• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Astım azacak, kuş gribi hortlayacak

Astım azacak, kuş gribi hortlayacak
Türkiye'de önümüzdeki yıllarda hastalıklar bölgelere göre değişecek. Nemli yerlerde astım, alerji ve egzama azacak, kuş gribi, kene ve veba hortlayacak. Her 3 kişiden biri solunum hastalığı riski taşıyacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de iklim değişikliğinin sağlık üzerinde etkileri raporunda korkutan gerçek ortaya çıktı. Dört mevsimi bir arada yaşayan Türkiye'de iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu mevsimsel geçişler kalktı. Yıllık ortalama sıcaklığın her iki cinste astım ve hırıltıyı artırırken kadınlarda da egzamayı tetiklediği ortaya çıktı. Nem oranındaki artış Kuzey Avrupa hastalığı olan alerjik hastalıkları azdırırken sıcaklığa bağlı kuraklığın yaşandığı bölgelerde kene ve kuş gribi gibi hastalıkları da hortlattı.

5 YIL SONRA KURAKLIK...

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kronik hava yolu hastalıklarını önleme programı kapsamında Türkiye'nin hava kirliliği ve iklim değişikliği sorunlarının sağlığa etkileri konulu bir rapor hazırladı. Türkiye'de 14 ilde yapılan bir araştırmada artan sıcaklık ve nem oranının yeni hastalıkları beraberinde getirdiği belirlendi. Küresel İklim Modeli Simülasyonlarında Türkiye önümüzdeki birkaç yıldan itibaren yaklaşık 1 derece ısınacak ve bu da güney yarım küresinde kuraklığın başlamasına neden olacak. 30 yıl sonra ısınmanın 6 dereceye kadar artmasıyla tatlı su kaynakları azalacak, kuraklık artacak buna bağlı olarak su, gıda ve sinek, böcek gibi vektörel bulaşıcı hastalıklar yayılacak. Hava kirliliği ve iklim değişikliği beraberinde yeni hastalıkları da getirecek. Hava kirliliğinin en çok yaşandığı büyükşehirlerde akciğer ve solunum yetmezliği hastalıkları şu an kırsal kesime göre belirgin şekilde artış gösteriyor. İklim değişikliğine bağlı hastalıklar coğrafi bölgelere göre de değişiklik gösterecek. Nemin yükselmesiyle birlikte Karadeniz ve Marmara bölgelerinde astım ve alerji hastalıkları artacak. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde akciğer ve solunum hastalıkları görülecek.

ARTACAK HASTALIKLAR

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, iklim değişiminden etkilenecek hastalıklar arasında ilk sırada kuş gribi, kene ve kolera görünüyor. Ebola, veba, kızıl humma, uyku hastalığı, verem ve sarı humma da dünyanın gelecek yıllarda mücadele edeceği hastalıklar arasında.

SAFURE CANTURK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim