• BIST 9549.02
  • Altın 2485.268
  • Dolar 32.5084
  • Euro 34.8026
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Asgari ücret tartışmaları devam ediyor

Asgari ücret tartışmaları devam ediyor
Bakan Süleyman Soylu'nun bin 300 liraya çıkarılan asgari ücretin maliyetinin yüzde 40'ının hükümet tarafından karşılanacağını açıklaması, yeni bir tartışma başlattı. Bazı esnaf desteği yeterli bulurken, bazıları yetersiz buldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun bin 300 liraya çıkarılan asgari ücretin maliyetinin yüzde 40'ının hükümet tarafından karşılanacağını açıklaması, yeni bir tartışma başlattı. Bazı esnaf desteği yeterli bulurken, bazıları yetersiz buldu.

2015'in son aylarında en çok konuşulan konuların başında gelen asgari ücret tartışmaları, asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesiyle sonuçlandı. Asgari ücret yükseldi ancak tartışmalar son bulmadı. Asgari ücret maliyetinin yüzde 40'ını hükümetin karşılayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları yeni bir tartışma başlattı. Yanında eleman çalıştıran kimi esnaf uygulamayı yeterli bulurken kimileri durumdan rahatsız oldu.

"ESNAF İÇİN GÜZEL BİR GELİŞME"

İzmir'de beton delme, kesme üzerine faaliyet gösteren bir iş yerinin sahibi olan Tamer Ulusan, asgari ücret zammının gelir seviyesi düşük insanlar için çok iyi olduğunu söyledi.

İşçilikten geldiğini anlatan Ulusan, şöyle konuştu: "Biz de çok bekledik patronumuz zam yapsın diye. Birçok insan mutlu olmuştur diye düşünüyorum. Ülkemizde asgari ücretin bin 300 lira olması güzel bir şey. Hükümetimizin buna destek vermesi çok güzel bir şey. Birçok insan asgari ücretin üzerinde çalışıyor zaten. Alım gücünün artacağını düşünüyorum. İnsanların bütçesine olumlu yansıyacaktır. Devletin destek vermesi esnaf için çok güzel bir gelişme. Biz her zaman devletimizin yanındayız."

"ALIM GÜCÜ DÜŞEBİLİR"

Oto yedek parçası üzerine faaliyet gösteren bir firmanın ortaklarından olan Kemal Belce ise bu artıştan imalatçının çok fazla etkilendiğini söyledi. Ara toptancıların zamdan direkt etkilendiğini vurgulayan Belce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet bu kararı almadan önce bir piyasa araştırması yapsaydı daha iyi olurdu. Yedek parçaların çoğunun maliyeti yüzde 10-15 zam gördü. Devlet yüzde 40'ını karşıladığı halde yine imalatçıların bazıları fırsat haline getirdi, bazıları gerçekten maliyete yansıdı." Asgari ücret zammının etkilerinin 1-2 ay sonra piyasaya yansıyacağını kaydeden Belce, "Alım gücü düşebilir. Devletimizin buna daha güzel bir formül bulması daha iyi olurdu" dedi.

"İŞÇİLER AÇISINDAN BÜYÜK BİR GELİŞME"

Asgari ücret artışı nedeniyle işverene çok büyük bir yansıma beklemediklerini ifade eden Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ali İnal da "Zaten asgari ücrete yüzde 10 oranında bir zam yapılacaktı. Sadece asgari ücretin artması 100-150 TL gibi bir fark oluşturacak. Bunun yüzde 40'ını devlet karşılayacak zaten" diye konuştu.

Asgari ücret zammını işçiler açısından büyük bir gelişme olarak yorumlayan İnal, sözlerine şöyle devam etti: "İşveren kısmında bir sıkıntı var. İlk açıklama yapıldığında işçi çıkarma söylemleri oldu. Bu piyasaya illa yansıyacaktır, işten çıkarmalar olacaktır. Burada en çok küçük esnaf zorlanacaktır. Şuan için Türkiye açısından iyi bir gelişme var."

İşverenin en çok merak ettiği konunun asgari ücretin kendilerine olan maliyeti olduğunu anlatan İnal, "Asgari ücret bugün net olarak bin 5 lira. İşverene maliyeti bin 400 lira gibi bir rakam. Bin 300 lira olduğunda bu rakam, devlet desteği düşüldükten sonra bin 680 civarında olacak. İşveren burada 200 liralık bir artışın derdinde" şeklinde konuştu.

ALİ GÖZETEN - HALİL KARAHAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim