• BIST 9631.63
  • Altın 2496.722
  • Dolar 32.5888
  • Euro 34.846
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Astım atakları ölüme neden olabilir

Astım atakları ölüme neden olabilir
Astım nedeniyle yaşanan ani ölümler, astım ataklarının tehlikesini ve düzenli tedavi altında olmanın önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Yaşanan her astım atağının ciddiye alınması ve şiddetinin küçümsenmemesi gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, astım ölümlerinin giderek azalmasına rağmen, hayatı tehdit eden atakların halen önemli ve ciddi bir sağlık sorununu oluşturduğunu belirtiyor: “Bu tip atakların iki tipi bulunuyor. Özellikle hızlı gelişen tipinde ani ve çok yoğun alerjene maruz kalmanın yanı sıra duygusal stres varlığı da önemli bir etken oluyor. Astımın kontrolünü sağlayan nefes yolundan alınan tedavi edicilerin düzenli kullanılmaması da tehdidi arttıran bir etken.”

 

Astım atağının şiddetini küçümsemeyin!

 

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı astım atakları hakkında şu bilgileri verdi: “Astım atağı her zamanki gibi görünebilir ama her atak ciddiye alınmalıdır. Astım ölümlerinin ancak %33’ü hastanede olmaktadır. Hastaların 2/3’ü ya tedavi arayışına hiç girmediklerinden ya da yakınmaları artmasına rağmen hekime başvurmadıklarından hastane dışında hayatlarını kaybetmektedirler. Astım atakları, hafiften ağıra kadar her şiddette astımı olan kişide hayat tehdit edici şekilde olabilir. Ölüm tehdidi olan astımlılar özel bakımın yanı sıra hastalık ve tedavisi ile ilgili yoğun eğitim gerektirirler. Astım nöbeti sırasında ölmüş kişilerin %80-85’inde, ölümden 12 saat ile haftalar öncesi sürede başlamış ağırlaşan bulgular gözlenmiştir. Ölenlerin sadece %15-20’si belirtilerden 6 saat içinde kaybedilir. Görüldüğü gibi hastaların belirtiler başladıktan sonra uygun tıbbi yardım isteyecek süreleri olmakta ancak ataklar önemsenmemektedir.”

 

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ölümcül astımın risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:

·         Daha önce hayatı tehdit eden astım atağı

·         Son zamanlarda gece uyandıran, kurtarıcı ilaç kullandıran, nefessiz bırakan kontrolsüz astım bulguları

·         Daha önceki ataklarda yoğun bakıma yatırılmak

·         İki veya fazla astım ilişkili hastane yatışı veya üç veya daha fazla acil başvurusu

·         Bir ayda iki veya daha fazla nefes açıcı ilaç kullanmak

·        Astım bulgularının ağırlaştığını ve atak geldiğini anlamakta güçlük yaşanıyorsa

·         Düşük sosyoekonomik durum

·         Madde kullanımı

·         Ciddi psikiatrik hastalık

·         Kalp ve akciğer gibi hayati organlara ait ciddi ve kronik hastalıkların varlığı”

 

Tehdit olduğunu bilin ve önlem alın

 

Riskin ne olduğunun ve acil durum eylem planının iyice öğrenilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Elif Dağlı: “Yakınmalar artıyorsa acil yardım istemekte gecikmeyin. Düzenli alınması gereken ilaçları belirti olmadığı için asla kesmeyin. Bildiğiniz tetikleyici etkenlerden uzak durun” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim