatrisi alanında da uzman hekimin yetersiz olduğunu belirterek, “Bu açıdan baktığımızda evet hekim az, 1.Basamak hekiminin iş yükü artıyor. Bu daha motive, daha mutlu, daha bilgili 1.Basamak hekimi gereksinimini ortaya çıkarıyor. Fakat yalnızca ülkemizde değil bazı Avrupa ülkelerinde de aynı problem var. Örneğin İngiltere’de de 2500 kişiye bir aile hekimi düşüyor. Tüm dünya ülkelerinde birinci basamak hekimlerinde bir iş yükü var” diye konuştu.
İdari kadrolarda görev yapan ya da farklı alanlarda çalışan ikinci basamaklardaki pratisyen hekimlerden aile hekimliğine katılımlar olduğunda 1:Basamak’ta çalışan hekim sayısının yükseleceğini belirten Dr. Toksun, halen ülkemizde 5600 aile hekiminin görev yaptığını, bu sayının 2010’da 25 bin olmasının hedeflendiğini kaydetti.
2.Basamakta tedaviyle 1.Basamak arasında devlete maliyet açısından çok ciddi fiyat farkının bulunduğuna da işaret eden İZAHED Başkanı Dr. Toksun, önceleri İzmir için 1.Basamağa başvuru oranının yüzde 40, 2.Basamağa ise yüzde 60 olduğunu, ancak son verilerin bu oranların olması gerektiği gibi aile hekimliği yönünde geliştiğini belirterek, hekimlerin bilgi ve deneyimleri arttıkça daha çok sorunun 1.Basamakta çözülebileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 3150 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim