• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Artık, yüz ve uzuv nakli aynı anda yapılmayacak

Artık, yüz ve uzuv nakli aynı anda yapılmayacak
Doku Nakli Bilim Kurulu: 24 saati aşan operasyonlar ekibi yoruyor hastayı da riske atıyor. Yüz ve uzuvlar farklı merkezlere verilmeli ...

Akdeniz ve Hacettepe'de yapılan yüz, kol ve bacak nakillerinin ardından toplanan Doku Nakli Bilim Kurulu, nakil merkezlerinde yüz ve uzuv nakillerinin aynı anda yapılmaması yönünde ortak karar alındı. Sağlık Bakanlığı, Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, önceki gün Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan ile 6 üyesi ve 10 kişilik uzman eşliğinde toplandı. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Serdar Nasır, nakil merkezlerinde gerçekleştirdikleri operasyonlara ilişkin kurula rapor ve bilgi verdi. Bu bilgiler doğrultusunda kurulda, aynı merkezde aynı günde hem yüz hem de uzuv naklinin yapılmasının riskleri de tartışıldı. Kurul üyeleri ve uzmanlar, mevzuatta değişiklik yapılarak nakil merkezlerinin yüz ve uzuv nakilleri birbirinden ayrılması yönünde ortak görüş bildirdi. Nakillerin 24 saatten fazla sürmesinin hem ekibi yorduğu hem de hastaların sağlığını riske sokabileceği üzerinde duruldu.

MEVZUAT DEĞİŞECEK
SABAH'a değerlendirmede bulunan kurul üyeleri, organ bağışlanırken aynı anda aynı merkeze hem uzuvların hem de yüzün verilmemesi yönünde karar aldıklarını ve mevzuatın deştirileceğini bildirdi. Değişiklik yapılması durumunda, bir merkezde yüz nakli yapılırken diğer merkezde uzuv nakli yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı'na gönderilen Doku Nakli Listesi'nde bu şekilde belirlenecek. Aynı anda yüz ile birlikte uzuv nakilleri ortaya çıktığında bakanlık, yüzü sırada bekleyen ve hastası uygun olan merkeze verirken uzuvları da aynı şekilde başka bir merkeze yönlendirecek. Ancak söz konusu düzenlemenin, nakil merkezlerinin yüz ve uzuv üzerinde ayrı ayrı ihtisaslaşmalarını mı gerektirdiği yoksa her nakilde farklı nakil yapmalarına mı izin verileceği netleşmedi.

NAKİLLER TBMM GÜNDEMİNDE
Hacettepe Üniversitesi'nde dünyada ilk kez Şevket Çavdar'a yapılan ancak hüsranla biten çift kol ile çift bacak nakli, Meclis gündemine de geldi. CHP'li vekiller, "Doktorlar yetersiz mi, bakanlık gerekli denetimi yapmıyor mu?" yönündeki endişelerini TBMM gündemine taşıdı. CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, konuyla ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Özcan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelik soru önergesinde de nakil merkezlerinin yeterliliği olup olmadığını ve denetim yapılmışsa bu denetim sonuçlarının açıklanmasını istedi.

SAFURE CANTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2936 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim