• BIST 9542.15
  • Altın 2486.665
  • Dolar 32.5193
  • Euro 34.8355
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Aşırı kırmızı et tüketimi kanser riskini artırır

Aşırı kırmızı et tüketimi kanser riskini artırır
Çağın hastalığı kanserden korunmak aslında mümkün! Kırmızı eti az tüketmek gibi alacağınız bazı küçük önlemler, kanser riskini azaltmayı sağlar

Son yılların en sık görülen hastalıklarından olan kanser konusunda; 'Bir koruma bin tedaviye bedeldir' sözü büyük önem taşıyor. Çünkü "Kanser gerçekten önlenebilinir mi?" sorusunun cevabı ne mutlu ki birçok olguda "Evet"tir. Ailenizde kansere yakalanmış kişiler olsa bile bu durum geçerlidir. Olabildiğince fazla risk faktörünü azaltarak ya da ortadan kaldırarak bu hastalığın oluşumunu önemli ölçüde azaltabiliriz. Üstelik bu durum yalnızca uzun yaşamanızı değil, çok daha iyi bir yaşam sürmenizi de sağlar. Ancak kanserden korunma mücadelesi ömür boyu sürer.

KALITIMSAL VE ÇEVRESEL
Kanserden korunma yönteminin başında risk faktörlerinin belirlenmesi gelir. Çünkü risk faktörlerinin sayısı ne kadar çoksa kanserin oluşma olasılığı da o kadar yüksektir.
Kanser risk faktörleri iki kategoriye ayrılır: Kalıtımsal ve çevresel. Kalıtımsal olan risk faktörlerinin ortadan kaldırılması konusunda yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Çünkü nesilden nesile geçer ve doğumdan itibaren mevcuttur. Fakat genetik bozukluklar tüm kanserin yalnızca yüzde 7 ila 10'undan sorumludur.
Tüm kanserlerin yaklaşık olarak yüzde 90'ı diyet, yaşam biçimi ve zararlı maddelere maruz kalma gibi çevresel risk faktörlerine bağlıdır.

RİSKİ ARTIRAN FAKTÖRLER
SİGARA İÇMEK
Tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'undan fazlası sigaraya bağlanabilir. Sigarayı bırakmak riski büyük ölçüde azaltır. Meme kanseri açısından; hayatlarının bir döneminde sigara içmiş olan kişilerde, hiç sigara içmemiş ve hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere kıyasla kansere yakalanma riski iki kat artar. 12 yaşından önce sigara dumanına maruz kalıp pasif içici olan kişilerde meme kanseri için olasılık oranı yüzde 4.5'dir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Günde 1 porsiyon veya daha fazla süt ürünü tüketen kadınların invaziv over kanserinin türlerine yakalanma riski; ayda 3 porsiyon veya daha az tüketen kadınlara kıyasla yüzde 44 daha fazladır. Günde 2.5 porsiyon süt ürünü tüketen erkeklerde prostat kanseri riski yüzde 50 artmıştır.

AZ MEYVE VE SEBZE
Günde 1.5 porsiyondan az meyve ve sebze tüketen bireylerde kolorektal kanser riski, tüketenlere oranla daha fazladır.

BALIK YEMEMEK
30 yıl süren bir takip sonucunda; balık yemeyen erkeklerde prostat kanseri sıklığı, orta veya yüksek miktarda balık tüketenlere göre iki ila üç kat daha yüksektir.

BALIK YEMEM TÜKETİMİ
Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacıları, eti orta-iyi ya da iyi pişmiş yiyenlerdeki mide kanseri riskinin, eti az veya orta-az pişmiş yiyenlere kıyasla 3 kat arttığını görmüştür. Ayrıca haftada dört kez veya daha sık et yiyenlerde mide kanseri riskinin, daha seyret et yiyenlere kıyasla iki kat fazla olduğunu görmüşlerdir.

ALKOL
Amerika'daki çalışmalarda 67 bin olguda; günde 2-3 kadeh alkol tüketenlerde yüzde 30 meme kanseri vakasına rastlanabilir. Avrupa Birliği çalışmasında ise günde 1 kadeh alkol tüketenlerde yüzde 10 oranında kansere yakalanma riski görülmüştür.

RADYASYON
Yapılan bir çalışmada; yüksek elektromanyetik alana (Telefon döşeyicileri, montaj hattı işçileri vb.) maruz kalan mesleklere sahip menopoz öncesi kadınlarda kansere yakalanma göreceli riski 1.98; bir başka çalışmada telefon döşeyicisi, tamircisi ve montaj hattı işçisi tüm kadınlarda 2.17; sistem analistleri/programcılarında 1.65; radyo operatörlerinde 1.40'dır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2689 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim