• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Avrupa'da Sağlık Bakanlığı hastaneleri açılacak

Avrupa'da Sağlık Bakanlığı hastaneleri açılacak
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "İki-üç ay içinde Almanya'da, öncelikle Avrupa'daki kendi vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunacak Sağlık Bakanlığının hastanesini, hastanelerini açacağız"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, iki-üç ay içinde Almanya'da açacakları hastaneyle Avrupa'daki Türk vatandaşlarına sağlık hizmeti sunacaklarını bildirdi.

AA Editör Masası'na katılan Bakan Müezzinoğlu, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Yabancı hekimlerin kamuda görevlendirilmesine ilişkin soru üzerine, Türkiye'deki hekim açığı sorununa işaret eden Müezzinoğlu, bina ve donanımda sorun yaşanmadığını, 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekime ihtiyaç duyulduğunu, bu durumun doktorların yükünün de artmasına yol açtığını söyledi.

Bir aile hekimine 3 bin 700 civarında hasta düştüğünü, bu sayının 2 bin 500 civarında olması gerektiğini belirten Müezzinoğlu, ideolojik ve toplumu düşünmeyen anlayış nedeniyle 2007 yılına kadar tıp fakültelerinde kontenjan artışı yapılmadığını, taleplerinin ancak bu tarihten sonra kabul gördüğünü, ilk kez bu yıl 2 bin 500 fazla mezun verildiğini anımsattı.

Müezzinoğlu, hekim açığının giderilmesi noktasında yabancı hekimlerin de Türkiye'nin dinamiklerine katkı sağlamasını arzu ettiklerini dile getirerek, özelde 500 civarında yabancı uyruklu hekimin hizmet verdiğini, Bakanlık olarak kendileri için de böyle bir düzenleme istediklerini belirtti.

Yabancıların istihdamıyla ilgili TBMM'de yasalaşmayı bekleyen tasarının kendilerini büyük oranda rahatlatacağını dile getiren Müezzinoğlu, bu konuda katkı sağlayacak bir başka düzenlemenin de Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasını da öngören tasarı olduğunu söyledi.

Bu tasarının TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunduğunu ifade eden Müezzinoğlu, "Bu cuma inşallah yasa onaylandığı zaman Sağlık Bakanlığı olarak kamuda, üniversitemize bağlı eğitim araştırma hastanelerimizde yabancı uyruklu hekimleri çalıştırabileceğiz" dedi.

Bununla hem Türkiye'nin sağlık dinamiklerine katkı sağlanacağını, hem de sağlık turizminde yabancı uyruklu hekimlerin tecrübe ve birikimlerinden yararlanılabileceğini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Cumayı sabırsızlıkla bekliyorum. Yasa tamamlanınca belki de Sağlık Bakanı olarak en çok onur duyacağım iki tane yasal düzenlemeyi yapmış olacağım bu ülkenin insanına. Birincisi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, onu kurduk. Başkanını atama yazısını imzaladım, Başbakanlığa gidiyor" dedi.

Türkiye'nin kanser, biyoteknoloji ve akreditasyon enstitüleri olan bir ülke haline geleceğini, sağlıkta, bilimsel Ar-Ge'de insanlığa katkı sağlamadaki açığın, eksiğin kapatılabileceğini dile getiren Müezzinoğlu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün, bu anlamda Sağlık Bakanı olarak kendisini en mutlu edecek icraatlardan biri olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, bu nedenle TBMM'ye, Başbakan ve Cumhurbaşkanına teşekkür etti.

Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile getirilecek yenilikleri de anlatan Müezzinoğlu, bakanlığa bağlı eğitim araştırma hastanelerinde uzman doktorların yüzde 45'inin yetiştirildiğini, artık uzman doktorların kurulacak bu üniversitede eğitim alacağını vurguladı.

Eğitimde, araştırmada, uluslararası entegrasyonda çok daha iyi noktaya gelineceğini bildiren Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diğer bir konu da yasa onaylanınca inşallah 2-3 ayın içinde Almanya'da özellikle, öncelikle Avrupa'daki kendi vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunacak, Sağlık Bakanlığının hastanesini, hastanelerini açacağız. Şu anda iki tanesinin görüşmelerini yapıyoruz. Tabii yasal düzenlemeyi de bir taraftan bekliyoruz. O yasal düzenleme olunca oradaki kiralamaları ve hızla sağlık hizmeti sunacak, bizim özellikle kendi vatandaşlarımız, Türk hekimlerini, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın yönetim dinamikleriyle sağlık hizmeti alacaklar. Somali'de, Sudan'da, Pakistan'da yaptığımızı inşallah hem Avrupa'lılara, hem de Avrupa'daki kendi soydaşlarımıza yapar hale geleceğiz. Sağlık Bakanlığının bana göre tarihi bir adımı olacak."

-Aşılama çalışmaları

Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimi ve aşılama çalışmalarıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Müezzinoğlu, aşılama konusunda Türkiye'nin yüzde 98-99 oranıyla başarı dinamiği olan, bunu son 10 yıldır çok güçlü hale getiren, dünyada örnek gösterilen ülkelerden birisi olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, uygulanan aşılar konusunda da en geniş yelpazeye sahip ülkelerden olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, bilim kurulunun öneri ve görüşleri doğrultusunda planlamalar yapıldığını anlattı.

Suriye'den gelenler nedeniyle Türkiye'nin son yıllarda ağır bir yükü bulunduğunu, zor koşullar nedeniyle bu kişilerin takibinde zorluklar yaşandığını, iki yıl önce kızamık vakalarıyla ilgili bir pik yaşandığını ancak 2-3 ay içinde bunun kontrol altına alındığını anımsatan Müezzinoğlu, polio konusunda da benzer bir durum yaşandığını, bununla ilgili bir kampanya yürüttüklerini söyledi.

Ülkede bir milyon 800 bin Suriyeli misafir olduğunu, 50 bini aşkın bebeğin doğduğunu, buna karşın bu kişilerin aşılanması dahil en ufak bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan Müezzinoğlu, takvime yeni aşıların eklenmesi konusunda bilim kurulunun kararına uyduklarını bildirdi.

"Suriyelilere sağlık hizmeti sunumunda şikayet olup olmadığı" da sorulan Müezzinoğlu, Suriyelilere verdikleri sağlık hizmeti kapsamında olmadıkları için bundan bir ay öncesine kadar Irak'tan gelen Türkmenler ve Ezidiler'le ilgili sorun bulunduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla bu kişilerin de artık aynı kapsama alındığını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının istifade edebildiği hizmetlerden yararlanabilir hale getirildiklerini anımsattı.

-Belediyelere ücretsiz bisiklet dağıtımı

Obeziteyle mücadelede kadınların rolü ve belediyelere ücretsiz bisiklet verilmesiyle ilgili soru üzerine de Müezzinoğlu, yapılan araştırmaya göre vatandaşların mutlu olmak için sağlığı önemli gördüğünü, hastalıktan, özellikle de kanser, kalp krizi, şeker ve diğer kronik hastalıklardan korktuğunu anlattı.

Bu hastalıklara karşı tütünden uzak durulması, kötü beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaçınılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Müezzinoğlu, gelecek 4-5 yılda sağlıklı beslenme ve hareketi ön plana çıkaracaklarını, sağlıklı yaşam kültürünü gençlere, çocuklara yerleştirmek için gayret göstereceklerini söyledi.

Müezzinoğlu, ailelerin, anne ve babaların bu konuda büyük rolü olduğunu ifade ederek, toplumun üçte birinin obez, üçte birinin fazla kilolu, üçte birinin de normal kilolu olduğunu, normal kiloluların oranını yüzde 50'lilerin üzerine çıkartmak istediklerini belirtti.

Bu mücadelede ilgili bakanlıkların sivil toplum örgütlerinin yer alması gerektiğini kaydeden Müezzinoğlu, toplumun teşvik edilmesi için belediyelere her bir metrelik bisiklet yolu için bir bisiklet verileceğini, toplam 1 milyon bisiklet dağıtımının projelendirildiğini söyledi.

Kampüste bisiklet alanı oluşturan üniversitelerin de projeye dahil edileceğini bildiren Müezzinoğlu, öğrenci sayısı oranında bisiklet dağıtacaklarını, okul birincilerinin de bisikletle ödüllendirileceğini belirtti.

Bakan Müezzinoğlu, yerel yönetimlerden bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylı proje beklediklerini belirterek, belediyelerin bakanlığın vereceği bu bisikletlerin dörtte birini kartlı sistemin kurulacağı bisiklet parklarında vatandaşlara ücretsiz tahsis edeceğini anlattı.

Diğer bisikletlerin sivil toplum örgütleri ve öğrencilere dağıtılacağını, bir kısmını da belediyelerin istediği şekilde değerlendireceğini kaydeden Müezzinoğlu, bisikletlerin çocuk, genç ve yetişkinler için ayrı ayrı olacağını söyledi.

Müezzinoğlu, belediyelerden bu konuda çok talep geldiğini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onaylı projesiyle gelen başvuruların sayısının az olduğunu ifade etti.

-Almanya'ya kurulacak hastane

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun açıkladığı Almanya'ya hastane kurulması projesi, Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarının yasalaşmasıyla hayata geçirilebilecek.

Düzenlemeyle, Türkiye'deki üniversitelerin yurtdışında eğitim ve araştırma hastanesi açabilmesi mümkün hale gelecek.

Bakanlığın projesiyle Sağlık Bakanlığının kadrosunda görev yapan hekimler, Alman yasalarının aradığı koşulları sağlamak kaydıyla bu ülkede kurulacak eğitim ve araştırma hastanesinde Türk kökenli vatandaşlara hizmet verecek.

Sağlık Bakanlığının projesine göre bu ülkeye iki hastane kurulması planlanıyor.

Bakanlık yetkilileri, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev yapan ve bu ülkenin aradığı koşulları taşıyan çok sayıda hekim bulunduğunu, bu nedenle eleman istihdamında sorun yaşanmayacağını bildirdi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2966 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim