• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

'Aşı ile her yıl 14 bin ölümün önüne geçiliyor'

'Aşı ile her yıl 14 bin ölümün önüne geçiliyor'
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhan: - ''Aşılama yapılmasaydı Türkiye'de her yıl 14 bin ölüm gerçekleşecek, ortaya çıkacak hastalıkların ülkeye toplam maliyeti 23 milyar liranın üzerinde olacaktı''

Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aşılama yapılmasaydı Türkiye'de her yıl 14 bin ölüm gerçekleşecek, ortaya çıkacak hastalıkların ülkeye toplam maliyeti 23 milyar liranın üzerinde olacaktı" dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, bir ilaç şirketinin Ankara Ofisinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, aşılama ile Türkiye'de her yıl 14 bin ölümün önüne geçildiğini söyledi.

Aşılamanın bir sağlık çalışanının insan sağlığına verebileceği en büyük katkı olduğunu vurgulayan Ceyhan, başka hiçbir yöntemle bir hastalığı ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını belirtti.

Aşı sayesinde çiçek hastalığının ortadan kalktığını, polio virüsü kaynaklı çocuk felcinde hastalığa son verilmesi noktasına yaklaşıldığını anlatan Ceyhan, kızamık virüs dolaşımının durdurulmasında da önemli bir mesafe alındığını kaydetti.

Ceyhan, Türkiye'nin, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Aşı Danışma Kurulu'nun aldığı kararlar ve bölgesindeki diğer ülkelerle kıyaslandığında en zengin aşı takvimine sahip referans ülkeler arasında gösterildiğini belirtti.

Türkiye'de aşılama olmasaydı ne kadar kayıp yaşanacağını bir araştırma ile ortaya koyduklarına işaret eden Ceyhan, şöyle devam etti:

''Buna göre her yıl, difteriden bin 55, hepatit A'dan 5, hepatit B'den 3 bin 348, kızamıktan 832, kabakulaktan 18, boğmacadan bin 255, çocuk felcinden 2, kızamıkçıktan 189, tüberkülozdan 390, tetanostan 91, suçiçeğinden 24, pnömokok menenjitinden 227, zatürreden 6 bin 806 olmak üzere toplam 14 bin 296 ölüm gerçekleşecekti. Aynı araştırmada yaptığımız hesaplamalara göre aşılama olmazsa ortaya çıkan hastalıkların ülkemize maliyeti 15, 6 milyar lira doğrudan, 7,4 milyar lira da dolaylı olmak üzere toplam 23 milyar liranın üzerinde olacaktı. Halbuki tüm bu ölümleri, hastalıkları ve maddi kayıpları yaklaşık 418 milyon liralık bir aşı maliyeti ile önleyebiliyoruz''

-Menenjit hastalığında aşılama

Türkiye'de çocukluk çağı menenjitlerinin yarısından çoğu meningokok denilen bakteri türünden kaynaklandığına dikkati çeken Ceyhan, ''Meningokok, menenjit aşısı ile korunabilen hastalıklar arasında en ağır seyredenlerin başında geliyor. Şimdiye kadar 13 meningokok tipi tanımlanmışsa da bunlardan beşi (Serogrup A, B,C, W ve Y) insanda sık görülen tiplerdir. 4 tipe (A,C,W,Y) karşı geliştirilen 3 farklı aşı ülkemizde ruhsat almış, B tipi için geliştirilmiş olan aşı ise ruhsatlandırma aşamasındadır'' ifadelerini kullandı.

Menenjit nedeniyle Türkiye'de çocuklarda yılda yaklaşık bin 500 vaka ve 350 ölüm olduğunun rapor edildiğini bildiren Ceyhan, belirtiler başladıktan 24 saat sonra ölüme neden olabilen bu hastalığın bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş süt çocuklarında en ağır haliyle görüldüğünü kaydetti.

Ceyhan, yeni geliştirilen aşılar ile de hem bebeklere hem de erişkinlere faydalı, kapsamlı koruma fırsatı verilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3305 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim