• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Aşırı kilo kaybına dikkat!

Aşırı kilo kaybına dikkat!
Zayıflama ve Terapi Merkezi Estetisyeni Leyla Şeker uyarıda bulundu.

Kilo sorununun yaygın bir sorun olarak öne çıktığını vurgulayan Şeker, kilo kaybının sağlık açısından çok önemli olduğunu ve özellikle kaybedilecek miktarın, mevcut ağırlığının yüzde 5'ini geçmesi halinde konunun daha da ciddi bir boyuta ulaşabileceğini vurguladı. Şeker, "3-5 kiloyu geçen bir kilo kaybı, aynı zamanda sağlığa yapılan bir müdahaledir ve bu nedenle de mutlaka uzman bir doktor gözetiminde olması gerekir" ifadesini kullandı.

Kişinin fazla kilolarından kurtulmasının yalnız bedenini değil, ruhunu da hafifleteceği yorumunda bulunan Şeker, kurtulmak istenen yağ miktarı 3-5 kiloyu geçmiyorsa sağlık açısından herhangi bir risk olmadığını, ancak ciddi miktarda kilo kaybına ihtiyaç duyuluyorsa bunun iyi düşünülmesi ve doğrudan bir doktorla görüşülmesi gerektiği önerisinde bulundu. Şeker, "Obezite sınırında ya da obez biriyseniz, herhangi bir hastalığınız özellikle de şekeriniz, tansiyonunuz, kanser hikayeniz, kolesterol probleminiz varsa zayıflama yolculuğunuza doğrudan bir diyet uzmanı ile birlikte başlamayı sakın düşünmeyin, çünkü hem sağlığınız bozulabilir, hem de verdiğiniz kiloları kısa bir süre sonra ve muhtemelen de fazlasıyla geri alırsınız. Yapacağınız her hata size daha fazla kilo, daha kötü beslenme şartları, daha ciddi sağlık sorunları, yorgunluk, halsizlik, üzüntü ve ümitsizlik olarak geri dönecektir" dedi.

Sağlığınızı bozmadan 8-10 kilo veremezsiniz
Zayıflama noktasında hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, 2-4 haftada kişinin sağlığını bozmadan 8-10 kilo veremeyeceğini kaydeden Şeker, "Böyle bir incelme ve zayıflama hızına sağlığınız ayak uyduramaz. Sağlığınız bozulacağı için böyle bir şey mümkün olsa bile sonucu siz zaten göremezsiniz" ifadesini kullandı.

Kilo fazlalığının geri planında; genetik, yaş, cinsiyet, ırksal kökenler, yetersiz fiziksel aktivite, yanlış beslenme alışkanlıkları, metabolik hastalıklar, ilaçlar, eğitim eksikliği, menapoz/andropoz, uyku sorunları, ruhsal problemler gibi birçok neden olduğuna işaret eden Şeker, temel hedefin hayat tarzındaki değişiklikler, çevre ve çevresel şartlardaki değişiklikler ile birlikte davranışlarımızdaki değişiklikler olduğunu belirti.

Leyla Şeker, şöyle devam etti:

"İşte bu nedenle herkes için ortak bir kilo çözümü ararsanız yanılırsınız. Kişiler özellikle kilo hikayesini çok iyi anlatmalı, samimi olmalı, hiçbir şeyi gizlememeli, saklamamalı. Yalnızca kilo kaybına değil, düştüğünüz kiloyu korumaya ve yeniden kilo almamaya odaklanmak da gerekli. Yani kısaca ilgili kişi ve bilgili doktor birlikte geçici değil, kalıcı çözümler aramalı."

Hızlı kilo vermenin neden tehlikeli olduğunu da açıklayan Şeker, hızlı kilo verenlerde safra kesesinde taş oluşması, kanda ürik asit düzeyinin artması, LDL kolesterolün yükselip HDL kolesterolün azalması, saç dökülmesi, kansızlık, uyku bozuklukları, hormonal dengesizlik, cinsel isteksizlik, kanda elektrolit dengesizlikleri ve daha birçok sorunun oluşması gibi sağlık sorunları ile karşılaşıldığına işaret etti.

Hızlı kilo kaybı kadınlarda tüylenmeye neden olabilir
Kadınlarda hızlı kilo kaybının; adet düzensizliklerine ve tüylenmeye neden olabileceği uyarısında bulunan Şeker, hızla kilo vermek için yapılan ağır diyetlerin, ''açlık kürleri'', ''şok diyetleri'' gibi yöntemlerin, kandaki elektrolit dengesini, sodyum/potasyum ayarını bozduğu gibi metabolik süreçleri de altüst ettiği uyarısında bulundu. Vücudun, ağır kalori kısıtlanmalarını kendine yapılan bir saldırı gibi algıladığı ve bir kıtlık işareti olarak yorumladığını ifade eden Şeker, bazen metabolik hızın durma noktasına kadar düşebileceğini söyledi ve ekledi:

"Sonuçta bu dayanılması güç programlar sona erdiğinde verilen kilolar fazlasıyla geri alınmaktadır."

Bu tür hızlı kilo verme programlarında yağ yerine kasları yakma ihtimalinin artacağını, yağlarla birlikte kişinin bazen daha da fazla miktarda kas kaybedebileceği uyarısında buluan Şeker, kas kaybının da metabolizmanın yavaşlaması, enerji düzeyinizin azalması, yani yaktığınız kalorilerin düşmesi anlamına geleceğini, bu durumda kişinin diyeti bıraktığında eskisinden az da yese daha hızlı kilo alacağını dile getirdi. Şeker, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

"Ciddi bir kilo sorununuz veya obeziteniz varsa, kilo vermek sağlığınız için olumlu bir karardır. Hafif ve orta düzeydeki kilo problemlerinin çözümünde daha ılımlı bir süreç izlenebilir. Bazı durumlarda kilo sorunu kozmetik olarak değerlendiriliyorsa kilo vermek bedeninize değilse bile ruhunuza iyi gelebilir. Ama her koşulda kilo vermek sağlığa faydalıdır diye düşünmemelisiniz. Eğer ciddi bir kilo probleminiz yoksa ve yağların biriktiği yerler sağlık tehdidi oluşturacak yerler değilse, vücut ağırlığınızın azıcık artması canınızı sıkmamalıdır. Aslolan sağlıklı yasamak için gereken yasam tarzı değişikliklerini hayata geçirmek, sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloyu korumaktır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 9850 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim