• BIST 9524.59
  • Altın 2491.401
  • Dolar 32.5083
  • Euro 34.7144
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

AÜ’DE meme kanserli kadınlara spor terapisi

AÜ’DE meme kanserli kadınlara spor terapisi
Meme Kanserli Kadınlarda Spor Terapisi projesi ile tedavisi tamamlanmış kanserli hastaların hayata tutunmaları sağlanıyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü öğrencisi Seda Genç’in, Toplumsal Duyarlılık Projesi ve bitirme tezi kapsamında, danışmanlığını Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Ardahan’ın yaptığı “Meme Kanserli Kadınlarda Spor Terapisi” projesi ile tedavisi tamamlanmış kanserli hastaların hayata tutunmaları sağlanıyor.

Düzenli egzersizin tüm sağlıklı insanlarda ve kanserli hastalar dahil çeşitli rahatsızlığı olan bireylerde birçok faydalar sağladığını söyleyen Doç. Dr. Faik Ardahan, “Meme Kanserli Kadınlarda Spor Terapisi projesi ile kanser hastalığını yenmiş kadınlarımıza, nefes teknikleri, step, aerobik ve yoga egzersizleri yaptırıyoruz. Bu tekniklerle zorlu bir süreçten geçen kadınlarımızın yaşamı tekrar yakalamalarını hedefliyoruz” dedi.

Meme Kanserli Kadınlarda Spor Terapisi projesinin, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Bölümü bünyesinde kurulması planlanan Yaşam Kalitesi Destek Merkezi çalışmalarında da temel teşkil edeceğini aktaran Doç. Dr. Ardahan, egzersiz reçetelerinin oluşturulduğu bu tarz çalışmaların gelecekte de devam edeceğinin altını çizdi.

Kanser hastalığının çok zorlu bir süreç olduğunu, bu hastalığı yenmiş olsa bile hastalığın kişide yarattığı psikolojik ve fiziksel değişikliklerin kalıcı olabileceğini dile getiren Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü lisans öğrencisi Seda Genç ise şunları söyledi:

“Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Onkoloji Bölümü ile Rekreasyon Bölümü işbirliği ile yapılan ve yaklaşık üç yıldır çeşitli boyutlarda devam eden ‘Yaşamı Yakala’ adı verilen çalışma kapsamında kanserli hastalara da çeşitli egzersizler uygulanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Biz de bu olumlu örneklerden yola çıkarak ‘Meme Kanserli Kadınlarda Spor Terapisi’ projesini hayata geçirdik. Projeyi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği’nde tedavisini tamamlamış ve çalışmaya gönüllü katılmayı arzu eden 20 kadın hasta ile yürüttük. 16 hafta süren egzersiz çalışmaları sonucunda kanseri yenmiş kadınların, sağlıklı yaşantılarına dönmelerine olanak sağladığımızı ve yaşam doyumlarında önemli düzeyde iyileşme elde ettiğimizi düşünüyoruz.”

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi tamamlanarak projeye katılan Feriha Çoban da, Meme Kanserli Kadınlarda Spor Terapisi projesinin kendileri için çok faydalı olduğunu söyleyerek, “Proje sayesinde çok verimli bir 16 hafta geçirdik. Spor yaparak hem sağlığımıza kavuştuk hem de sosyalleşerek eğlenceli zaman geçirdik. Proje süresince yanımızda olan hocalarımıza, öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2823 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim