• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Ayakkabılara dikkat! Tendon kısalması

Ayakkabılara dikkat! Tendon kısalması
Toplumumuzda her 3 kadından ve her 10 erkekten birinde görülüyor. TOPUK ağrısı yüzünden yaşam kalitesi bozulan, yürümekte,..

TOPUK ağrısı yüzünden yaşam kalitesi bozulan, yürümekte zorlanan ve yürüyemeyen çok sayıda kişi bulunuyor. Bu sorunu yaşayan kişi sabah yataktan kalktığında ve uzun süre oturduktan sonra ilk attığı 3-4 adımda ayağının altında batma ve garip bir huzursuzluk hissediyor. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise bu ağrı gün içinde yürümeyle de ortaya çıkıyor. Fulya Ayak Cerrahisi Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, bu önemli sağlık sorunuyla ilgili bilgiler verirken yanlış ayakkabı seçiminin sakıncalarına dikkat çekti.

TENDON KISALMASI
Topuk ağrısına ayağın altında bulunan ve yük taşımasına yardımcı olan “plantar fasia” isimli tendonun kısalması neden oluyor. Bu ağrıların tedavisinde temel olarak kısalmış tendonun uzatılması hedefleniyor. Röntgenlerde topuk kemiğinde kısalmış tendonun yarattığı deformasyonun dikensi bir çıkıntı olması nedeniyle hastalık “topuk dikeni” olarak adlandırılıyor. Çıkıntının varlığı her zaman hastalığa işaret etmiyor, kısalan tendon tedaviyle uzatıldığında röntgende çıkıntı görülmeye devam etse de ağrı geçiyor.

AMELİYAT SON SEÇENEK
Hastalarda ayağın yük taşıma kapasitesinin yükseltilmesi için kişiye özel tabanlıklar öneriliyor. Bunun yanında hastalara yaptırılan egzersizlerle ayak altında bulunan tendonun uzatılmasına çalışılıyor. Bu tedavi yöntemi ile hastaların yüzde 80’inde sorun çözülmüş oluyor. Dirençli durumda bulunan hastalarda gece ateli, ağrının giderilmesinde önemli rol oynuyor. Ağrının devam ettiği hastalarda ise dışarıdan ses dalgası uygulamaları ve enjeksiyonlar devreye giriyor. Dirençli vakalarda en son seçenek olarak ağrının cerrahi yöntem kullanılarak ortadan kaldırılmasına çalışılıyor.

TEKRARLAYABİLİR
Hastanın ağrısının giderilmesinden sonra en önemli noktanın hastalığın tekrarını engellemek olduğu belirtiliyor. Örneğin düztabanlık sorunu olan bir kişi ağrısı geçtikten sonra tabanlık kullanımını bırakırsa ağrı tekrarlayabiliyor. Uzun süre topuklu ayakkabı giymesi nedeniyle ayak tendonu kısalmış olan bir hastanın tendonu uzatılıp ağrısı giderilse bile yeniden topuklu ayakkabı giymeye başlaması halinde ağrılar da başlıyor.

Merve Pınar

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 15494 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim