• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Avrupa bu ilacın peşinde

Avrupa bu ilacın peşinde
Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu ve ekibinin buluşu olan kanamayı durdurucu ürün Ankaferd'e ruhsat almak için Avrupa ülkeleri sıraya girdi.

Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu ve ekibinin buluşu olan kanamayı durdurucu ürün Ankaferd'e ruhsat almak için Avrupa ülkeleri sıraya girdi.

Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu ve ekibinin buluşu kanamayı durdurucu ürün Ankaferd'e ruhsat almak için Avrupa ülkeleri sıraya girdi.

Almanya, Hollanda ve İtalya, yüzyılın buluşu olarak tabir edilen Ankaferd'i hastalarında kullanmak için ruhsatlandırma işlemlerinin sonuna geldi. Amerika'da da kısa sürede satışlar başlayacak. Üretici firma taleplere yetişmek için stokları artırmaya çalışıyor. 'Ankaferd', üç ay içinde eczane raflarında yerini alacak.

Dünyanın en saygın bilim dergilerinden Blood Journal Abstract'ta yayınlanan ve kan kaybı ölümlerini azaltacağına kesin gözüyle bakılan Türk ürününün geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu başkanlığında fareler üzerinde bir kısım testler yapılıyor.

Dış kanamaları saniyeler içinde durduran ürünle ilgili hemofili hastalarında da başarılı sonuçlar alındı. İç kanamalar üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Haznedaroğlu, ilacın yeni gelişmelere açık olduğunu söylüyor.

Ürün taleplerine yetişmek için gece gündüz üretim yaptıklarını dile getiren Trend Teknoloji İlaç AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Değer, yurtdışı anlaşmalara her gün yenilerini eklediklerini söylüyor.

"Kısa süre sonra Amerika'da satışlar başlayacak." diyen Değer, Almanya Köln'e bir şube açtıklarını, Türkiye'de de 682 hastaneyle anlaşma yaptıklarını belirtiyor. Değer'in verdiği bilgiye göre, acil sağlık hizmeti veren 500 ambulansa Ankaferd bulundurma zorunluluğu getirildi. Nisan ayına kadar da eczanelerde satışa başlanacak. Değer, büyük ürünlerle mücadele etmek için fiyatları yüksek tutacaklarına dikkat çekiyor.

ABD ordusunun kullandığı ilaçtan etkili

Ürünün geliştirilmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Sağlık Bakanlığı uzmanları Ankaferd'in iç kanamalarda etkili olması halinde ilaç ruhsatı alabileceğini ifade ediyor. Uzmanlar "Kanı bu kadar hızlı durduran ürün dünyada ilk kez bizde üretildi. Başka örneği yok. ABD'de ordunun kullandığı ürün var; ancak onun etken maddesi bizim ürün kadar güçlü değil." diyor.

Ankaferd, kocakarı ilacı; ama yan etkisi yok

Pıhtılaşma sorunu olan hastaların bile kanamalarını anında durdurabilen madde, tamamen bitkisel karışımlardan yapılıyor. Ankaferd, ısırgan otu, asma yaprağı, havlıcan, meyan kökü ve kekik bileşiminden hazırlanıyor. Hüseyin Cahit Fırat isimli bir kişinin ailesinden kalma formülle yaraları iyileştirmek için kullandığı, halk arasındaki tabiriyle kocakarı ilacı olan, ürünün bilinen bir yan etkisi yok.

Kullanımı kolay olan ürün, tampon şeklinde uygulanıyor. Ürünü kullanan kişinin hekim olması gerekmiyor, herkes kanayan bölgeye uygulayabiliyor.

Ampul şeklindeki ürünler ise ampulün kırılarak içindeki karışımın yaranın üzerine dökülmesi şeklinde kullanılıyor. Temizlenmesi gerekmiyor. İlaca verilen Ankaferd adı ise 'anka' ve 'ferd' kelimelerinin birleşmesinden geliyor. Anka, mitolojik bir dağ olan Kafdağı'nda yaşadığına inanılan mitolojik bir kuş. Osmanlı Türkçesinde ferd ise tek, bir, yekta, eşi benzeri olmayan manasında.

Bu haber toplam 2042 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim