• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

ASM'de lüks ışığında sağlık hizmeti!

ASM'de lüks ışığında sağlık hizmeti!
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, altı gündür elektriksiz kalan Aile Sağlığı Merkezi, lüks ışığında sağlık hizmeti veriyor.

İlçeye bağlı Dilekli köyündeki Yüksekova Merkez 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne günlerdir enerji verilemiyor. Hava karardığında lüks ışığında hizmet vermek zorunda kalan Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, durumu yetkili mercilere bildirmelerine rağmen günlerdir bir çözüm getirilmediğini ifade etti.

Aile Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Mehmet Bayar, yaşadıkları sorunu Yüksekova Toplum Sağlığı Merkezi Baştabipliği ile paylaştıklarında kendilerine 'Durumdan çok rahatsız iseniz istifa edip Yüksekova Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde işe başlarsınız' şeklinde cevap verildiğini söyledi.

Bayar, Aile Sağlığı Merkezi'nde yaşanan elektrik kesintisini bağlı oldukları Toplum Sağlığı Merkezi, Hakkari Halk Sağlığı Müdürlüğü, Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ), Yüksekova Kaymakamlığı dahil olmak üzere çoğu birimlere ilettiklerini belirterek "Maalesef bir haftadır bir çözüm bulunamadı. 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi yaklaşık olarak 30 köy ve mezraya hizmet vermekte ve toplam 10 ile 13 bin kişiye sağlık hizmeti vermektedir. Yaşanan ciddi elektrik kesintisinden dolayı Aile Sağlığı Merkezi'nde bulunan jeneratör sürekli çalışamadığından dolayı merkezde çoğu defa kazan dairesindeki kazanın 3-4 defa patlama ve yangın çıkma gibi ciddi tehlike olayları yaşanmıştır.

Ayrıca merkezde ortam ısısının düşmesinden dolayı bebek-çocuk aşıları ve diğer ilaçlar kullanılamaz hale gelmiştir. Aile Sağlığı Merkezi içinde bulunan jeneratör çalıştığı durumlarda hasta ve hasta yakınlarına ciddi bir şekilde fiziksel rahatsızlık vermektedir. Yaşanan elektrik kesintisi devam ederse, merkez fiziksel şartlardan dolayı kış ayları boyunca tamamen kapanabilir. Bu durum ise yaklaşık 13 bin kişiyi mağdur bırakacaktır."

LÜKS IŞIĞINDA HİZMET VERİYORLAR

Bir haftadır enerji sorunu yaşadıklarını belirten Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli hemşire Derya Şahin ise, "Halen hiç kimsenin hiçbir şey yaptığı yok. Belirli bir saatten sonra lüks ışığında hizmet vermek zorunda kalıyoruz. İğneleri ve tansiyon ölçümlerini lüks ışığında yapıyoruz. Aynı zamanda soğuk ve biz çalışırken bu kış günlerinde çok çok zorlanıyoruz. Elektrik olmadığı için bilgisayarla yapmamız gereken tüm işlemleri kağıda yazarak halletmeye çalışıyoruz. Burası insanların sağlığı ile ilgilenilen bir kurum. Biz de en az hastalarımız kadar mağdur durumdayız. Özellikle hastalarımız arasında yaşlı ve bebekler de var. Bunu belirtmemin sebebi Aile Sağlığı Merkezimiz soğuk, biz kendimizi geçtik ama gelen yaşlı insanlara aşı yapılırken sorun oluyor. Bebelerin aşıları yapılırken kolları açılıyor, bacakları açılıyor onlar da bu soğukta mağdur oluyorlar" dedi.

Enjeksiyon uygulamalarında ışık yetersizliği durumlarında risk oluştuğunu hatırlatan Şahin, "Dolabımızda muhafaza ettiğimiz aşılarımız var. Bunlar her an bozulmayla, imha edilmeyle karşı karşıya" diye konuştu.

CEPLERİNDEN YAKIT ALIYORLAR

Dondurucu soğukta hizmet veren Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, gelen hastalar üşümesin diye jeneratör için günlerdir ceplerinden yakıt aldıklarını belirterek, bu sorunun bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Dilekli köyü sakinlerinden Mehmet Şaki ise, köylerinde bulunan Aile Sağlık Merkezi'nin iyi hizmet verdiğini, ancak bir haftadır karanlıkta kaldığını belirterek, "Yaşlılar, çocuklar buraya geliyor. Burada üşüyorlar. Zaman zaman jeneratör çalıştırıyorlar ama jeneratör sesi de tansiyon ve benzeri hastalarda sorun oluşturuyor. İlgili makamlara başvurulmuş, 'enerji verilecek' diyorlar ama yok. Buranın elektriği okulun trafosuna bağlıydı. Okulun trafosu yanmış. Milli Eğitim Müdürlüğü okul trafosunu ne zaman getirecek belli değil. Bu köy çok mağdur. Bir an önce bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 2878 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim