• BIST 9431.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Aspirin cilt kanseri riskini azaltıyor

Aspirin cilt kanseri riskini azaltıyor
Yeni bir araştırmaya göre aspirin gibi bazı antienflamatuvarlar cilt kanseri riskini azaltıyor. Bu ilaçları yedi yıl boyunca düzenli kullananlarda ise ölümcül deri kanseri riski yüzde 46 düşüyor...

Danimarka'da yapılan yeni bir araştırma; asprin, ibuprofen gibi ağrı kesici özelliği olan ve kortizon içermeyen antienflamatuvarların (NSAID) cilt kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını gözler önüne seriyor. Araştırma, bu ilaçların uzun süreli ve yüksek dozlarda kullanımının, ölümcül türdeki deri kanserinden koruduğunu ortaya koyuyor. Antienflamatuvarlar; bağışıklık sisteminin baskılanması riskini, tümörlerin yayılma ve damarların büyüme riskini de azaltıyor.

RİSK YÜZDE 13 AZALIYOR
Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden Dr. Sigrun Alba Johannesdottir ve arkadaşları; bu ilaçların faydasını araştırmak üzere, 1991-2009 yılları arasında, 18 binden fazla kişiyi inceleme altına aldı. Denekler; yaşları, cinsiyetleri ve reçeteli ilaç kullanımları göz önünde bulundurularak ayrı ayrı değerlendirildi. Deneklerin bir bölümüne asprin ve diğer kortizon ihtiva etmeyen antienflamatuvar ilaçlardan verildi. Sonuçta bu ilaçları alanlarda, almayanlara oranla melanom adı verilen ölümcül deri kanserine yakalanma riskinin yüzde 13 azaldığı görüldü. Ölümcül olmayan deri kanserine yakalanma riski de yüzde 15 oranında azalmıştı.

YÜKSEK DOZDA KULLANMAYIN!
Öte yandan bu araştırmayla, ilaçları en az yedi yıl boyunca kullananlarda ise yine kullanmayanlara oranla melanom riskinde yüzde 46 oranında düşüş olduğu saptandı. Ayrıca bir diğer deri kanseri türü olan skuamöz hücreli karsinoma yakalanma riskinin de bu ilaçlarla yüzde 35 oranında azaldığı gözlemlendi. Ancak bu ilaçların yüksek dozlarda kullanımının böbrek hasarına yol açtığı ve kanama riskini artırdığı düşünülmektedir. Dolayısıyla da bu ilaçları kullanmadan önce doktora danışmak gerekmektedir. Ayrıca antienflamatuvarların zararlarını ve yararlarını tam olarak ortaya koyacak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

ABD'DE HER YIL 2 BİN KİŞİ DERİ KANSERİNDEN ÖLÜYOR
Amerika'da cilt kanseriyle ilgili yapılan araştırmalarda; 2008 yılında melanom tanısı konan 9 bin kişinin öldüğü ortaya konmuştur. Ülke çapında her yıl yaklaşık 2 bin kişi de melanom dışı deri kanseri yüzünden ölmektedir. Cilt kanserinin bütün türlerinin ultraviyole ışınlarından kaynaklandığı belirtilse de, bunu kanıtlayacak bulgular şu an kısıtlı bir düzeydedir.

TAKİP EDİYORLAR
Öte yandan günümüzde dermatologlar; cilt kanseri ve kortizon içermeyen asprin gibi antienflamatuvar ilaçların arasındaki bağı netleştirmek için de düzenli olarak ilaç takipleri yapmaktadırlar.

PROSTAT, MEME VE BAĞIRSAK KANSERİNE KARŞI DA ASPİRİN
Ağrı kesici özelliği olan ve kortizon içermeyen antienflamatuvarların kullanımı, deri kanseri dışındaki kanser türlerine karşı da koruyucu olabiliyor. Yapılan çalışmalar sayesinde aspirinin yemek borusu, mide ve kolon kanseri riskini azalttığı biliniyor. Düzenli olarak aspirin içenlerde meme kanserine yüzde 40 oranında daha az rastlanıyor. Özofagus kanseri yüzde 50, bağırsak kanseri yüzde 40, akciğer kanseri yüzde 60 ve prostat kanseri de yüzde 10 oranında daha az görülüyor. 12 bin 500 kişi üzerinde yapılan bir diğer bilimsel çalışma ise aspirinin, kanser ölümlerinde yüzde 20 oranında düşüş sağladığını ortaya koyuyor.

KORUMA SAĞLIYOR
Reuters Sağlık ekibi, her gün bir aspirin almanın cilt kanserini önlediği yönündeki bilginin çok yeterli olmadığını fakat bu kanser türünde umut verici olabileceğini belirtiyor. American Cancer Society'nin araştırmalarına göre aspirin cilt kanserine karşı koruma sağlıyor. Ancak cilt kanserine yakalanmamak için yapılması gereken en önemli şey; güneş ışınlarından korunmaktır. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3086 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim