• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Aşırı sıcaklarda sağlığınızdan olmayın!

Aşırı sıcaklarda sağlığınızdan olmayın!
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklığı ve nem başta hamileler, bebekler, yaşlılar ile kronik hastalıkları olanlar başta olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların, bazı bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyredebildiğini, bu durumda vücudun adaptasyon sistemini olumsuz etkilediğini belirtti.

Aşırı sıcaklardan dolayı yaşanan sağlık sorunlarının başında aşırı sıvı ve mineral kaybının geldiğini ifade eden Ekuklu, bu kayıplardan en kolay etkilenen risk gruplarının ise bebekler, çocuklar, hamileler ve yaşlılar olduğunu ifade etti.

Sıcak havalarda özellikle bu grupların daha dikkatli davranması ve olumsuzlukları en aza indirecek önlemler alması gerektiğini vurgulayan Ekuklu, şöyle devam etti:

''Aşırı sıcaklar, insanlarda sıcak çarpması kas krampları, bulantı, kusma, kalp ritm bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri, cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sorunlar içerisinde en sık karşılananı ise sıcak çarpmasıdır. Aşırı ısı artışının neden olduğu bu tabloda kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik, belirtileri bilinç kaybına kadar da gidebilmektedir.

Sıcak çarpması yaşayan kişinin hemen serin bir yere alınıp eğer bilinç kaybı gibi ağızdan beslenmeyi engelleyen bir durum yoksa sıvı-elektrolit kaybının giderilmesi gerekir. Bu amaçla 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak kişiye içirilir. Daha ağır tabloların yaşandığı durumda kişiye hastane koşullarında müdahale edilmesi ve damardan sıvı verilmesi gerekebilir.''

ALINACAK ÖNLEMLER
Yaz ayları ve sıcak havaların olduğu dönemde sıvı alımının artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Ekuklu, şunları kaydetti:

''Bunun dışında kronik hastalığı olanlar sıcak havalarda güneş altında durmamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalıdırlar. Alınması gereken en önemli önlem sıvı tüketimidir. Özellikle aşırı sıcaklarda özel bir engel yoksa günde 1,5-2 litre sıvı tüketilmeli. Sıvı tüketimi konusunda bebek ve çocuklar özellikle önemlidir. Taze meyve suyu ve ayran bu konuda ilk akla gelenlerdir. Aşırı sıcaklarda alkol tüketimi önemli bir risk yaratır, bundan uzak durmak gerekir. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde (12:00-16:00) açık havada bulunulmamalı. Sıcakta dışarıda dolaşmak zorunda olanlar mutlaka şapka takmalı, açık renkli bol kıyafetler giymeli. Bu tarz, terlemeyi ve sıvı kaybını bir derece önleyecektir.

Yaz aylarında besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için hazırlanan yemekler fazla bekletilmeden tüketilmeli. Pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı saklanmalı. Pişmiş yemekler soğumadan buzdolabına konmalı. Mayonez gibi yağlı gıdaların sıcakta bekletilmemesi gerekir. Yağlı ve kızarmış yemeklerin tüketimi azaltılmalı. Özellikle etli ve sütlü besin maddeleri dışarıda bekletilmemeli. Açıkta satılan ve bozulma olasılığı yüksek olan gıda maddelerinden kaçınılmalı. Mümkün olduğunca pişmiş ve sulu gıdalar tercih edilmeli. Alınan tüm gıda maddelerinin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim