• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Artış beklerken indirim sinyaliyle şaşkına döndüler

Artış beklerken indirim sinyaliyle şaşkına döndüler
Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle artan sağlık giderlerini kontrol altına alabilmek için uygulanan ‘global bütçe’, ...

Ekonomi bürokrasisinde 1.8 milyarlık ince hesap. Başkent’te bürokratlar, ilaç harcamalarını 47 milyar TL’lik bütçeye sığdırabilmek için ince hesaba başladı.

Bütçenin aşıldığını savunan bürokratlar, sektörden ilaç fiyatlarında indirim yapmasını istedi. Sektör ise ilaç bütçesinde kur ayarlaması beklerken, indirim talebiyle şaşkına döndü.

Sağlıkta Dönüşüm Programı nedeniyle artan sağlık giderlerini kontrol altına alabilmek için uygulanan ‘global bütçe’, ilaç sektörü ile Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) karşı karşıya getirdi. 2010, 2011 ve 2012 yılları toplamı için 48 milyarlık ilaç harcaması öngören SGK, bütçenin aşıldığı gerekçesiyle sektöre ilaç fiyatlarında ‘indirim yapın’ sinyali gönderdi.

SAPMA 1.8 MİLYAR

SGK hesabına göre 2010 yılı ilaç harcamaları 14.6 milyar olması gerekirken; 750 milyon TL’lik aşım oldu. 2011 yılında 15.6 milyar lira olması gereken bütçe 400 milyon lira aşılacak. 2012 bütçesi ise 16.7 milyar TL olması gerekirken, 650 milyon TL’lik sapma olacak. Toplamda ise 3 yıllık global bütçe 1.8 milyar lira aşılmış olacak.

SAPMA YOK, 700 MİLYONLUK KISIM İLAÇ DEĞİL

SGK’nin bu hesabına ise sektör itiraz ediyor. Onlar öncelikle reçete sayısının bu yılın ilk 6 ayında yüzde 20 oranında arttığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca SGK’nin 3 yıllık sapma öngörüsünde 700 milyonluk kısma itiraz ediyorlar. İlaç firmaları, SGK’nın enjektör, şeker ölçüm çubukları, enteral mamalar ile Türk Eczacıları Birliği’nin yurtdışından getirdikleri ürünleri de bu hesaba dahil ettiklerine dikkat çekiyorlar. ‘Bunlar ilaç değil ve toplamı 700 milyon TL tutuyor’ diyen firmalar, global ilaç bütçesi içinde değerlendirilmemesi gerektiğini savunuyorlar.

ARTIŞ BEKLERKEN, İNDİRİM

İlaç sektörü, 48 milyar TL’lik üç yıllık bütçesinin 1.96 TL’lik avro kuruna göre belirlendiğini anımsatarak, kurun 2.5 lira seviyesine ulaştığını anımsatıyorlar. İlaç Fiyat Kararnamesi gereği kurun son 90 gün içinde yüzde 15’in üzerinde artması durumunda kamunun değerlendirme yapması gerektiğini vurgulayan bir sektör temsilcisi, “6 Temmuz’da bu durum ortaya çıktı. Kur 2.26’yı aştı. SGK da oturup bir değerlendirme yaptı. Ancak bize sözlü olarak kur ayarlamasına gerek olmadığını ilettiler. Şuanda kur 2.50’ye geldi. Sektörün bu seviyeye dayanması mümkün değil” dedi.

Kur sapması nedeniyle bütçede artış beklerken SGK’nin kendilerinden ‘sapma var, ek önlem gerekecek’ dediğini aktaran yönetici, “Sektörün bunu kaldırması, yeni indirim yapması olanaksız” diye konuştu.

SGK yetkilileri ise global bütçe aşımı ve kur artışı konusunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında değerlendireceklerini söylemekle yetindiler.

BÜTÇE 24 MİLYARDAN 19.5 MİLYAR AVROYA İNDİ

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkan Yardımcısı Engin Güner, ilaç sektörünün TL'nin Avro karşısında değer yitirmesinden kaynaklanan ciddi farkın yükünü de taşımak zorunda kaldıklarını söyledi. 3 yıllık bütçe toplamının, hükümetin kabul ettiği 1.95'lik avro kuruyla toplam 24 milyar olduğunu belirtti. Güner, " 9 Eylül 2011 tarihindeki Avro kuru ile hesaplandığında, üç yıllık toplam bütçe 19,5 milyar Avro değerine inmiştir. Arada 4,5 milyar Avro fark bulunmaktadır. Kamu bütçesi bu miktarı tasarruf etmiştir ve 4,5 milyar Avro'luk farkın yükü şu anda tümüyle ilaç endüstrisi tarafından taşınmaktadır" dedi.

Sağlık Hizmetlerindeki harcamaların neden arttığının doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirten Güner, sadece ilaç fiyatlarında indirime odaklanmanın ilaç ve sağlıkta sürdürülebilir hizmet kalitesine ulaşımı zorlaştıracağını söyledi. Bunun Türkiye ilaç sektörünü sıkıntıya sokacağını, teknoloji transferleri ve yatırımları kısıtladığına dikkat çekti. Kamunun aldığı tasarruf önlemleri nedeniyle sektörde 2 bin kişinin işsiz kaldığını belirtti. Türkiye'nin gerçek ihtiyaçlarına cevap veren bir bütçe hazırlanmasını isteyen Güner, olası tasarruf alanları saptanırken başta hastane ve tedavi giderleri olmak üzere diğer kalemlerin de gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Aysel ALP
[email protected]
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3590 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim