• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Artık ebelerle doğum yapmak moda haline gelmeye başladı

Artık ebelerle doğum yapmak moda haline gelmeye başladı
Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Karahan: "Artık ebelerle doğum yapmak moda haline gelmeye başladı. Birçok sanatçı, oyuncu, ebelerin desteğiyle doğum yapmaya başladı. Algı değişiyor, korku azalıyor demektir. Bu da ülkemizin geleceği adına çok değerli"

ERSİN TURAN - Türk Ebeler Derneği Genel Başkanı Nazan Karahan, "Artık ebelerle doğum yapmak moda haline gelmeye başladı. Birçok sanatçı, oyuncu, ebelerin desteğiyle doğum yapmaya başladı. Algı değişiyor, korku azalıyor demektir. Bu da ülkemizin geleceği adına çok değerli." dedi.

Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sezaryen doğumla OECD ülkeleri arasında birinci sırada olduğunu belirterek, "Birçok kişi normal doğum ya da sezaryen doğumla ilgili tavsiye istiyor. Doğum işi bir tavsiyeyle olabilecek iş değil. Öncelikle anne ve bebekte hiçbir sağlık sıkıntısı yoksa bu gebelikte kadının ya da bebeğin hayatını tehlikeye atabilecek zorunluluk yoksa en doğru doğum şekli, en sağlıklı doğum şekli normal doğum olacaktır." diye konuştu.

Topyekun normal doğumdan korkan bir ülke haline gelindiğini vurgulayan Karahan, ebelerin anne adaylarını, gebelik döneminde doğumda ne yapacağı, hangi nefesi alacağı, hangi egzersizi yapacağı, nasıl odaklanacağı, nasıl başarılı doğum gerçekleştirileceği konusunda eğitmeleri gerektiğine işaret etti.

Karahan, anne adayları eğitildiğinde bu doğum korkusuyla baş etmenin mümkün olacağını bildirerek, "Ülkemizin kadınları, ülkemizin sağlık çalışanları belki de normal doğumdan korkar olduk ama ben çok umutluyum. Son yıllarda özellikle Sağlık Bakanlığının konuya ciddi anlamda eğildiğini ve çok ciddi çalışmalar yaptığını görüyoruz. Hem ebelikle ilgili hem normal doğumun teşvikiyle ilgili çalışmalar yaptığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Artık ebelerle doğum yapmak moda haline gelmeye başladı"

Normal doğumdan korkma algısının yavaş yavaş değişmeye başladığını vurgulayan Karahan, "Artık ebelerle doğum yapmak moda haline gelmeye başladı. Birçok sanatçı, oyuncu, ebelerin desteğiyle doğum yapmaya başladı. Algı değişiyor, korku azalıyor demektir. Bu da ülkemizin geleceği adına çok değerli." dedi.

Türkiye'de kadınların ciddi korkuları ve endişeleri olduğunu anlatan Karahan, bu anlamda da sosyal medya ve ünlülerden faydalanmak gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Karahan, şöyle devam etti:

"Son dönemde görüyoruz, Özgü Namal evinde ebeyle doğum yapmayı tercih etti. Kendisi de doğumunu tanımlarken çok güzel duygularla tanımladı. Nil Karaibrahimgil yine çok güzel duygularla doğumunu tanımladı. Onlardan da faydalanmak gerektiğini, onların da topluma bu konuda doğru mesajlar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Belki de ideal anne olarak bir yüz belirlemeliyiz. Kanaat lideri olabilecek, başarılı, ideal anne rolünde bir sanatçımızdan destek alıp, bu işin yaygınlaştırılması, kadınların doğumdan korkmaması, kadınların doğumda ebelerinden nitelikli bakım talep etmeleri ve onlarla doğum yapmalarını sağlayabilmek için faydalanmak gerektiğini düşünüyorum."

- "Bizim doğumlarımızın güzelleşmeye ihtiyacı var"

Karahan, filmlerde ve dizilerdeki bağırış, çığırış içinde korkunç acılar çekerek yapılan doğum sahnelerinin ortadan kalkması gerektiğini dile getirdi.

"Ben 26 yıllık ebeyim bizim filmlerimizdeki o kaynayan suyun, getirilmeye çalışılan bezlerin ne işe yaradığını hala bilmiyorum." diyen Karahan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bir algı yönetimi aslında biz doğumları ne kadar güzelleştirirsek, sosyal medyada, filmlerimizde, dizilerimizde, mesajlarımızda, konuşmalarımızda kadınlarımızın doğum korkusunu o kadar azaltacağız. Ne kadar pozitif yaklaşırsak her açıdan dilimiz, davranışımız açısından doğumlarımız o kadar güzelleşecek. Bizim doğumlarımızın güzelleşmeye ihtiyacı var çünkü geleceğimiz aslında bir nebze nasıl doğduğumuz ile ilişkili." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1840 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim