• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Askerlere sivil hastane yolu açıldı

Askerlere sivil hastane yolu açıldı
Sadece askeri hastanelere gidebilen muvazzaf askerler artık özel ve devlet hastanelerinde de muayene olabilecek. Uygulama 15 Ekim itibarıyla hayata geçecek.

Sadece askerî hastanelere gidebilen muvazzaf askerler artık özel ve devlet hastanelerinde de muayene olabilecek. Uygulama 15 Ekim itibarıyla hayata geçecek. Askeri lise öğrencileri, askerlik görevini yapan er ve erbaşlarla yedek subaylar bu hizmetten faydalanamayacak.

Sadece askerî hastanelerde muayene olabilen muvazzaf askerlere devlet ve özel hastanelerin de kapısı açıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın (SGK) Resmi Gazete'de yayımlanan genelgesine göre, askerler ile yakınları askerî hastanelerin dışında devlet ve özel hastanelerden de sağlık hizmeti alabilecek. SGK'nın Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan tebliği, Genel Sağlık Sigortası kapsamında TSK'da görev yapan askerî ve sivil personel ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 15 Ekim 2010 tarihi itibarıyla devralınmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Tebliğe göre, sözleşmesi biten sözleşmeli subay, astsubay ve uzman erbaşlar ilgili kanunda belirtilen şartlar çerçevesinde geçiş süresine kadar sağlık yardımlarından faydalanmaya devam edecek. Bunların dışında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı lise ve dengi okullarda öğrenim gören öğrenciler, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapanlar ile yedek subay okulu öğrencileri kanun kapsamında sigortalı sayılmadıklarından sağlık hizmetleri TSK tarafından karşılanacak. Sağlık hizmetleri TSK tarafından karşılanan kişilerin hak sahipliği sorgulamaları TSK tarafından düzenlenen belgeler veya oluşturulacak elektronik altyapı aracılığıyla sağlanmaya devam edilecek. SGK tarafından devralınacak sigortalıların sigorta primleri TSK tarafından kuruma ödenecek.

Konuyla ilgili Bursa Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ömer Kurt, mevcut uygulamada askerî personelin sağlık hizmeti alırken yoğunluk başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Askerî personelin bulunduğu ildeki askerî hastanede yeterli donanımın bulunmaması durumunda bir başka ile sevk edildiğini, bunun da zaman ve tedavi süreci açısından sıkıntıya yol açtığını anlattı. Sağlıkta eşgüdüm süreci çerçevesinde bütün hastanelerin tek çatı altında toplandığını hatırlatan Sağlık İşletmeleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Doruk Sağlık Grubu Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mustafa Esgin, önümüzdeki dönemde askerî hastanelerin de sivil vatandaşlara açılmasını arzuladığını ifade etti.

 

Topuk selamı ile muayeneden kurtulduk

SGK'nın genelgesi en fazla askerî personeli mutlu etti. İsminin açıklanmasını istemeyen pilot teğmen A.S. 'topuk selamı' vererek muayene olma devrinin kapanmasından memnun olduğunu ifade etti. Teğmen A.S. şöyle konuştu: "Midem rahatsız. Askerî hastanedeki iç hastalıkları uzmanı tabip binbaşı. Odasına her girişte topuk selamı veriyordum. Ayrıca verdiği ilaçlar konusunda herhangi bir şikâyette bulunamıyordum." şeklinde konuştu. Çocukları olmadığı için tüp bebek yaptırmak isteyen bir başka askerî personel ise "Ben askerî personelim. Tüp bebek tedavisini özel bir hastanede yaptırmak istiyorum. Ama özel hastaneler askeri kurumların tedavi masraflarını ödemiyor. Neden ben de özele sevk alamıyorum?"

ZAMAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8481 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim