• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Asgari ücret bir geçim ücreti değildir

Asgari ücret bir geçim ücreti değildir
Ankara'dan Bursa'ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa-Ankara yolu üzerinde yaşanan trafik sıkışıklığına takıldı.

Ankara'dan Bursa'ya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,Bursa-Ankara yolu üzerinde TIR'ların kayması sonucu yaşanan trafik sıkışıklığına takıldı.

Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti. Trafik ekiplerinin kontrolünde İnegöl'e kadar gelen Bakan Çelik, bir köftecide mola verdi. Mola sırasında İHA'nın sorularını cevaplayan Bakan Faruk Çelik, önceki gün bizzat açıkladığı asgari ücretin geçim ücreti olmadığını, yüzde 12,3 oranında zam yapılıp, bin liranın üstüne çıkarıldığını söyledi. "Asgari ücret bir geçim ücreti değil" diyen Çelik, "Asgari ücret, çalışanlarımızı korumaya yönelik, sosyal devlette olması gereken bir ücrettir. Bunda maalesef farklı değerlendirmeler olduğu gibi kamuoyu sağlıklı bilgilendirilmiyor. Sanki asgari ücret geçim ücretiymiş gibi değerlendiriliyor. Bu belirlenen asgari ücretin altında bir ücret teklif edilemez çalışanlara. Önemli özelliği budur asgari ücretin. Biz 12 yıldır asgari ücrette enflasyonla mukayese edilmeyecek oranda artış yaptık. 12 yıl içerisinde 2014 sonu itibariyle yüzde, 383 mesafesinde asgari ücrette artış gerçekleştirildi. Dolayısıyla bu yönüyle özel değerlendirebiliriz. Bu koruma ücretidir. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Çalışanlar ve iş dünyası açısından bilinmesinde fayda var. Bu yıl iki yarıda da yüzde 6 olmak üzere toplam yüzde 12,3 oranında beklentinin üzerinde bir artış oldu. Asgari ücret bin TL'nin üzerine çıkmış oldu. Hayırlı olmasını diliyorum"dedi.

İşçi sendikalarının memnun olmadığını ifade eden Bakan Faruk Çelik, "Bu görüşe saygı duyuyoruz. İşverenlerimiz rekabet açısından asgari ücretin yükselmesini istemiyor. Diğer toplu sözleşmeye de yansıdığı için rekabet gücümüzün kırılmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla program çerçevesinde artması yönünde talepleri var. Onların da kendine göre haklılıkları var. Hükümet programına yüzde 3+3 olarak koymuşuz. Program açısından bakarsanız da haklılık var. Nihayetinde, gelebildiğimiz nokta aslında kimsenin dediğinin olmadığı ama yine de planlananın iki katı bir artış oldu. Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu enflasyon üzerindeki artışlar devam edecek" diye konuştu.

İŞ GÜVENLİĞİ İLE ALAKALI YENİ DÜZENLEME MÜJDESİ

İş güvenliği konusunda da müjde veren Bakan Çelik, "İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli düzenlemeleri yaptık. Konferanslar yaptık. Mevzuatımız açısından da ciddi düzenlemeler yapıldı ama biz cezaya dayalı bir yapılanmadan ziyade, çalışma hayatımızla bu bilincin hakim olmasını önemsiyoruz. Ama gördük ki zaman içerisinde hepimizi üzen kazalar yaşandı. Bazı müeyyideleri artıran yeni bir düzenlemeyi meclise sevk etmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki salı günü TBMM'de komisyonda ele alacağız. Olgunlaştırıp hızlı bir şekilde yasalaşmasını sağlayacağız. Böylece mevzuat olarak bir eksiklik söz konusu değildir. Sorun bilinç meselesi. Gerek işverenlerin, gerek çalışanların dayanışması lazım. Güvenlik kültürü konusunda bir farkındalık geliştiremezsek, maalesef bu üzücü olayları yaşamaya devam ederiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3200 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim