• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Aşırı terlemeye klipsli çözüm

Aşırı terlemeye klipsli çözüm
Yaz mevsimi ile ortaya çıkan sorunlardan biri de aşırı terleme. Ama bunun da kalıcı çözümü var: ETS adlı ameliyat.

Bütün işlem, titanyum klips ile terlemeyi ayarlayan siniri sıkıştırmak. Yöntem etkili, emniyetli ve çok az rahatsızlık veriyor. Bu yöntemle çok başarılı sonuçlar alındığını belirten Op. Dr. Tamer Vardaloğlu’na kulak verelim...

Herhangi bir nedene bağlı olmayan aşırı terleme genellikle ergenlik döneminde kendini gösteriyor ve yaşam boyunca sürüyor. Bazen terlemenin altında yatan neden psikolojik olabiliyor. İstanbul Medipol Hastanesi’nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Vardaloğlu şöyle diyor; “Vücudumuzda yaklaşık 5 milyon ter bezi var. Bu sayı herkes için aynı olduğundan terlemede yaş, cinsiyet, ırk gibi ayrımlar olmuyor. Ancak kilolu insanlarda, şeker hastalığı olanlarda, tiroid bezi fazla çalışanlarda daha fazla terleme görülüyor. Gebelik, menopoz, alkol kullanımı da terlemeyi artırıyor. Ayrıca, Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, hipertiroid, kalp krizi, bazı kanser türleri, bazı içsalgı bezi hastalıkları gibi durumlarda da terleme artabiliyor.

Farklı bölgelerde oluşabilen aşırı terleme, vücutta bulunan 5 milyon ter bezinin yoğun olduğu yerlerde daha da artıyor. En çok eller terliyor. Sonra koltuk altı ve ayaklar... Bu bölgelerin dışında sırayla yüz, kafa, kalça ve sırt en çok terleyen bölgeler.” Neyse ki terlemeye karşı kalıcı bir çözüm var. Hayır, botoks değil. Gerçi botoks da özellikle koltuk altı terlemesinde tercih ediliyor... 6 aylık botoks tedavisiyle o bölgede bulunan, terlemeye yol açan uyarılar durduruluyor ve sinirler felç ediliyor.

Ama bizim sözünü ettiğimiz çözüm, ETS (Endoskopik Torakal Sempatektomi) yöntemi. ETS, bir ameliyat. Op. Dr. Tamer Vardaloğlu, ETS şu bilgileri veriyor: “Endoskopik video kamera yardımıyla göğüs boşluğuna giriyoruz, terlemeyi ayarlayan sempatik sinirin belirli bölgesine titanyum klips koyuyoruz. Laparoskopi benzeri bir yöntem. Sempatik zinciri ve dalları klips ile sıkıştırıyoruz. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için; ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri yok.”

Etkili, kalıcı, emniyetli ve çok az rahatsızlık veren bir tedavi yöntemi olan ETS ameliyatı, toplamda 30-40 dakika sürüyor. Ameliyattan 2 gün sonra iş hayatına dönebiliyorsunuz. 5-6 gün sonra da ağır işlere ve sporlara başlayabiliyorsunuz. Oluşabilecek hafif ağrılar basit ağrı kesicilerle gideriliyor. Operasyon nedeniyle deri kıvrımları içinde kaybolan çok küçük bir iz kalıyor. Op. Dr. Tamer Vardaloğlu “Bu yöntemle el terlemesinde yüzde 98, koltuk altı terlemesinde yüzde 80 üzerinde, ayak terlemesinde de yüzde 25 civarında başarılı sonuç alınıyor” diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2593 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim