• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Astım teşhisinde sıkıntı

Astım teşhisinde sıkıntı
Çocuklarımızın hayatı tehlikeye atılıyor...

Gaziantep Çocuk Hastanesi Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, çocuklara astım teşhisi konulurken önemli yanlışlıklar yapıldığını belirterek, "Astım teşhisi baştan sağma konuluyor. Reçeteleri görünce insanın vicdanı sızlıyor. Teşhis yanlış, tedavi yanlış, ilaçların kullanım şekli de yanlış. Devlet çok büyük maddi kayba uğruyor, hastalar da boşu boşuna ağır ilaçları kullanmak durumunda kalıyor" dedi.

Doç. Dr. Ahmet Akçay, her öksüren ya da aksıran çocuğa astım teşhisi konulamayacağını belirterek, astım teşhisinin astım ve alerji uzmanı tarafından konulması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Akçay, astım teşhisi için iyi bir takip ve tetkik gerektiğini kaydederek, "Ailelerin artık bilinçlenmesi gerekiyor. 3 yaşından önce genellikle astım teşhisi konulmuyor. Astım ile ilgili takip ve tetkikleri 18 yaş altındakiler için en iyi çocuk alerji uzmanı yapabilir. Yetişkinler için ise alerji uzmanı ve göğüs hastalıkları uzmanı yapabilir" diye konuştu.
Astım teşhisi konulurken ve tedavi sürecinde yapılan yanlışlıklara da değinen Doç. Dr. Akçay, şunları söyledi:

"Günümüzde astım teşhisi çok kolay konuluyor ve maalesef çoğu yanlış teşhis. Çocuklar birçok astım ilacını boşu boşuna alıyor. Astım teşhisi konulduğu yetmiyormuş gibi bir de en ciddi astımmış gibi bir buhar veya sprey ve yanında akşamları kullanılan bir tablet veya küçük paket içinde toz yazılıyor. Bu tedavilerle astım tedavisi yapıldığı düşünülüyor. Ne teşhis doğru ne tedavi. Ne de verilen ilaçların kullanma şekli doğru. Bu reçeteleri ve çocukları görünce insanın vicdanı sızlıyor. Yanlış tedavi için hastaya mı üzüleceksin, tedavi boşu boşuna verildiği için devletin parasının boşu boşuna harcanmasına mı üzüleceksin şaşıp kalıyorsun. Sadece 2-3 dakikalık hastanın verdiği bilgiyle çocuklara astım teşhisi konulup en ciddi astım tedavisi veriliyor. Gaziantep ilinde yeterince astım ve alerji uzmanı olmasına rağmen hala hekimlerin ısrarla 20 yıl öncesindeki yaklaşımla teşhis koyup tedavi vermeleri ise çok düşündürücü. Daha önceki yıllarda astım ve alerji uzmanı olmadığı için bu yaklaşım belki bir parça normal kabul edilse de günümüzde yeterince astım uzmanı olmasına rağmen bunu yapmaları düşündürücü. Bazı hekimler alerji uzmanı olmadıkları halde kendilerini alerji konusunda deneyimliyim diyerek çocuklara alerji deri testi yapmaları ise çok vahim bir durum."

Doç. Dr. Akçay, alerji deri testlerinin mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmasının önemine dikkat çekerek, aksi halde telafisi mümkün olmayan sonuçların doğabileceğini ifade etti. Akçay, anne-babalara çağrıda bulunarak, "Alerji deri testleri yapılırken çocuklar hayati tehlikeye girebilir ve acil müdahale gerekebilir. Alerji testlerinin yapılması konusunda alerji uzmanları dışındaki hekimlere eğitim verilmiyor. Bu nedenle çocuğunuza alerji deri testi yaptırırken hekimin kaşesinde çocuk alerji uzmanı yazmasını kontrol ediniz. Poliklinik kapısında alerji veya astım polikliniği yazmasına da kanmayınız. Aksi taktirde yaptırmayınız. Yapan hekimleri de gerekli yerlere bildiriniz" şeklinde konuştu.

İHA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3382 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim