• BIST 9530.47
  • Altın 2471.662
  • Dolar 32.4652
  • Euro 34.6889
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Aşı olmaktan korkanlara müjde

Aşı olmaktan korkanlara müjde
Türkiye'de daha çok ocak ayında salgın yapan grip aşısı olmak için hala vaktiniz var. Aşıdan korkanlara müjde, ...

Türkiye'de daha çok ocak ayında salgın yapan grip aşısı olmak için hala vaktiniz var. Aşıdan korkanlara müjde, yeni mikro enjeksiyonlarla aşı olduğunuzu hissetmiyorsunuz bile. Türkiye'de grip aşı olmayanların çoğunun iğneden korktuğu belirlendi. Mikro Enjeksiyonlarla iğne korkusu tarih oldu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Türkiye'de yılda 10 bin kişinin grip ve ona bağlı olarak gelişen hastalıklardan hayatını kaybettiğini ifade ederken "Önemsiz gibi görünen grip altta yatan hastalıkların alevlenmesine yol açıyor. Adeta tetiği çeken faktör olarak karşımıza çıkıyor. Altta yatan kalp hastalığı, astım, KOAH, böbrek yetmezliği, diyabet olabilir. Hastalık grip olarak başlıyor, sonra diğer hastalıkları tetikliyor. Kişiyi KOAH'tan kaybetsek de asıl sebep grip olabiliyor. Halbuki bunların grip aşısıyla engellenebileceğini bilmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Grip yatağa düşürüyor

Vücut ağrısı, ağır halsizlik, yüksek ateşle kendini ifade eden grip yorgan döşek yatmamıza da yol açıyor. Tutluoğlu "Soğuk algınlığı, hafif kırkınlık ve ateşle genelde ayakta atlatılırken; grip yüksek ateş, vücut ağrısı ile ortaya çıkıyor, en az bir hafta dinlenmeyi hatta yatak istirahatini gerektiriyor. Halk arasında gribe paçavra hastalığı denmesi de bundan. Bu yüzden Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir iş gücü kaybına yol açıyor. Gerçekten grip olan kişi işine gücüne zaman ayıramıyor. Hatta gribi ağır geçiren kişilerde gribe bağlı zatürre geliştiği ya da altta yatan başka hastalığı tetiklendiği için hastanede yatarak tedavi edilmeleri de gerekebiliyor." dedi.

Gribi önemseyin

Belirtilerin soğuk algınlığına karışıyor olmasının gribin, önemsiz gibi algılanmasına sebep olduğunu vurgulayan Tuttluoğlu "gripte de burun akıntısı, gözlerin sulanması, baş ağrısı olur ancak buna ciddi bir ateş de eşlik eder" diyerek hastalığın ayırt edilebileceğinin altını çizdi. Özellikle grip aşısı olduktan sonra "ben aşı olmama rağmen yine de grip oldum" diyenlerin, yıl içinde yaşadıkları soğuk algınlıklarını grip zannetlerini vurgulayan Tutluoğlu, aşının koruyuculuğunun erişkinler için yüzde 80, ileri yaşlılar için de yüzde 70 civarında olduğunu söyledi.

Garip ama gerçek: İğneden korkuyoruz

Tutluoğlu, aşının herhangi bir yan etkisinin olmadığını, istenen aşılama oranları yakalayamamamızın önemli bir nedeninin iğne korkusu olduğunu söyledi: "İnanılması güç ama, aşı yaptırmayanların yüzde 70'i iğneden korkuyor. İşte bu yüzden artık kas içine yapılan klasik aşıların yerini mikro enjeksiyonlar alıyor. Bu yeni teknikte iğneler sadece 1.5 mm uzunluğunda. Aşıyı, bağşıklık sistemi hücrelerinin yoğun olarak bulunduğu deri içine veriyoruz. Hasta bunu çoğunlukla hissetmiyor bile. Daha az oranda aşı ile koruyuculuk sağlıyoruz."

Bayramda dikkatli olun

Yaklaşan bayamda herkesin sorumlu davranması gerektiğini de hatırlatan Tutluoğlu, "Eğer grip geçiriyorsanız kalabalık yerlere girmeyin, alışveriş merkezlerinde dolaşmayın, bayramlaşmaya gittiğinizde de gerekiyorsa maske takın. Kronik hastalığı olanlarla da telefonda bayramlaşın. İnsanlara hastalık bulaştırmamak için burnunuzu sildiğiniz mendilleri uluorta bırakmayın. Kirli mendilleriniz için çantanızın içinde bir küçük poşet taşıyın. Ellerinizi dikkatle ve güzel yıkayın" diyerek genel sağlık kurallarına uyulmaması durumunda gribin kalabalık yerlerde hızla yayılabileceğine dikkat çekti. Aşı olunması durumunda hem kendimizi koruyacağımızı hem de bulaşmanın önüne geçeceğimizi söyleyen Tutluoğlu, bunun çağdaş insanın sorumluluğu olduğunu da vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2420 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim