• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

ATO: "Doktorlar ve halk memnun değil, ama Bakan memnun!"

ATO: "Doktorlar ve halk memnun değil, ama Bakan memnun!"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, hekimlere performans ödemesi yaparken memnuniyet kriteri kullanacaklarını açıklamasının ardından, Ankara Tabip Odası (ATO) vatandaşlar arasında bir memnuniyet anketi yaptı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, hekimlere performans ödemesi yaparken memnuniyet kriteri kullanacaklarını açıklamasının ardından, Ankara Tabip Odası (ATO) vatandaşlar arasında bir memnuniyet anketi yaptı. Anket sonuçları ATO'nun yayını Hekim Postası'nın Şubat 2012 tarihli sayısında yayımlandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre halkın büyük çoğunluğu sağlık hizmetlerinden memnun. Hükümetin bu alandaki başarısıyla oylarını artırdığı da sıkça dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı genel müdürlüklerin art arda yaptırdıkları hasta memnuniyeti anketi sonuçlarına göre vatandaşların % 70’ten fazlası sağlık hizmetlerinden memnun. Bu yüksek memnuniyet oranı da Sağlık Bakanı için yeterli görünmemiş olacak ki, Bakan geçtiğimiz günlerde bir gazeteye verdiği mülakatta, hastalara doktorlarından memnun olup olmadıklarını soracaklarını ve bundan böyle doktorlara buna göre performans ödemesi yapacaklarını söyledi.

İyi hekimlik ölür!

Hekimler bu uygulamayı kabul edilemez bulduklarını açıkladı. Halktan, iyi doktorla kötü doktoru ayırt etmesini beklemenin ve doktorların “başarısı”nı bununla “ücretlendirmenin”, sağlık hizmetini değil “memnun etmenin” niteliğini iyileştirdiğini vurgulayan pek çok hekim “İyi hekimlik ölür” diye konuştu.

ATO’dan anket

Açıklamanın ardından Ankara Tabip Odası, Bakan’a yardımcı olmak üzere bir hasta memnuniyeti anketi yapmayı kararlaştırdı ve bunu bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

ATO tarafından yaptırılan ankette Ankara Numune, Türkiye Yüksek İhtisas, Dışkapı Yıldırım Beyazıt ve Ankara Keçiören eğitim ve araştırma hastanelerinde poliklinik muayenesinden çıkan toplam 290 hastayla yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Hastalara muayenenin nitelikleri ve sağlık hizmetine ödenen ücretlere ilişkin beş soru sorulurken, hastalardan her soru için “evet”, “hayır” ve “kararsız” seçeneklerinden birini tercih etmeleri istendi.

ATO’nun anketinden çıkan sonuçlar şöyle:

1.      Muayene, reçete, ilaç ve randevu alabilmek için devlete para ödemekten memnun musunuz?

Evet 26  (%9)           Kararsız 5                    Hayır 259

2.      Doktorunuzun size ayırdığı süreden memnun musunuz?

Evet 117  (%40)         Kararsız 28                  Hayır 145

3.      Doktorunuz şikayetlerinizi ayrıntılı olarak dinleyebildi mi?

Evet 136   (%47)        Kararsız 41                  Hayır 113

4.      Doktorunuz sizi ayrıntılı muayene edebildi mi?

Evet 118  (%41)         Kararsız 26                  Hayır 146

5.      Hastalığınıza konan teşhis ve size verilen tedavinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet 103  (%35)        Kararsız 35                  Hayır 152

Vatandaş paralı sağlık hizmetinden rahatsız

Bu sonuçlar hastaların büyük çoğunluğunun sağlık hizmetlerinin ücretli olmasından memnun olmadıklarını gösteriyor. Hastaların sadece %9’u muayene ve ilaca ilave para ödemekten memnun.

Hastaların yarıdan çoğu nitelikli sağlık hizmeti aldığını düşünmüyor

Ankara’daki devlet hastanelerinden poliklinik hizmeti alanların ancak %40 kadarı hekimin kendisine yeterli süre ayırıp dinleyebildiğini, yeterince muayene edebildiğini düşünüyor. Hastaların çoğu konulan teşhis ve verilen tedavinin başarısından emin değil.

Doktorlar da böyle demişti

Ankara Tabip Odası’nın geçen yıl 288 hekimle yüz yüze görüşme yoluyla yaptığı ankette

“Size göre halk yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti alabiliyor mu?” sorusuna verilen yanıtların dağılımı şöyle: Evet % 13, Hayır % 83, Fikrim Yok % 4

Doktorlar ve halk memnun değil. Ama Bakan memnun!

Doktorların %83′ünün “nitelikli sağlık hizmeti veremiyoruz” dediği, halkın %65’inin güven duymadığı sağlık sisteminden Sağlık Bakanı’nın memnun olması, hekimler arasında da şaşırtıcı olduğu kadar üzüntü verici bir durum olarak yorumlanıyor.

Memnun olanlar “neden” memnun

Öte yandan, anket sonuçları hastaların üçte birinin de aldıkları sağlık hizmetinden memnun olduğunu gösteriyor. Bu memnuniyete ilişkin görüşlerini sorduğumuz hekimler “Doktorlar nitelikli sağlık hizmeti veremediklerini söylüyorlarsa, halkın ne hissettiği önemini yitiriyor.” diyerek,  “Asıl memnuniyet verici olan halktaki memnuniyet oranının giderek düşüyor olması. Sağlık Bakanlığı uzun süre halka bir illüzyonu pazarladı. Ama görünen o ki; artık halk başına gelen felaketi fark ediyor.” şeklinde konuştular.

Bu haber toplam 5445 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim