• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Ayakların büyük derdi: Tırnak batığı

Ayakların büyük derdi: Tırnak batığı
Tedavi için hangi evrede olduğunuza dikkat edin! Tırnak sağlığı kuşkusuz ayak sağlığının vazgeçilmez bir parçası..

Tırnak sağlığı kuşkusuz ayak sağlığının vazgeçilmez bir parçası. Sıkça görülen veağrı veren bir rahatsızlık olan tırnak batıkları ise yaşam kalitesini doğrudanetkiliyor. Uzun süre spor yapmak, çok dar ayakkabı giymek, diyabet, fazla kilo, ayağın aşırı terlemesi gibi sebeplere bağlı olarak gelişen tırnak batıklarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında Anadolu SağlıkSuadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, önemli bilgiler verdi.

Tırnak batması, kişinin yürümesini ve iş görmesini engelleyen oldukça ağrılı bir tablo. Tırnak batmalarına eşlik eden enfeksiyonlar ise bu sıkıntıyı daha artırıp günlük yaşamı çok olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Tırnak batmasının en sık karşılaşılan nedeninin yanlış tırnak kesimi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın “Tırnağın serbest kenarlarının deri içerisine girmesiyle meydana gelen tırnak batmaları bu bölgede yabancı cisim reaksiyonu ve iltihaplanma meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle tırnak batıklarını önlemek için yapılması gereken ilk şey, ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesidir. Tırnak kenarlarını içeriye doğru çok kısa kesmek, en sık yapılan hatalardan biridir. Tırnak yan kısımları kısa kesildiğinde uzarken tırnağa batarak uzayacaktır.” dedi.

Tırnak batıklarının en sık görülen belirtileri aşırı ağrı, enfeksiyon, şişlik, kızarıklık ve akıntı olduğunu da belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Enfeksiyon durumlarında, yara yerinden bakteriyolojik sürüntü örneği alınması ve tırnak altındaki kemik dokuda bir enfeksiyon olup olmadığının araştırılması için radyolojik film çekilmesi uygundur.” diyerek sözlerine devam etti.

Tırnak batıklarının tedavisinden de bahseden Dr. Figen Akın “Tırnak batmalarında erken evrede sadece tırnağın yan kısımlarında ağrı vardır. Daha sonra bu ağrıya ikinci evrede kızarıklık eşlik eder. Üçüncü evrede ise tırnak kenarlarındaki şişlik artarak ağrılı bir kabarıklık (granülasyon dokusu) oluşur. İlk iki evrede tırnağın batık kısmının altına destek konulması, antiseptik solüsyonlar, kurutucu ayak banyoları ve tablo gerileyene kadar ayağın yukarı tutulması hastayı rahatlatabilmektedir“ dedi.

Üçüncü evrede ise mutlaka hastaya cerrahi tedavinin uygulanması gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Cerrahi tedavi seçenekleri, tırnak çekimi veya wedgerezeksiyon (matrisektomi) dediğimiz tırnağın batan kısmının tırnak kökü ile birlikte çıkarılarak, tırnağın bu bölümlerine dikiş atılması esasına dayanan cerrahi uygulamadır. Son dönemde tercih edilen bir diğer basit cerrahi yöntem ise, fenolle yapılan matrisektomi işlemidir. Bu yöntemde tırnak batan kısmı çıkarılıp bu bölüm fenol denilen alkali bir solüsyon ile koterize (kimyasal olarak yakma) edilir.” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3340 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim