• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Ayaklardaki yara ve nasırlara dikkat edin, kangren olabilirsiniz

Ayaklardaki yara ve nasırlara dikkat edin, kangren olabilirsiniz
Şeker hastaları ayaklardaki duyu kaybı nedeniyle, ayaklarında oluşan yara, nasır ve ayakkabı vurması gibi durumları hissetmiyor...

Şeker hastaları ayaklardaki duyu kaybı nedeniyle, ayaklarında oluşan yara, nasır ve ayakkabı vurması gibi durumları hissetmiyor. Ayak bakımına da dikkat etmeyen şeker hastaları ancak çok ciddi durumlarda doktora başvuruyor. Bu nedenle çorapsız ayakkabı giymeyin ve ayak bakımına özen gösterin.

En yaygın hastalıklardan biri olan şeker hastalığı (diyabet), insan sağlığını tehdit ediyor. Dünya çapında ölüm sebepleri arasında ilk 5 hastalık arasında yer alan diyabet, müdahale edilmediğinde bütün organları etkiliyor. Şeker hastaları, ayaklardaki duyu kaybı nedeniyle, ayağındaki yara, nasır ve ayakkabı vurmasını hissetmiyor. Ayaklardaki bu yaralar ise ayak damarlarında tıkanmalara sebep oluyor. Ayaklardaki kapanmayan yaraların uzuv kayıplarına yol açacağını söyleyen uzmanlar, şeker hastalarını, ayak bakımına gerekli özeni göstermesi konusunda uyarıyor.

Kan şekeri yüksekliği ayak damarlarında hasara yol açarken kan akımı da azalıyor. Kan akımı azalımı sonucu ise ayaklarda yaralar, nasır oluşuyor. Ancak şeker hastası sinir kaybı sebebiyle bu yaraları hissedemiyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Damar Cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko, şeker hastalarının ayaklarındaki yaralara dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Dr. Yusuf Kalko, "Şeker hastaları, ayaklarında çıkan yaraları önemsemiyor. Ayak morarıyor, kararıyor, ancak o zaman doktora başvuruyor. Oysaki bu yaralar, kangren hatta ayağın kesilmesine sebep olabiliyor." dedi. Dr. Yusuf Kalko, şeker hastalarının ayaklarındaki en küçük bir yarayı dahi ciddiye alması ve mutlaka damar kontrolü yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Bacak damarları tıkalı hastalara öncelikle ilaç tedavisi, diyet ve yürüyüş önerdiklerini belirten Yusuf Kalko, kangren olan ayağa invaziv cerrahi yöntemi uyguladıklarını dile getirdi. Bu yöntemle tıkalı damarın içerisine damar açıcı özel bir ilaç bıraktıklarını ifade eden Yusuf Kalko'nun verdiği bilgilere göre, şeker hastalarında iyileşmeyen yaralar, tırnaklardaki beslenme bozukluğu, kıllarda dökülme, ayakların sürekli soğuk olması, topallama, ayakta renk değişimi gibi belirtiler damar tıkanıklığının belirtileri. Eğer bu belirtiler varsa ileride oluşabilecek ciddi hastalıkları önlemek için mutlaka ayak damarlarının kontrol ettirilmesi gerekiyor.

Şeker hastaları ayak bakımı için neler yapmalı?

Ayaklarınızı her gün 37 derece su ile yıkayın ve yumuşak bir havlu ile kurulayın. Özellikle parmak aralarının kurutulmasına dikkat edin.

Parmak araları hariç, ayağın diğer kısımlarına nemlendirici losyon veya krem sürün.

Ayaklarınızı her gün kesik, sıyrık, mantar ve muhtemel kabarcıklar açısından kontrol edin.

Ayaklar üşüdüğünde çorap giyilmeli; tuğla, sıcak su şişesi, elektrikli ısıtıcı, soba gibi aletleri kullanmayın.

Tırnaklarınızı düz kesin. Yuvarlak kesilmesi tırnak batmasını kolaylaştırır.

Nasır ve ölü dokuları kesinlikle kesmeyin. Doktor tavsiyesi dışında nasır ilacı, yakı ve asitler kullanmayın.

Çıplak ayakla yürümeyin. Ayak ağrılarını gidermek amacıyla kızgın kumda yürümeyin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim