• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Ayak Bileği Burkulmalarında Yapılması Gerekenler

Ayak Bileği Burkulmalarında Yapılması Gerekenler
Heyecan ve tutkuyla izlediğimiz Dünya FIBA Şampiyonası maçları sahada büyük çekişmelere sahne oluyor. Zorlu mücadeleler sırasında sporcuların en sık karşılaştığı sorunlardan biri de “ayak bileği burkulmaları”.

Heyecan ve tutkuyla izlediğimiz Dünya FIBA Şampiyonası maçları sahada büyük çekişmelere sahne oluyor. Zorlu mücadeleler sırasında sporcuların en sık karşılaştığı sorunlardan biri de “ayak bileği burkulmaları”. Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

 

 

Ayak bileği burkulmaları konusunda bilgiler veren Anadolu Sağlık  Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, ayak bileği burkulmalarında dikkat edilmesi gerekenin sorunun doğru şekilde tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Ayak bileği burkulmalarının oluşumundan bahseden Dr. Tolga Aydoğ; “Ayak bileği burkulması, yere düşme sırasında hareketin eklemin normal sınırlarını aşmasına bağlı olarak ayak bileği bağlarının gerilmesi ve yırtılmasına verilen isimdir. Doğası gereği yere düşme sırasında ayağın dış kısmı daha önce, iç kısmı ise daha sonra yere temas eder. Eğer bu hareketin kontrolünde sıkıntı olursa, ayağın içinin yere basışı sağlanamaz ve ayak bileğinin içe doğru dönmesine ve dış tarafta hareketi kontrol eden bağların gerilmesine neden olur. Ayak bileği burkulmalarının  yüzde 80’i ayak bileğinin dış kısmında oluşur” dedi.

 

Ayak bileği burkulmalarının üç derecede sınıflandırıldığını belirten Dr. Tolga Aydoğ; bunları şu şekilde sıraladı:  

 

  • Ayak bileği bağları zorlanması
  • Ayak bileği bağlarının kısmi yırtığı
  • Ayak bileği bağlarının tam yırtığı

 

Ayak bileği burkulmalarının muayenesinin ayak bileği hareketlerinin kısıtlanması, ayak bileğinde şişme, ayak bileği bağlarının yetersizliğinin/yeterliliğinin muayenesini içerdiğini belirten Anadolu Sağlık  Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, “Burada en önemli husus, ayak bileği bağ yaralanması sırasında kemikte kırık olup olmadığına karar verilmesidir. Hastanın durumu röntgenle anlaşılabilir” dedi.

 

Ayak bileği yaralanmalarının erken tedavisinin diğer yumuşak doku yaralanmalarına benzediğini ifade eden Dr. Tolga Aydoğ, tedavide uygulanması gereken dört ana prensibi şöyle sıraladı:

 

  1. Dinlenme: Ağrılı hareketleri yapmayacak ama ağrısız hareketlere izin verecek düzeyde istirahat, sporcularda çok nadiren alçı uygulaması gerekir.
  2. Buz uygulama: Her seferinde 20 dakika olmak üzere iki saatte bir, yada saatte bir 10 dakika 
  3. Kompresyon: Elastik bandaj veya ayak bileği koruyucusu
  4. Ayağı yukarı kaldırma: Ayağın kalp hizasından yukarıya kaldırılarak yatılması

 

Erken dönemde uygulanan bu tedaviler sonrası, kişinin kas kuvvetini ve daha da önemlisi dengesini geri kazandırmak gerekir. Dolayısı ile tedavide bu iki hususa çok önem vermek gerekir” diyen Anadolu Sağlık  Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ ayrıca Unutulmaması gereken en önemli konu, tedavinin kişiye özel olarak planlanması gerektiğidir” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim