• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Asgari ücretli doktor ve mühendis var

Asgari ücretli doktor ve mühendis var
SGK Başkanı, asgari ücretli gösterilen CEO'lar, mühendisler ve doktorlar olduğunu belirtip, 'Kodlama ile hileler bozulacak. Çalışanın artık hakkı yenilmeyecek' dedi

Telefonda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız var. Çalışan herkesin bağlı bulunduğu kurumun başkanı. Başkanla özellikle Torba Yasa'yla getirilen borç yapılandırmasının son durumunu konuşmak istiyorum. Konu kayıtdışına geliyor. Bizim bu sayfada sık sık yayınladığımız bir köşe var. Çalışanların yaşadıkları sorunları onların mesajlarıyla aktarıyoruz.

4.5 MİLYON KİŞİ
Burada en çok karşımıza çıkan sorun, kayıtdışılık, yani sigortasız çalıştırma ve gerçek ücretler yerine asgari ücretin gösterilmesi... Başkan Zararsız, bu konuda önemli rakamlar veriyor. Yaklaşık 4.5 milyon çalışan şu anda asgari ücretli görünüyor. Bu, neredeyse toplam çalışan sayısının yarısı kadar. Emin Zararsız, bunun tamamının doğru olmasının mümkün görünmediğini belirtiyor ve ilginç tespitlerde bulunuyor: "Bir şirkette bilgisayar mühendisi ya da başka bir şirkette doktor, hatta şirketin üst yöneticisi yani CEO'su asgari ücretle çalışıyor gösteriliyor. Yaptığı işle aldığı ücret uyumlu değilse buna müdahale ediyoruz."

HAKKINIZI ARAYIN
Zararsız'a uygulanan müeyyidileri soruyorum, cevap veriyor: "Öncelikle bu yanlış beyan düzeltilip prime esas kazancın gerçek kazanç olması sağlanıyor. Sonra idari para cezaları uygulanıyor. Hatta iş, resmi makamları yanıltmaktan dolayı Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusuna kadar gidiyor."
Şimdi yeni bir sistemle bunun önüne geçeceklerini anlatan Zararsız, şunları kaydediyor: "İşyerleri artık bize bildirimde bulunurken meslek kodunu yazmak zorunda. Herkesin ne iş yaptığı ve ücreti orada belli olacak. Bir uyumsuzluk varsa anında müdahale edilecek."

Bu arada gerçek maaşı bankaya yatmayıp, asgari ücret gösterilen çalışanlar da haklarına kavuşacak. Emin Zararsız, 2008'den bu yana 250 bin çalışanın ve 25 bin işyerinin kayıt içine alındığını da bizimle paylaşıyor. SGK Başkanı Zararsız, bu tür problem yaşayan vatandaşların haklarını aramalarını ve kendilerine bildirmelerini istiyor.

HER PAZARTESİ BİLGİ VERİLECEK
Emin Zararsız'a büyük borç barışı ile ilgili çalışmaları da soruyorum. Prim borcu olanlar SGK müdürlüklerine başvurarak bunları taksitlendirebiliyor ve eski faizlerden kurtuluyor. Yaklaşık 200 bin kişinin başvurduğunu belirten Zararsız, rakamları her pazartesi paylaşacaklarını, küçük aksaklıklar dışında başvuruların zamanında

SON GÜN PERİŞAN OLURUZ
Borç yapılandırmasıyla ilgili son başvuru tarihi 2 Mayıs 2011. Türk insanının işini son güne bırakma huyunu hatırlatan SGK Başkanı Zararsız, şöyle konuşuyor: "Arkadaşlarla da paylaştım. Son hafta, hatta son gün hepimiz çok yoğun ve perişan olacağız. Ama tüm teşkilatımızla her hizmete hazırız. Vatandaşlarımız da işlerini beklemeden yaptırmak için son güne bırakmasınlar."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim