• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Artık reçeteye egzersiz yazılıyor

Artık reçeteye egzersiz yazılıyor
Doktorlar artık reçeteye egzersiz yazıyor.

Yar. Doç. Dr. Zelal Keleş, haftada birkaç gün ya da her gün belli aralıklarla yapılan egzersizlerin psikolojik ve bedensel sağlık problemlerinde önleyici ya da tedavi edici rol oynadığını söyledi.

Keleş, her derde deva olarak gösterilen egzersizlerin sağlıklı ve uzun yaşamanın sırrı olarak artık doktor reçetelerinde yer aldığını belirtti. Tedavi edici egzersizlerin eklem hareket açıklığını artırıcı, kas kuvvetlendirici ve dayanıklılığı artırıcı aerobik egzersizler olarak 3 temel gruba ayrıldığını belirten Keleş, bu egzersizlerin öneminin bireyden bireye değiştiğini kaydetti. Keleş, "Örneğin bir kırık sonrası ekleminde hareket kısıtlılığı gelişen bir hastaya fizyoterapist eşliğinde eklem açıklığını artırıcı ve tedavi edici germe egzersizleri önerilir. Diz osteoartriti veya menisküs yırtığı olan kişiye bacak kaslarını kuvvetlendirici egzersizler verilir." dedi.

Zelal Keleş, aerobik egzersizlerin koşma, yürüme, bisiklet, yüzme gibi geniş kas kitlelerini çalıştıran, kalp dayanıklılığını artıran, oksijen taşınması ve kullanılmasında rolü olan aynı zamanda da yağ yakıcı yani kilo verdirici egzersizler olduğuna dikkat çekti. Zelal Keleş, egzersiz tiplerini osteoporoz, osteoartrit, obezite, diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, yaşlılık dönemi rahatsızlıklarını da içine alan geniş bir hastalık yelpazesinde, hastalığa bağlı fonksiyonel kayıpları azaltmak ve ayrıca tedavi etmek amacı ile önerdiklerini vurguladı. Keleş, "Kişideki mevcut kas-iskelet sistemi sorununa veya diyabet, kalp, hipertansiyon, nörolojik hastalık gibi sistemik hastalıkların varlığına göre egzersiz tipi ve dozu hekim tarafından belirlenir." diye konuştu.

Egzersizin yararları

Düzenli egzersiz uyku kalitesini artırır, mutluluk hormonları denilen endorfinlerin düzeylerinde artışa neden olur. Bu nedenlerle depresyonlu veya fibromiyaljili kişilerde tedavinin bir parçası olarak verilir.

Kalp ve damar sistemi ile ilgili olumlu değişiklikler meydana gelir. Kalbin kan pompalama gücü artar, kan basıncında (tansiyonda) azalma olur.

Akciğer havalanmasında ve oksijen emme gücünde artış olur. Bu nedenle kronik tıkayıcı akciğer hastalıklarında solunum rehabilitasyonunda aerobik egzersizler uygulanır.

Vücut yağ kitlesinde azalma olurken kas kitlesinde hafif artış olur.

İyi huylu HDL kolesterolü artıran en önemli etkenin aerobik egzersiz olduğu bilinmektedir. Kötü huylu kolesteroller olan LDL, VLDL ile trigliseridlerde azalma olur.

Yürüme egzersizinde kemik ve bağların dayanıklılığında ve eklem kıkırdağında artış olur.

Egzersiz insülin direncinin azalmasında ve kan şekerinin düzelmesinde rol oynar.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim